2 Fabiola: “Ik ken bijna alle straten in West-Vlaanderen uit het hoofd”

Loredana en Pat: prive en muzikaal samen gelukkig. © FODI
Redactie KW

“Kijk maar eens naar de agenda’s van 2 Fabiola en Pat Krimson. We komen vaak spelen in West-Vlaanderen. We moeten telkens twee uur rijden van Limburg om in deze provincie op te treden, maar hier is het ook altijd feest. Ik ken bijna alle straten in West-Vlaanderen uit het hoofd. Ik zou hier beter een appartement komen in plaats van in Ibiza”, lachte Patrick Claesen van 2 Fabiola zijn tanden bloot wanneer hij een bezoek bracht aan ‘t Rhodesgoed in Kachtem.

Op zaterdagavond 8 april zit hij niet in West-Vlaanderen, want dan staat Pat met Loredana alias 2 Fabiola én ook met Pat Krimson & Friends op het podium van I Love The 90’s in de Ethias Arena in Hasselt. Voor die avond zijn er al 20.000 tickets de deur uit of een vol huis. Eén week later – op zaterdagavond 15 april – is Pat Krimson te gast op Legendary 90s in het Fabriekspand in Roeselare, samen met onder andere Sven Cornelis. Pat blikt positief terug op de nineties. “Dat was nogal een tijd, met veel optredens, met tv-programma’s zoals Tien om te Zien, JIM TV, TMF… Nu bestaat dat allemaal niet meer, maar toen konden de artiesten nog in diverse tv-programma’s hun liedjes kwijt. Door tv werd je gezicht bekend. Nu komen er niet veel nieuwe artiesten meer bij, maar ik ben er nog altijd”, lacht Pat.

Hoe begon de succesperiode voor je?

“In 1989 – net voor de nineties – begon ik te werken voor een platenfirma. Ik zette mijn koksmuts af en ik begon te werken tussen de lp’s en cd’s. Het was de periode dat ik Bea Van Der Maat vergezelde naar Tien om te Zien. Ik zag Clouseau met Anne optreden. Op dat moment begon het ook te kriebelen om met een groepje te beginnen. Dat is Leopold 3 geworden, waarmee we drie jaar na elkaar scoorden. We kregen drie keer het Gouden Oog als beste groep van Vlaanderen. Ik ben daar nog altijd fier op. We zaten voor die uitreiking in het Casino van Oostende. Links van ons zat Soulsister, rechts The Dinky Toys en Clouseau. En toch wonnen wij met Leopold 3 drie keer het Gouden Oog. We moésten wel drie keren winnen, want we waren met drie (lacht). Toen Eric Goossens en ik Leopold 3 verlieten, schreef een dagblad dat Eric Goossens het ging maken en dat ze van mij niets meer zouden horen. Ik was serieus in mijn gat gebeten. Ik besloot terug te slaan en begon met 2 Fabiola. Ons eerste nummer Lift You Up was er direct op. In die periode had ik twee discotheken, één in Antwerpen en één in Hasselt. Die zaten altijd vol. Later had ik nog één groepje Nunca, waarmee ik de eerste TMF Award won. Daarna vond ik dat het hier genoeg was geweest. Ik vertrok voor negen jaar naar Ibiza. Rond 2009 belde een organisator mij met de vraag of ik wilde terug keren voor een optreden tijdens I Love The 90’s. Ik had er niet veel zin in, maar besloot het toch te doen met de twee zangeressen Loredana en Viola. Eens op het podium had ik terug de smaak te pakken. Voor ik opnieuw in de kleedkamer was, had ik al vier optredens vast. Ik verhuurde mijn huis in Ibiza en begon opnieuw op te treden in Vlaanderen. Ik ben dankbaar dat ik dat nog mag doen en dat ook jongeren mij kennen. Mijn dochtertje is 4,5 jaar jong. Er komen gastjes van 6 jaar mij een high five geven omdat ze mij gezien hebben in Tegen De Sterren Op. Of dat nu grappig is of niet, ik laat dat in het midden, maar ze herkennen mij wel. En dat allemaal dankzij één telefoontje van de organisator van I Love The 90’s.”

Een groep enthousiaste West-Vlamingen bij 2 Fabiola.
Een groep enthousiaste West-Vlamingen bij 2 Fabiola.© FODI

En je blijft maar verder optreden. Hoelang ga je dat helse ritme nog volhouden?

“Ik ben van plan om eind dit jaar 2 Fabiola even opzij te schuiven en mij in 2018 volledig te focussen op de carrière van mijn partner Loredana. Ik ga 2 Fabiola inderdaad even in de frigo – niet in de diepvries – steken voor een korte periode, omdat Loredana het zeker zal waarmaken met haar Nederlandstalige liedjes. Ik ga mijn joker inzetten op die rosse hier naast mij (lacht). Loredana is eigenlijk Leopold 3.2, vrouwelijk en misschien zelfs beter. Ze kan wel beter zingen dan Eric Goossens. Sorry Eric.” (lacht)

Zangeres Loredana werd je vaste partner. Raar om constant samen te zijn én samen te werken?

“We werken al negen jaar samen, maar we zijn nog maar twee jaar een koppel. Vroeger kwam Loredana wel eens bij mij thuis babysitten, want door omstandigheden zat ik één jaar alleen met mijn dochtertje. Van het één kwam het ander. Ik hoop dat we nog lang bij elkaar mogen blijven en dat ook haar carrière lukt.”

Pat en Loredana, samen met Kevin Degryse en zijn vriendin uit Ingelmunster.
Pat en Loredana, samen met Kevin Degryse en zijn vriendin uit Ingelmunster.© FODI

2 Fabiola dat is én blijft ook She’s After My Piano. Was dat een soort revanche, wilde je écht nog één keer sterk uitpakken?

“Ik kwam terug van Ibiza naar hier, maar toen was Regi hier de alleenheerser. Ik vertrok in 2000, op mijn hoogtepunt in Vlaanderen. Eens terug vulde Regi de Sportpaleizen. Mijn mama zei altijd : was jij niet naar Ibiza vertrokken, dan was het jij die de Sportpaleizen vulde. Ik stond ook al in het Sportpaleis. Ik heb dus niet de minste spijt dat ik ooit naar Ibiza vertrok. Die negen jaar Ibiza, dat kan niemand mij afnemen en ik kan daar een lijvig boek over schrijven.” (lacht)

Je staat met Pat Krimson & Friends op zaterdagavond 8 april in de Ethias Arena in Hasselt. Een speciale avond voor je?

“Van de organisatie kreeg ik carte blanche. Ik besloot dan maar mijn vrienden mee te nemen, zoals Eric Goossens én Maurice Engelen van Praga Khan, waarmee ik in 1991 in heel Engeland rondtoerde. We bezochten ook samen Japan, de grootste shows in Tokio… Mijn discotheek Atmos komt ook nog eens aan de bak, net zoals Dunca met House Of Doom en Movin’ train, mijn twee grootste hits. En daarna mag 2 Fabiola knallen.”

(PADI)

www.2fabiola.eu

Patrick gaat eens 'stoeien' met onze showbizzreporter PADI.
Patrick gaat eens ‘stoeien’ met onze showbizzreporter PADI.© FODI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier