De kaastaart met speculoos van Nicole Hauspie

Jozefien Eggermont

Jozefien gaat op zoek naar de beste recepten van West-Vlaanderen, zoals de kaastaart van Nicole Hauspie uit Poperinge.

“Als de kleinkinderen langskomen, willen ze niets liever dan samen iets bakken. Dan wordt het een taartje of brood”, opent Nicole Hauspie uit Poperinge. “Hoofdgerechten zijn de specialiteit van mijn man Gilbert, maar dessertjes en aperitiefhapjes neem ik voor mijn rekening. Ik kook graag voor een groot gezelschap. Om er zeker van te zijn dat de recepten goed zijn, testen we ze altijd vooraf uit. Van a tot z, anders serveren we het niet als we gasten over de vloer krijgen.”

Bijna iedereen die op bezoek gekomen is, heeft het al geproefd

De kaastaart met speculoos is een topper ten huize Vandenbroucke. “Ik heb het al ontelbaar veel keer klaargemaakt. Bijna iedereen die op bezoek gekomen is, heeft het al geproefd. En het valt ook telkens in de smaak. Ik kan er dan wel mee variëren door ander fruit te gebruiken of voor een coulis te gaan, maar misschien zal ik toch eens een ander dessertje moeten bedenken”, lacht Nicole.

De kaastaart met speculoos van Nicole Hauspie

RECEPT

voor vier personen

INGREDIËNTEN

– 250 gr platte kaas

– 125 ml room

– 60 gr boter

– 3 lepels suiker

– 1 zakje vanillesuiker

– 125 gr speculoos

– 6 gr gelatine

– sap van een citroen

WERKWIJZE

Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt de boter en meng er de verkruimelde speculoos onder. Bekleed een kleine springvorm met bakpapier en stort het mengsel erin. Druk de zijkanten goed aan. Zet tien minuutjes in de oven en laat nadien afkoelen. Klop de room stijf met de suiker en de vanillesuiker. Roer de platte kaas zorgvuldig door het mengsel. Laat de gelatine weken in koud water. Knijp hem uit en los hem vervolgens op in het warme citroensap. Voeg het mengsel toe aan de kaas. Stort het kaasmengsel in de springvorm op de speculoosbodem. Laat acht uur opstijven in de koelkast.