De Italiaanse ‘Pasta di Filomena’ van Anne Mascioli

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals de ‘Pasta di Filomena’ van Anne Mascioli uit Bredene.

Met een rasechte Italiaan als papa en een passie voor koken weet Anne wat lekker eten is. Ze houdt van de pure Italiaanse smaken. “Minstens een keer per week staat deze pasta op het menu”, zegt ze. “Mijn nicht Filomena uit Bologna maakte hem toen ik bij haar op bezoek was. Daarom heb ik de pasta ook naar haar genoemd. Veel ingrediënten heb je niet nodig en het is een handomdraai klaar.”

Anne krijgt steevast hulp van dochter Fé. “Al eet ik het vooral graag op”, grapt Fé.

De Italiaanse 'Pasta di Filomena' van Anne Mascioli

RECEPT

voor vier personen

INGREDIENTEN

– 400 gram spekblokjes

– 2 teentjes look

– 1 kilo kerstomaatjes

– 500 gram rigatoni

– 40 gram verse basilicum

– Parmezaanse kaas of pecorino

WERKWIJZE

Was de tomaatjes en snij ze middendoor.

Gebruik een antikleefpan om de spekblokjes te bakken zonder vetstof. Doe eerst de helft van de blokjes in de pan. Pas als die bruin gebakken zijn, mag de rest van de spekjes erbij. Bak ze mooi krokant. Bijkruiden hoeft niet.

Pers de look in een lookpers en voeg toe aan het spek. Ook de kerstomaatjes mogen mee in de pan. Die laat je een tijdje inkoken op een lager vuur zodat er een soort saus ontstaat.

Scheur de helft van het basilicum in stukjes en voeg toe.

Zet water op voor de pasta. Op het moment dat het water kookt, mag er pas zout bij. Dan doe je de pasta in het water en daarna een scheut olijfolie.

Giet de pasta af zonder af te spoelen en voeg bij de saus. Scheur de rest van het basilicum en voeg toe. Werk af met geraspte kaas.