DE ARK VAN KW (9) : De varanen van Jasper

Redactie KW

Elke woensdag serveren we (niet letterlijk, geen zorgen) een opmerkelijk dier dat op West-Vlaamse bodem vertoeft.

Wij bij KW zijn zot van beestjes en we weten dat jullie dat ook zijn. Getuige daarvan de duizenden katten en honden in jullie tuin, volières vol parkieten en bokalen vol goudvissen. Maar de ark van Noah had natuurlijk nog wel meer beestjes in het ruim. Voortaan gaan we elke week op zoek naar de eerder zonevreemde exemplaren en de kleurrijke exoten.


Omdat Jasper Matthys al zijn hele leven zot is van dieren, besliste hij na een technisch diploma houtbewerking volop voor een bachelor dierenzorg te gaan. Zijn interesse ligt vooral bij reptielen. “Mijn interesse in de reptielen is er gekomen door de talloze dinosaurussen waarmee ik vroeger speelde. Alle documentaires over die dieren heb ik waarschijnlijk gezien”, meent hij. “Thuis kreeg ik echter nooit echt de toelating om reptielen te houden. En maar goed ook. Nadien bekeken, ben ik blij dat eerst heel wat research kon doen over hen vooraleer ik ze in huis haalde.”

SOS Reptiel

Jasper kon van zijn hobby zijn werk maken. “Mijn hobby is uiteraard het verzorgen en houden van reptielen. Los van de dieren die ik thuis heb, ben ik ook onderdeel van SOS Reptiel. Dit is het eerste en momenteel nog enige officiële opvangcentrum voor reptielen en geleedpotigen. Dit doe ik samen met vijf andere vaste medewerkers en een groep vrijwilligers”, legt hij uit. “Het is in feite een tweede job die ik na mijn uren bijneem. Dit is allemaal op vrijwillige basis. We doen het echter ook om reptielen een tweede kans te geven. Doorheen de jaren zijn we enorm gegroeid. Sinds vorig jaar mogen we met trots ons officieel opvangcentrum openstellen. Dit is steeds te bezoeken op afspraak”, geeft hij mee. “In de opvang hebben we alles zitten. Dit van korenslangen tot nijlkrokodillen.”

Los van zijn vrijwilligerswerk, heeft Jasper een betaalde baan in het Sea Life Center in Blankenberge. “Daar werk ik als dierenverzorger. Ik sta er in voor het opvangen en verzorgen van zieke en verzwakte zeehondjes die aanspoelen aan de kust, trainen en verzorgen van zeeleeuwen en verder buig ik me ook over verzorging van alle andere dieren, namelijk de otters, pinguïns, schildpadden en heel wat vissen.”

DE ARK VAN KW (9) : De varanen van Jasper


Op avontuur

Ook thuis heeft hij een halve dierentuin. “Anders dan reptielen, hou ik ook twee roofvogels, een woestijnhavik en een sneeuwuil. Die vlieg ik ook dagelijks los. Een andere passie die ik heb overgehouden aan mijn stage bij een valkenier”, aldus de dierenliefhebber. “Ook ben ik nogal avontuurlijk aangelegd. Zo ben ik reeds naar Zuid-Afrika, Australië en Borneo op reis geweest. De twee laatste waren echte rondreizen waar ik, samen met vrienden, op zoektocht ging naar reptielen in de echte wildernis. Al is dat niet zonder risico natuurlijk. Talloze gifslangen, aanvallende olifanten, wilde varkens vermorzelden onze tent en hebben ons eten gestolen. Toch zijn dat de beste reizen die je je maar kan inbeelden.” Hij maakt plannen om volgend jaar een aantal weken naar Centraal- en Zuid-Amerika te gaan. “Auto huren en ons plan trekken!”

Perzikkeelvaraan

Voor een grote dierenliefhebber als Jasper, is het moeilijk om er een favoriet uit te pikken. “Als ik dan toch moet kiezen, dan kies ik de perzikkeelvaraan. Een varaan die ik ooit op een beurs in Duitsland heb gekocht. Een superdier om te hebben, maar zeker niet voor beginners. Het zijn, zoals bijna alle varanen, echte jagers. Zien ze iets bewegen dat er eetbaar uitziet, dan springen ze erop af. Als dat je hand is, heb je dikke pech”, knipoogt hij. “Het zijn ook geen kleine dieren en ze zijn behoorlijk energiek. Dit wil dus zeggen dat ze zeker genoeg plaats nodig hebben. Dagelijks controleer ik de temperatuur en besteed ik tijd aan het onderhoud. Ik weet soms zelf niet meer waar ik al de tijd haal”, lacht hij.

Hij heeft ook nog een argusvaraan, een stekelstaartvaraan, een tapijtpython, een netpython superdwarf, een alligator bijtschildpad, een duizendpoot en een tiental spinnen en schorpioenen. “Volgend jaar wil ik nog wat dwergvaranen erbij. Mijn grote droom is om ooit genoeg plaats te hebben voor een papuavaraan, maar dat is een van de grootste hagedissen ter wereld. Ach, er zijn nog zoveel dieren die ik wil, maar het budget en de beschikbare plaats speelt telkens een grote rol. Ik werk het liefst met dieren waar een bepaald ‘risico’ aan vasthangt. Reuzenslangen, krokodillen, varanen… Hoe vinniger, hoe liever!”

(MM)