DE ARK VAN KW (24) : “Mijn vader heeft er schrik van, maar mijn moeder durft er aankomen”

Redactie KW

Elke woensdag serveren we (niet letterlijk, geen zorgen) een opmerkelijk dier dat op West-Vlaamse bodem vertoeft.

Wij bij KW zijn zot van beestjes en we weten dat jullie dat ook zijn. Getuige daarvan de duizenden katten en honden in jullie tuin, volières vol parkieten en bokalen vol goudvissen. Maar de ark van Noah had natuurlijk nog wel meer beestjes in het ruim. Voortaan gaan we elke week op zoek naar de eerder zonevreemde exemplaren en de kleurrijke exoten

Koen Vervaeren (29) woont samen met zijn nog maar recent getrouwde echtgenoot Wendy Wallenus en dochtertje Lente in Blankenberge. Binnenkort verhuizen samen met heel wat huisdieren naar Stalhille, deelgemeente van Jabbeke.

In 2008 ging het koppel voor het eerst op reis naar Zuid-Frankrijk waar de passie voor de reptielen ontstond. “Daar zagen we kleine hagedissen lopen waarna ik thuis de nodige informatie ging opzoeken, ging ik ten rade bij Johnny’s Petshop, toen nog langs de Kerkstraat (nu Gistelsesteenweg in Brugge, red) waar ze ook dergelijke beesten verkochten”, aldus Koen. Na veel wikken en wegen kwam uiteindelijk de beslissing om twee gekko’s in huis te nemen. Na een snel sterfgeval door de verkeerde verlichting, bracht Koen de andere terug en besloot voor een gemakkelijkere soort te kiezen. Al snel kwam er een vrouwtje bij en de natuur staat niet stil: er kwamen eitjes. Inmiddels verblijven twee groene leguanen, twee daggekko’s, vijf luipaardgekko’s een baardagame, drie halsbandleguanen, twee volwassen korenslangen en een eigen kweekjong van diezelfde slangen onder het Koens dak. Naast de niet zo vaak geziene dieren lopen er ook gewoon drie katten, een hond en wat konijnen op het erf.

Weinig verzorging

De koornslang is het huisdier dat het minst aandacht en verzorging vraagt. Korenslangen zijn nachtdieren en vragen dus enkel een warmtelamp. Temperatuur in hun terrarium bedraagt ongeveer 30 graden Celsius waar er dagelijks eens gesproeid moet worden. Qua voeding eten ze slechts een dode muis per week. “Gemakkelijk!”, klinkt het, “Die muisjes kan je gewoon per zak kopen en in de diepvries bewaren. Verder hebben ze graag een waterbak want ze gaan graag in het water liggen.”

DE ARK VAN KW (24) :

Sinds een viertal maanden heeft het gezin een eigen jong van de korenslangen. Het duurt gemiddeld een jaar totdat een jong volwassen is en dan een lengte heeft tot een anderhalf meter. Ook de dikte van een korenslang valt mee met een doorsnede van ongeveer drie centimeter. De jongeling is in vergelijking met haar ouders erg actief en behoedzaam.

“Buren hebben geen schrik”

In de jaren dat hij de reptielen in hun heeft, kreeg hij nog geen klachten van buren. “Er is zelfs een buurtbewoners die regelmatig de restjes van zijn sla aan onze deur komt hangen voor de hagedissen. De familie reageerde wat verrast voor de keuze van het soort dieren. Mijn vader en broer hebben er nog schrik van, maar mijn moeder daarentegen raakt de dieren wel al aan.”, lacht Koen. “Vele mensen zijn bang van dergelijke dieren omdat ze het niet kennen. De korenslangen zijn wurgslangen en totaal niet giftig. Waar we ze kochten, lachte de verkoper dat ze normaal verkocht worden aan kinderen.”

Het jonge dochtertje Lente (2) behandelt de dieren alsof het katten en honden zijn. Regelmatig vraagt ze of ze hen eten mag geven of mag aaien. Al de terraria werden door Koen zelf gemaakt. Verzorging van alle beesten bedragen twee à drie uren per week. Voorlopig komen er in de eerste maanden na de verhuis naar Stalhille geen nieuwe beesten in huis.

(JW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier