DE ARK VAN KW (22) : Van deze huisdieren groeien de pootjes weer aan als ze er verliezen

Redactie KW

Elke woensdag serveren we (niet letterlijk, geen zorgen) een opmerkelijk dier dat op West-Vlaamse bodem vertoeft.

Wij bij KW zijn zot van beestjes en we weten dat jullie dat ook zijn. Getuige daarvan de duizenden katten en honden in jullie tuin, volières vol parkieten en bokalen vol goudvissen. Maar de ark van Noah had natuurlijk nog wel meer beestjes in het ruim. Voortaan gaan we elke week op zoek naar de eerder zonevreemde exemplaren en de kleurrijke exoten.

In ‘All you need is Jani’ op Vijf valt Isolde De Meester (25) uit Varsenare woensdagavond vooral op omwille van haar voorliefde voor de Japanse Lolita-kledingstijl… maar haar liefde voor haar twee ‘axolotls’ is minstens even groot. De diertjes zitten in een groot aquarium in haar kamer in Varsenare. “Axolotls zijn watersalamanders en als biologe vind ik het enorm fascinerende diertjes”, zegt Isolde.

De axolotls is een vrij grote salamandersoort die tot 30 centimeter lang kan worden. Ze leven onder water en komen in de natuur alleen in Mexico voor. “Maar het speciale eraan is dat ze geen metamorfose ondergaan zoals andere salamanders”, vertelt het ‘bazinnetje’ van Lotte en Toothless. “Ze blijven in de larve-stadium. Bij een kikker verdwijnen de uitwendige kieuwen tijdens de ontwikkeling van kikkervisje tot kikker. Maar bij de axolotl blijven die kieuwen opvallend zichtbaar. Ze blijven dus larve, maar ze worden wel volwassen.”

Axolotls zien er dus uiterlijk een beetje als vissen uit. Maar ze hebben een afgeplatte staart en vooral … opmerkelijke pootjes. “Als ze een pootje verliezen, groeit het weer aan. Dat heeft zo’n twee maanden tijd nodig, maar het groeit effectief weer aan. Dat vind ik als biologe geweldig om te zien.”

DE ARK VAN KW (22) : Van deze huisdieren groeien de pootjes weer aan als ze er verliezen


Isolde is leerkracht biologie, chemie en aardrijkskunde. “Ik heb de axolotls leren kennen tijdens mijn opleiding, zo’n vier à vijf jaar geleden”, vertelt ze. “Een medestudent had er eentje meegebracht om te herstellen. De pootjes waren afgebeten door een ander exemplaar. Toen hij eitjes had en die grootbracht, heb ik twee exemplaren gekregen.”

“Ze bewegen niet zo veel… maar je moet ze wel met de hand eten geven. Dus je hebt er wel meer contact mee dan met vissen. Ze reageren echt op de beweging van je hand. Het is een beetje een simulatie van de jacht. Ik geef ze om de twee dagen eten : rauw varkenshart, in stukjes gesneden, of regenwormen die ik uit de tuin haal.” Luguber? “Nee hoor, uiteindelijk is het hart ook gewoon een spier. Ik ga het eten halen in het slachthuis, snij het in stukjes en vries het in.”

Tot voor kort had Isolde drie salamanders. “Recent is er nog een witte overleden, Axel. De witte die er nu nog zit, is Lotte en de zwarte is Toothless. Die heb ik gevonden in een winkel in de buurt. Hij is genoemd naar het draakje uit ‘How to train your dragon’, ik vond dat die er perfect op leek”, lacht Isolde. “Je hebt nog goudkleurige axolotls ook, zo zou ik er nog wel eentje willen…”

Lotte heeft vooraan heel stompe pootjes. “Ze zijn inderdaad afgebeten door Toothless”, zegt Isolde. “Ze groeien er wel terug aan. Daarom heb ik ook zo’n groot aquarium. Dan is de kans dat ze elkaar tegenkomen en elkaar bijten veel kleiner. Hoe dichter die beestjes bij elkaar leven, hoe groter de kans op afgebeten pootjes. Toen ze nog klein waren, had ik een aquarium van 60 cm. Dit is er al een van 1,30m.”

Buiten het eten geven, vergen de axolotls niet zoveel onderhoud. “Alleen het aquarium schoonmaken is een hele klus. Daar heb ik toch wel een hele namiddag voor nodig. En het is ook heel omslachtig omwille van de locatie waar het aquarium staat. Ik woon nog bij mijn ouders, dus het staat boven op mijn kamer. In het begin deed ik het met een emmer. Water met een darm aftappen, naar beneden dragen, met de lege emmer weer naar boven… Nu doe ik het via een darm door het dakvenster naar buiten. Het vullen doe ik met de tuinslang.”

“Als ik ooit alleen ga wonen, ga ik er zeker rekening mee houden dat ik dat iets praktischer kan organiseren”, lacht ze.

Isolde kan zich geen leven zonder dieren indenken: “Door zoveel op te zoeken over axolotls ben ik mij ook enorm in vissen gaan interesseren. Dus de kans bestaat zeker dat ik ooit vissen neem. Bij ons thuis loopt ook nog onze hond Darko rond, een hele lieve shitzu. Maar ik denk dat ik later eerder een kat zal nemen. Als ik fulltime werk, is dat toch iets eenvoudiger in onderhoud.”

(IN)