DE ARK VAN KW (21) : Gebreide truitjes voor blote katten

Redactie KW

Elke woensdag serveren we (niet letterlijk, geen zorgen) een opmerkelijk dier dat op West-Vlaamse bodem vertoeft.

Wij bij KW zijn zot van beestjes en we weten dat jullie dat ook zijn. Getuige daarvan de duizenden katten en honden in jullie tuin, volières vol parkieten en bokalen vol goudvissen. Maar de ark van Noah had natuurlijk nog wel meer beestjes in het ruim. Voortaan gaan we elke week op zoek naar de eerder zonevreemde exemplaren en de kleurrijke exoten.

“Het zijn sfinxen, maar men heeft het in de volksmond doorgaans over ‘naaktkatten'”, vertelt ‘bazinnetje’ Anneleen Willemans uit Middelkerke. “Want inderdaad, er is geen haartje op hun lijfje te bespeuren. Ze hebben dan ook zo’n fijn vlezig staartje waardoor ze zelfs een beetje op ratten lijken. Maar ik hou van ze zoals ze zijn”,

“Ik heb ooit voor een sfinx gekozen omdat mijn vriend toen allergisch was aan katten en we wel graag een kat als huisdier wilden. Zij waren het perfecte compromis. Zo kreeg de kattin Pinda, nu 8 jaar, bij mij een thuis. Een paar jaren later is daar Sinatra, nu 4 jaar, bij gekomen. Sinatra is een jongetje en komt uit Nederland. Hij is afkomstig van een kattenkweker die een nieuwe bloedlijn aan het kweken was. Die man heeft zijn activiteiten moeten opgeven door ziekte, en dus zochten ze een permanente opvang voor een van die dieren. Sinatra is dus een rasdier met een sterke bloedlijn, Pinda niet. Dat zie je wel een beetje hoor aan hun uiterlijk, maar ik zie ze even graag.”

” Ooit maakte ik mee dat Sinatra ‘s nachts onder mijn pyjamavestje was gekropen”

Naaktkatten vereisen wel andere zorgen dan gewone katten. Eerst en vooral, en misschien wel iets wat je verwacht: ze hebben nogal snel koud. “Ik heb gebreide truitjes voor hen, en daar zijn ze dol op. Ook laat ik overal in huis fleece-dekens op de grond liggen. Ze vinden het heerlijk om daarin te kunnen duiken en snoezelen. Het is ook niet zelden dat ik ze in mijn bed onder de lakens vind. Ooit maakte ik mee dat Sinatra ‘s nachts onder mijn pyjamavestje was gekropen. Toen ik me op mijn rug wou draaien, dan was dat even schrikken voor zowel hem als mij. Je maakt wat mee met die twee in huis. In mijn nieuwe huisje heb ik trouwens vloerverwarming. Daar zijn ze ook ontzettend blij mee. “

DE ARK VAN KW (21) : Gebreide truitjes voor blote katten


Wat verder nodig is qua verzorging, is dat ze wekelijks in bad gaan. “Bij een gewone kat komt vuiligheid gewoon op de haren te liggen, en wordt de huid beschermd. Bij hen komen vuiltjes, bacteriën rechtstreeks op de huid terecht. Als ze niet wekelijks in bad gaan krijgen ze een vettige bruine huidlaag. Dan wil je niet dat ze op je wit linnen gaan liggen. Eens in bad knip ik ook hun nageltjes en maak ik hun oortjes proper. Sinatra gaat niet zo graag in bad, toch kan hij het niet laten om wanneer ik een bad neem op het badrandje te balanceren. Zo is het ooit al gebeurd dat hij in het bad viel. Opnieuw was hij heel erg geschrokken. Maar toch best grappig hoor”, gaat Anneleen verder.

“Velen vinden ze lelijk, maar ik ben er dol op”

Wat wel opmerkelijk is aan dit soort katten, is dat ze erg sociaal zijn. “Bij elke nieuwe bezoeker hier in huis gaan ze maar al te graag op de schoot gaan zitten. Ook hebben ze elkaar ook erg nodig. Ze tonen ook dat ze mij heel graag hebben, wat fijn is natuurlijk. Tot slot moet ik zeggen dat ze bijzonder veel eten. Ze hebben dan ook veel energie nodig om hun lichaam op te warmen. Nu, niet iedereen maakt de keuze om naaktkatten in huis te nemen – velen vinden ze zelfs lelijk- maar ik ben dol op hen.”

(CTM)