DE ARK VAN KW (2) : De Californische koningsslang van Niels Amelinck

Redactie KW

Elke woensdag serveren we (niet letterlijk, geen zorgen) een opmerkelijk dier dat op West-Vlaamse bodem vertoeft.

Wij bij KW zijn zot van beestjes en we weten dat jullie dat ook zijn. Getuige daarvan de duizenden katten en honden in jullie tuin, volières vol parkieten en bokalen vol goudvissen. Maar de ark van Noah had natuurlijk nog wel meer beestjes in het ruim. Voortaan gaan we elke week op zoek naar de eerder zonevreemde exemplaren en de kleurrijke exoten.


Slangenfreak Niels Amelinck (21) uit Dentergem kreeg zijn passie voor reptielen mee van zijn vader. “Ik ben bij wijze van spreken grootgebracht tussen de reptielen. Zowel mijn vader als mijn nonkel hadden reptielen en ik ben er altijd door gefascineerd geweest”, zegt Niels. Hij studeerde dierenzorg aan de VIVES Hogeschool in Roeselare en momenteel is hij werkzoekend. Zijn hobby’s zijn vissen, gitaar spelen en… zijn reptielen verzorgen. “Ik heb ook een tijdje met roofvogels gewerkt.”

Niels heeft verschillende slangen. “Ik heb een Californische koningsslang en twee haakneusslangen”, vertelt hij. “Heel erg veel zorg hebben ze niet nodig, want ze eten maar een keer per week. Er staan wekelijks muisjes op het menu.” Toch zijn het delicate diertjes. “Ze hebben altijd water nodig en het is belangrijk dat je de temperatuur goed controleert. Ze hebben zowel een bepaalde dagtemperatuur als een nachttemperatuur nodig.” Slangen leven tussen de vijftien a twintig jaar.

DE ARK VAN KW (2) : De Californische koningsslang van Niels Amelinck


Niels droomt van een netpython. “Al blijft het bij dromen want het zijn de tweede grootste slangen ter wereld dus dat is al een eerste probleem. Bovendien zijn ze in de meeste steden in België niet toegelaten als huisdier en hebben ze meestal een agressief karakter.”

(MM)