DE ARK VAN KW (16): Rik Verhulst houdt garnalen als huisdier

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Elke woensdag serveren we (niet letterlijk, geen zorgen) een opmerkelijk dier dat op West-Vlaamse bodem vertoeft.

Wij bij KW zijn zot van beestjes en we weten dat jullie dat ook zijn. Getuige daarvan de duizenden katten en honden in jullie tuin, volières vol parkieten en bokalen vol goudvissen. Maar de ark van Noah had natuurlijk nog wel meer beestjes in het ruim. Voortaan gaan we elke week op zoek naar de eerder zonevreemde exemplaren en de kleurrijke exoten.


© STEFAAN BEEL

In deze eindejaarsperiode zijn garnalen als lekkernij geen uitzondering. Wie aan garnalen denkt, denkt automatisch aan een heerlijk kroketje of aan een gevulde tomaat met een lekker sausje. Niemand die erbij stil staat dat je garnalen ook gewoon als huisdier kunt houden. Rik Verhulst uit Roeselare heeft in zijn aquarium Vuurgarnalen, Japonikagarnalen en de iets exclusievere Crystal Red en Crystal Black-garnalen.

“Die eerste twee soorten heb ik al een hele tijd, die andere nog maar een paar maanden”, vertelt Rik. “Ze zijn de gemakkelijkste zoetwatergarnalen die je kunt houden. Ze dienen vooral als opruimers in het aquarium en zijn de hele dag bezig met het eten van algen, plantaardig afval, enz. Ze jongen ook enorm veel. In mijn ene aquarium alleen al zitten er tussen de 500 en 1.000. Je ziet ze vaak amper zitten tussen de planten.”

1.500 euro

Bij garnalen geldt: hoe mooier, hoe duurder. “Wie mooie garnalen wil, moet selecteren: de betere exemplaren samen steken en de mindere garnalen verwijderen. Kleuren kenmerken deze garnalen. Hoe mooier afgelijnd en hoe egaler de kleuren, hoe duurder. Voor een Vuurgarnaal betaal je minder dan een euro. Voor de Crystal Red en Crystal Black-garnalen kan dat al gaan van 3 tot 5 euro”, aldus Rik. “Die twee laatste kweek ik sinds enkele maanden, maar het is niet de bedoeling om de mooiste te hebben, ik vind het gewoon leuke beestjes. Voor echt gekweekte kan de prijs zelfs tot 1.500 euro gaan.”

DE ARK VAN KW (16): Rik Verhulst houdt garnalen als huisdier


© STEFAAN BEEL

“Garnalen kweken is de laatste jaren flink opgekomen en wordt bij ons nog maar vrij beperkt gedaan. In China is het een soort van statussymbool. Wie daar een bepaalde garnaal heeft, kan ermee uitpakken als ware het een Porsche”, lacht Rik.

Pikorde

“Je geeft hen niet zomaar om het even wat te eten. Bij verkeerd voedsel kunnen ze allemaal op een dag tijd dood zijn. Ook bij de garnalen is er overigens een rangorde. De sterkste garnalen eten eerst, daarna pas de ondergeschikte.”

De hamvraag is natuurlijk: kun je die andere garnalen ook gewoon opeten? “Tuurlijk, vanbinnen zien ze er allemaal vrij gelijk uit. Het grote verschil zit hem natuurlijk in de prijs. Als je exclusieve garnalen gebruikt, dan zal dat het prijskaartje natuurlijk ook flink de hoogte in jagen. Maar anders smáken doet het niet echt. Ik heb er geen weet van dat topchefs er al gebruik van maken, maar het kan natuurlijk altijd nog komen.”

(TD – Foto’s SB)