Chantal Baert bereidt een preischotel met puree

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals de preischotel met puree van Chantal Baert uit Roeselare.

“Ik ben grote fan van ovenschotels, dat zorgt voor extra gezelligheid in de winter”, vindt Chantal, die heel graag kookt.

“Ik maakte het nu met prei en gehakt, maar je kan het ook doen met champignons, gehakt en tomatensaus en afwerken met paneermeel bovenaan. ‘Bedrieg den boer’, noemen wij dat, omdat de boer zogezegd dacht dat hij enkel puree voorgeschoteld kreeg.”

Chantal Baert bereidt een preischotel met puree

RECEPT

voor twee personen

INGREDIENTEN

– 500 gram gemengd gehakt

– 2 stengels prei

– 5 aardappelen

– bloem

– melk

– boter

– peper en zout

– nootmuskaat

– gemalen kaas

WERKWIJZE

Bak het gehakt rul aan. Kruid met peper en zout.

Snij de prei en stoof aan. Voeg op het laatst een scheutje melk toe. Kruid bij met peper en zout en nootmuskaat.

Maak de witte saus door een roux van boter en bloem te maken: smelt boter in een pannetje, doe er bloem bij en roer met een garde. Giet er beetje bij beetje koude melk bij en roer glad. Breng de saus geleidelijk aan de kook en laat enkele minuten doorkoken. Kruid af met peper en zout en nootmuskaat.

Kook de aardappelen en maak er puree van. Kruid met nootmuskaat.

Vul de ovenschotel in laagjes: eerst het gehakt, daarna de gestoofde prei, een laagje saus en de puree. Werk af met gemalen kaas bovenaan.

Zet de schotel 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Gril daarna 5 minuut- jes in de oven voor een knapperig korstje.