Carnaval in Rio : Favelabewoners en superrijken feesten zij aan zij

Maarten Vandenbussche

Maarten Vandenbussche, afkomstig uit Eernegem, ruilt voor een half jaar Oostende voor een andere ‘koningin der badsteden’ : Rio de Janeiro! Afgelopen weekend dook hij voor ons het carnaval in.

Vergeet het carnaval in uw dorp of stad. Denk : het ranzigste feestje uit uw jeugd, zomaar een zomerfestival en een Gay Pride Parade naar keuze. Voila : carnaval in Rio!

Straten worden afgesloten, al wie kan neemt zijn vakantie op, en de hele stad staat dagenlang op zijn kop. Echt iedereen komt van onder zijn steen gekropen. Favelabewoners en superrijken feesten zij aan zij.

Pluimen op het hoofd en in het gat

Natuurlijk is er in de Sambadrome het wereldberoemde defilé van de sambascholen, met fantastische figuren en schaarsgeklede dames met pluimen op hun hoofd en in hun gat. De journaals zullen er weer gretig mee uitpakken. Doch, de prijzen voor de tickets zijn doorgaans even hallucinant als wat u er te zien krijgt. Het is al lang veeleer een attractie voor rijke toeristen.

De Carl Huybrechtspruik

Het carnaval van de echte Cariocas wordt van oudsher in de straten van de Cidade Marvilhosa gevierd, met de grote parade in het centrum en vooral op de tientallen blocos, straatfeesten her en der in de stad, in grootte en omvang variërend van een paar honderden tot vele tienduizenden feestvierders.

Het principe is overal hetzelfde: er is (live)muziek van op het dak van een daarvoor omgebouwde bus of vrachtwagen. Daar rond verzamelt zich een kleurrijke menigte, de meesten enkel getooid met een gek hoofddeksel of een Carl Huybrechtspruik, sommigen in vol ornaat. Gisteren zag ik Marge Simpson hand in hand met Jack Sparrow op een bus stappen.

Menselijke taxi

Met voorsprong het populairst zijn de vele even hupse als vrolijke variaties op de Playboybunny. Ook voor mannen overigens. Het is opvallend hoeveel er zich voor carnaval met plezier in de andere kunnen verkleden (en hoe je dat omgekeerd nu eens nooit ziet). Nog anderen hebben zich zo geestig uitgedost dat u er spontaan goedgeluimd van wordt (als u dat na de onophoudelijke stroom ijskoud bier en caipirinha al niet was). Een meisje in Ipanema, bijvoorbeeld, was in fel geel een menselijke taxi, daklicht op haar hoofd incluis. Ik wenk haar en wauwel iets onverstaanbaars. Zij schenkt mij haar meest betoverende glimlach en zwaait met een bordje: ‘livre’. Als u mij nu wil excuseren…

(MV)

Volgende week – het kunnen niet altijd ernstige onderwerpen zijn : bier van hier!

>> Lees ook de antropologie van het feesten op de blog van mijn vriendin : vanheetine.wordpress.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier