Paternoster en Van Dijck hebben een gouden formule in handen

Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Roel Jacobus verdient zijn brood als journalist maar naast zijn werkuren vind je hem vooral terug als frontman van de rockgroep BEUK.

Elk z’n goeiendag! Het schuurpapier in mijn keel vertelt me dat gisteren weer de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in de zomer plaatsvond. Een slordige 8.000 rock & roll party people moesten allemaal begroet worden.

Tegen dat ik door het voorgeborgte aan de Bargeweg raakte, verwoordde Tourist LeMC al zijn kunsten. Zonder ondertitels maar met vloeiende flows en virtuoze jazzmuzikanten.

Aan de Lange Toog (met hoofdletters, respect voor instituten prijs ik als een schone deugd) was het dankzij het videoscherm haarscherp genieten van Calexico. De instrumentenjunkie in mij kwijlde bij de pleiade retro vintage spullen om van te smullen. Chroom! Lak! Parelmoer!

Ik keek ernaar zoals een hond naar een mazoutbrander: ik vond het knap in elkaar gestoken maar het emotioneerde me weinig

De handig tussen Noord- en Latijns-Amerikaans balancerende sound vertolkte de ongekende rijkdom aan klanken en ritmes waarmee eerder Los Lobos de wereld verblufte. Lang geleden dat we nog eens lapsteel zo stevig hoorden rocken. Topklasse, de verwachtingen meer dan ingelost.

Geef die uitvinder van verdwaalpalen een drankkaart!

Met een pint in de knuist schoven we langs de uil bij het podium – geef die uitvinder van verdwaalpalen voor volwassenen een drankkaart – naar Black Box Revelation. Het duo is intussen een kwintet met twee berensterke zangeressen en een ondersteunende toetsenman. Doodjammer dat de zang het eerste halfuur nauwelijks boven de drums gemixt werd, waardoor de melodieuze meerwaarde verloren ging. Met deze saus op hun kale skelet hebben Paternoster en Van Dijck een gouden formule in handen. Huiswerk: nog enkele oorwormen schrijven om die dips in de set weg te werken.

Wilco stapelde het podium bomvol materiaal en bespeelde het kundig. Ik keek ernaar zoals een hond naar een mazoutbrander: ik vond het knap in elkaar gestoken maar het emotioneerde me weinig. De fans amuseerden zich, elk zijn smaak. Vandaag zaterdag wordt een nieuwe dag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier