Leve Monique en Marie-Ange

Wilco. © Foto TV
Stefan Vankerkhoven

Wij zijn er zeker van : Monique en Marie-Ange worden de populairste West-Vlaamse babynamen van 2016. Daar zijn we heilig van overtuigd, nadat wij de zwarte backing vocalistes van Black Box Revelation vrijdagavond in het Minnewaterpark hoorden.

Of het nu Monique of Marie-Ange was, weten we niet. Maar een van die twee zangeressen ging in het liedje ‘Walk another line’ een liefdesduet aan met de loeiende gitaar van Jan Paternoster. Dat gaf de vuile garagerock van Black Box Revelation een snuifje soul. Jan was in bloedvorm : gesteund door de makerslagen van drummer Dries Van Dijck bracht hij vettige gitaarsolo’s die fel gesmaakt werden door het publiek.

Live vloeiden de nummers uit BBR’s nieuwe cd ‘Highway Cruiser’ naadloos over naar de oudere hits. BBR was het eerste muzikale hoogtepunt van het festival, met de verdiende bis ‘Set your head on fire’. Wat duidelijk het geval was van enkele pogodansende en duwende fans. We waanden ons eventjes in de snake pit van Metallica.

Voordien had Calexico ons muzikaal naar de crystal frontier tussen de Verenigde Staten en Mexico gebracht. Nu eens waanden wij ons in een saloon van een stofferig, verlaten westerndorpje aan de rand van de prairie in Arizona of Texas, dan weer nodigden de trompetten ons uit op een Mexicaans huwelijksfeest. Af en toe wat rommelig, maar altijd sfeervol en erg filmisch. Het concert gaf ons meteen zin om een oude western te huren. Geen van Sergio Leone, wel iets met John Wayne. Of waarom niet met Ronald Reagan ?

Jeff Tweedy lijkt qua uiterlijk een jongere versie van de Brugse sterrenchef Geert Van Hecke van De Karmeliet

De alternatieve Americana rock van afsluiter Wilco was grote klasse. De zachte stem van zanger Jeff Tweedy, die qua uiterlijk een jongere versie lijkt van de Brugse sterrenchef Geert Van Hecke van De Karmeliet, zorgde voor een uniek contrast met de loeiharde en erg geraffineerde gitaarsolos’s van Nels Cline.

De manier waarop hij zijn instrument kon vervormen en zijn vingervlugheid wekten ontzag op. Alleen jammer dat deze Amerikaanse band niet kan terugvallen op enkele herkenbare hits. Een tip : koop hun nieuwe cd Star Wars, een muzikaal raketscherm dat Reagan naar een ander melkwegstelsel schiet. Zo kun je tenminste kan meebrullen als zij eind oktober naar de AB komen.

Samenvattend : een geslaagde eerste festivaldag met headliners die niet ontgoochelden. Integendeel !

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier