Het Zesde Metaal: “We blijven sowieso nog plakken tot vanavond”

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Wannes Cappelle en de zijnen van Het Zesde Metaal zijn helemaal klaar voor hun eerste keer Cactus. “Een festival waar we echt naar uitgekeken hebben, sowieso een hoogtepunt in de zomer”, vertelt Wannes. “We zijn van plan om te blijven plakken en vanavond blijven we hier in de buurt slapen.”

Cactus Festival is een van de meest kindvriendelijke festivals van België. Jullie derde album kreeg als titel ‘Nie voe kinders’. Hoe gaan jullie dat oplossen?

“Ik ben opgegroeid in de buurt van Wevelgem, maar woon ondertussen al enkele jaren in Antwerpen zodanig dat mijn zoontje geen West-Vlaams spreekt. Toch zingt hij bepaalde zinnen luidkeels mee. Op een dag is hij in klas zelfs gestraft geweest omdat hij voortdurend ‘t zit godverdomme allemaal toch zo goed in elkaar zat mee te zingen, een zinsnede uit het liedje Nie voe kinders. Hij was dan wel gestraft, maar als ouder kon ik er eigenlijk enkel maar mee lachen. Het toont dat onze muziek toch wel een beetje voor kinderen is”, lacht Wannes.

Jullie staan op de Lokerse Feesten, Boomtown, Dranouter en dus ook op Cactus. Tevreden over jullie festivalzomer?

“In vergelijking met normaal hebben we een mooie festivalzomer en staan we ook op grotere festivals dan we gewoon zijn en dat maakt het wel extra bijzonder. Dat is voor ons het bewijs dat onze plaat goed ontvangen is. Het Cactus Festival is daarbij een van de tofste festivals om te staan. Het festival heeft, wat mij betreft, misschien de mooiste programmatie van allemaal. Gedurfd en over vele grenzen heen. Ik ken het festival ook goed en ben hier zelf nog als festivalbezoeker geweest. Enkele jaren geleden onder andere voor Suzanne Vega, Admiral Freebee stond hier toen ook.”

Jullie spelen kort na de middag. Dat lijkt me voor een muzikant niet altijd vanzelfsprekend?

“Het is een andere aanpak. We zijn, voor een zaterdag, extra vroeg opgestaan en we zijn hier in Brugge mooi op tijd gearriveerd. We proberen dat altijd wel, maar het lukt niet altijd. Maar vandaag dus wel. Zo kunnen we rustig naar het optreden toeleven. Maar het is wel een feit dat je een stuk vroeger op de dag moet pieken en dat je op klaarlichte dag iedereen ook ziet staan. Je bent rapper afgeleid en hebt meer moeite om je te focussen. Overdag is het als artiest wel iets harder werken. Al is dat wel een beetje logisch, anders zouden de headliners gewoon op de middag spelen.”

Cactus is het festival waar we misschien het liefst van allemaal wilden staan

Wat mogen we van jullie set verwachten?

“In het verleden pakten we soms uit met een te intieme set op festivals en dat werkt niet altijd. Dat is een fout die we niet meer willen maken. Daarom dat we voor ons doen nu uitpakken met een set die stevig rockt, binnen het genre natuurlijk. Op die manier heb je het publiek meer mee en het is een welgekomen variatie voor ons als muzikant.”

Blijven jullie na afloop nog even plakken?

“Mijn vrouw is mee en de kinderen zijn bij mijn zus afgezet, dus we hebben alle tijd. We maken er een dagje van. Later vandaag wil ik sowieso nog Sohn zien, net zoals de West-Vlamingen van Balthazar en tussendoor trekken we misschien even naar het centrum om de toerist uit te hangen. Vanavond blijven we dan slapen bij een vriend die in de buurt woont.”

Wat volgt er na de zomer?

“In september beginnen we te repeteren voor onze theatertournee die in oktober van start gaat. Dan passeren we opnieuw langs tal van culturele centra in Vlaanderen. Dan kiezen we opnieuw voor een iets intiemere set.”

Wanneer zal het optreden straks geslaagd zijn?

“Als wij ons amuseren en zien dat het publiek zich amuseert, meer moeten we niet hebben!”

Het Zesde Metaal:

Het Zesde Metaal:

Het Zesde Metaal:

Het Zesde Metaal:

Het Zesde Metaal:

Het Zesde Metaal:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier