10/07/17 om 10:33 - Bijgewerkt om 11:37

Goose kwam, zag en overwon

Stefan Vankerkhoven was drie dagen lang present op het Cactusfestival. Hij blikt terug!

Goose kwam, zag en overwon

Vene, vidi, vici. Goose kwam, zag en overwon. Zelden deed in de annalen van het Cactusfestival een groep het Minnewaterpark zo op zijn grondvesten daveren. Cactus, are you ready to jump ? vroeg zanger Mickael Karkousse. 10.000 festivalgangers gaven gehoor aan zijn oproep. Zelfs de dappersten van alle Bruggelingen konden aan het muzikaal bevel van deze Kortrijkse Caesar niet weerstaan. Goose had zelfs Quickie, de burgemeester van Kortrijk, meegebracht. Die ging vlak voor het podium volledig uit de bol.

Even leek het Minnewaterpark op Tomorrowland, omwille van de opzwepende elektronische beats van Goose, zij het met echte muzikanten en met lelijke venten in plaats van mooie vrouwen. En met een legioen Romeinse soldaten die, de vuisten in de lucht, ritmisch op en neer deinden, synchroon met de elektrorock. Wij hadden wel de indruk dat Goose alsmaar meer evolueert naar een electroband en dat - jammer genoeg - de gitaren steeds meer naar de achtergrond verschuiven.

Depeche Mode

Een gouden tip voor Michael en zijn kornuiten : verander alstublieft eens van kapsel, want jullie haarbos lijkt teveel op de jongens van Depeche Mode in de jaren 80. Voor de rest geen kritiek op dit Kortrijks kwartet, dat in feite deed hetgeen KW ambieert : van West-Vlaanderen een werkwoord maken. Zondagavond was het ultieme Wij West-Vlaanderen, met Kortrijkzanen en Bruggelingen verbroederd in één muzikale roes.

Voordien hadden de Texanen van Explosions in the Sky gezorgd voor loeiharde soundscapes, die ongetwijfeld de stadsecoloog een hartaanval hadden bezorgd. Die band klonk luider dan de Foo Fighters op Werchter ! Hun noise vol oneindig gitaargeweld - in één song kunnen minstens tien nummers van The Ramones - is niet onze cup of tea. Maar het is blijkbaar de favoriete sound van Patrick Keersebilck, directeur van Cactus Muziekcentrum, die in het verleden gelijkaardige postrock en noise groepen als Mogwai programmeerde.

Ons eindoordeel : een geslaagde editie van Cactus. Met onze persoonlijke top 5 : Taxiwars, Steve Winwood, Kaiser Chiefs, Jamie Lidell en Goose. Maar dat lijstje zegt ongetwijfeld veel over de leeftijd van deze jazzcat.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!