“Geen tweede zit voor Cactus, ondanks de buis van Air”

Stefan Vankerkhoven

Vroeger stond de zondag in het teken van world music op Cactus, nu is het gay music geworden. Dat fluisterde een guitige Bruggeling ons in het oor aan de Lange Bar in het Minnewaterpark. Niet helemaal ten onrechte.

Met alle respect voor onze sympathieke holebi broeders en zusters, maar het concert van Air was te soft, te koel en te nichterig voor een festival. In plaats van een sensuele zangeres mee te brengen, zongen Nicolas Godijn en Benoît Dunckel zelf met vervormde falset stemmetjes. Air maakte stond eind de jaren ’90 met hits als Sexy Boy en Cherry Blossom Girl voor zweverige, jazzy en stijlvolle elektronica. Een voormalig Brugs journalist gaf trouwens zijn toekomstige vrouw een eerste kus op een liedje van Air. Dat wou hij zondag vieren met een romantisch momentje aan de Lange Bar, maar het heilig vuur voor Air – niet voor zijn vrouw – doofde zeer snel uit.

Airs muziek hoort eerder thuis in een hippe lounge bar of op het strand, met de voetjes in het water en een cocktail in je handen. Was het omwille van het verlies van de Fransen in de EK finale ? Nicolas Godin en Benoît Dunckel leken wel twee koele en hautaine ijsberen die ons voortijdig deden afdruipen.

SX als lichtpunt op zondag

Zondag was er duidelijk minder volk aanwezig in het Minnewaterpark dan de voorbije dagen. Was het toch het voetbal ? Of de erg hete namiddag ? Of de minder aantrekkelijke affiche ? Omdat de schizofrene elektronica van The Cinematic Orchestra niet onze cup of tea is en we twijfelden of we al dan niet op groot scherm de EK finale zouden bekijken, bleven we uiteindelijk halverwege hangen aan de Lange Bar – het grootste terras van Brugge. Bier moest de muzikale ontgoocheling wegspoelen en de overwinning van Portugal bezegelen.

De Kortrijkse groep redde de derde festivaldag

Gelukkig was er zondag één lichtpunt : het concert van SX. Deze Kortrijkse groep redde de derde festivaldag. West-Vlaanderen boven ! Zangeres Stefanie Callebaut heeft duidelijk aan podiumprésence gewonnen. Deze femme fatale, bezwerende voodoo priesteres – u kiest maar – slaagde erin om het park in te palmen en in trance te brengen. De unieke stijl van SX, electropop, badend in new wave, getuigde van internationale klasse.

Geen onvergetelijke optredens

De 35ste editie van het Cactusfestival mikte duidelijk elke dag op andere muziekliefhebbers : gitaargeweld op vrijdag, soul op zaterdag en elektronica op zondag. Onze favorieten ? Wilco, Blackbox Revelation, Gregory Porter, Charles Bradley, SX en vooral openbaring Laura Mvula. Zes uitstekende concerten op drie dagen tijd, zij het geen enkel ‘onvergetelijk’ optreden. Kortom, deze editie van het Cactusfestival, bijgewoond door 25.000 toeschouwers, mag ‘geslaagd’ genoemd worden. Geen tweede zit voor organisatoren Patrick & Co, ondanks de buis van Air.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier