Festivalgangers ver weg van het podium: "Muziek vaak bijzaak"

09/07/17 om 17:37 - Bijgewerkt om 17:37

Niet iedereen die Cactus Festival bezoekt, komt voor de muziek. En zelfs de grootste muziekliefhebbers moeten natuurlijk af en toe de innerlijke mens sterken, dus camperen ook zij niet de hele dag voor het podium. Tussen twee optredens door zochten we enkele 'die hard' Cactusfans op in de foodzone, nieuwsgierig naar hoe zij het festival beleven.

Festivalgangers ver weg van het podium: "Muziek vaak bijzaak"

Wim Daels (55) en Patrick Rius (51) uit Menen hebben de jongste tien jaar nog geen enkele editie van het Cactus Festival gemist. Ook dit jaar zijn de twee vrienden er weer voor de volle drie dagen bij.

"Tegenwoordig blijven we evenwel niet constant hier, want dat zouden we op onze leeftijd niet meer kunnen volhouden", schatert Wim. "We bekijken op voorhand welke bands we zeker willen zien en zo plannen we ons volledige weekendprogramma, met daarbij ook restaurantbezoeken buiten het festivalterrein. We zijn dan ook niet per se op zoek naar nieuwe muzikale ontdekkingen. Sophia moet vandaag het hoogtepunt worden voor mij en gisteren en eergisteren zagen we onder meer Tamino en Kaiser Chiefs aan het werk."

De twee zijn eigenlijk mountainbikevrienden, maar zijn nu dikwijls samen voor een podium te vinden. "We gaan ook altijd naar Grensrock, bij ons thuis in Menen. Daarnaast doen we samen ook een paar optredens per jaar", zegt Patrick nog.

Joke en Dieter waren vorige week op Rock Werchter, dit weekend op Cactus.

Joke en Dieter waren vorige week op Rock Werchter, dit weekend op Cactus.

"Muziek is hier een bijzaak"

Ook Bruggelingen Joke Vandepitte (36) en haar man Dieter Sanders (37) komen al zeker tien jaar onafgebroken naar het Minnewaterpark. Zij zijn positief over de evolutie die het festival doormaakte.

"Anders dan Rock Werchter, waar we vorig weekend nog waren, is Cactus voor ons een festival waarvoor we sowieso tickets kopen. Ook al is de line-up eens wat minder ons ding of is die zelfs nog maar voor de helft gekend", begint Dieter. "Muziek is hier dus een bijzaak voor ons, al wilden we vrijdag en zaterdag Het Zesde Metaal, Millionaire en Kaiser Chiefs absoluut niet missen."

"De jongste jaren mochten we heel wat upgrades ontdekken op het festivalterrein, met op kop natuurlijk de Oasis-kidszone. Onze kinderen van 9 en 6 jaar waren er vrijdag ook bij en zij vonden het heel leuk dat ze zich daar konden uitleven", weet Joke. "Ook de regelmatige herindeling, met nu de nieuwe relaxzones en de skybar, is een slimme zet. Zo blijft het festival verrassen, zelfs voor Bruggelingen als wij die hier elk jaar komen."

Nicolas zit centraal tussen Alain en Geert.

Nicolas zit centraal tussen Alain en Geert.

"We zijn hier alleen en met iedereen"

Bruggeling Nicolas Van Pottelberghe (54) maakt zich sterk dat hij nog geen enkele editie van het festival gemist heeft. Hij blokkeert dit weekend altijd in zijn agenda, net als zijn streekgenoten Alain Strypsteen (46) en Geert Goethals (53).

"Heel Brugge zit hier. We zijn hier alleen en met iedereen, je komt altijd wel een oude bekende tegen", stelt Alain. En qua muziek? "Vandaag willen we zeker Warhaus zien, maar ook voor Goose blijven we graag op. Belgische bands liggen tegenwoordig goed in de markt, dat is een positieve trend", meent Nicolas.

Ook het festival zelf hebben de drie vrienden door de jaren heen zien evolueren. "De grootste evolutie is misschien wel dat er geen evolutie is", zegt de filosoof in Geert. "Het gaat in ups and downs, je kan er geen staat op maken. Het ene jaar is de affiche al beter dan het andere, maar ik vind het alvast een goeie zaak dat de programmatoren het pad van de wereldmuziek nu wat verlaten hebben. Ook qua omkadering zijn er grote stappen voorwaarts gezet, met nu bijvoorbeeld veel kwaliteitsvolle food bars."

(Foto's WVH)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!