Balthazar: “Rechtstreeks vanuit Zuid-Frankrijk richting Brugge”

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Vijf jaar geleden stond Balthazar als opener op het podium van Cactus Festival. Dit jaar staan ze op vrijdag als absolute headliner. Meteen het eerste festival in België waar ze als headliner staan. “Cactus is sowieso een festival waar het publiek meteen mee is”, vertelt Maarten Devoldere.

Het verhaal van Balthazar begon zo’n tien jaar geleden met Maarten Devoldere, Jinte Deprez en Patricia Vanneste. Geleidelijk maar zeker bouwden ze aan hun weg naar boven. Nu, drie albums later, zijn ze met vijf en maken ze zich op voor hun eerste show als headliner op een Belgisch festival. De eer is weggelegd voor het Cactus Festival. Jinte Deprez en Maarten Devoldere kijken er alvast naar uit.

Heren, zijn jullie klaar voor jullie eerste show als headliner in België?

Jinte Deprez: “We zijn meer dan klaar. We zijn hier al om twee uur gearrieerd na aan rit van een vijftiental uur. Gisteravond speelden we nog in het zuiden van Frankrijk. Gelukkig is onze tourbus perfect uitgerust. Het geluid van de motor werkt zelfs relaxerend, we zijn volledig uitgerust.”

Maarten Devoldere: “Het is vooral fijn dat we vijf jaar geleden hier nog als opener stonden, twee jaar geleden stonden we hier rond zes uur in de namiddag en dit jaar zes uur later als headliner. We hebben al berekend dat we over 2,5 jaar hier met ons vierde album opnieuw staan, maar dan opnieuw 6 uur verder met een ochtendconcert om… 6 uur. Kortom, we zijn vereerd dat we die plaats op de affiche krijgen.”

Het is ook jullie eerste concert sinds lang in West-Vlaanderen?

Jinte: “We hebben dus heel wat te doen. Onze ouders komen af, net zoals heel wat vrienden, het perfecte moment om nog eens af te spreken. Ik ben sowieso van plan om nog een toerke te doen op de wei.”

Maarten: “We hebben het geluk dat de mensen ons niet echt herkennen. Daarnet dacht er iemand dat ik Dana Winner was, maar dat heb ik vrij snel recht gezet. Ik heb ook mijn fiscale papieren mee om aan mijn ouders te geven, dan kunnen ze dat in orde maken (lacht).”

Jinte: “Tijdens het festivalseizoen gebeurt het meeste in het weekend, zodanig dat we sowieso wel een paar dagen thuis zijn.”

“Als het zo doorgaat, staan we hier over 2,5 jaar om 6 uur ‘s ochtends voor een ochtendconcert”

Sinds jullie doorbraak in 2010 zijn jullie elk festivalseizoen van de partij. Een bewuste keuze?

Maarten: “Het is natuurlijk wel een feit dat er brood op de plank moet komen. Maar daarnaast is een festival ideaal om mensen te overtuigen die ons nog niet kennen.”

Jinte: “Het is eigenlijk de eerste zomer dat het relatief kalm is voor ons. Normaal is het een stuk drukker. Bovendien hebben we op vijf jaar tijd ook wel drie platen uitgebracht. Dus het is niet zo dat we vijf jaar aan een stuk met dezelfde plaat tourden. Als we bij wijze van spreken een paar jaar geen nieuwe plaat uit hebben, dan zullen we ook niet blijven touren.”

Is er een groot verschil met overdag spelen?

Jinte: “In het donker heb je toch eerder de sfeer van een club, maar ondertussen kunnen we ons wel aanpassen aan elk moment van de dag. Het grote voordeel van ‘s avonds te spelen is dat het publiek toch al zat is en sowieso mee doet.”

Het Minnewaterpark is een prachtige setting, maar als we ons mogen baseren op foto’s op jullie Facebookpagina, dan zijn er wel meer mooie locaties waar jullie spelen?

Maarten: “Het is frappant hoe uniek de locaties soms wel niet zijn, zeker in het zuiden, tot daar waar de Romeinen heersten, spelen we vaak op mooie plaatsen, soms echt arena’s van vroeger.”

Wanneer zal de show op het Cactus Festival geslaagd zijn?

Jinte: “Als ik mijn ma op de schouders van mijn pa heb zien zitten.”

(TD)

Balthazar:

Balthazar:

Balthazar:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier