Bus naar Lourdes (3) : Het Walibi der Gelovige Medemensch

Redactie KW

Dinsdagochtend stond er een geleide tocht langsheen de vele heiligdommen van Lourdes op het programma. En natuurlijk kon onze reporter, als leek pur sang, deze kans niet aan zich voorbij laten gaan

De wandeling van ons hotel richting toegangspoort zwierde zich over smalle straatjes, omzoomd door de ene souvenirshop na de andere, waar werkelijk álles te koop is. Of heeft u een flessenopener met een embleem van Bernadette in de keukenlade? Indien dat zo is, kan u altijd voldoening zoeken in een metersgrote poster van paus Johannes-Paulus II. Of misschien wilt u uw woonkamer wel opfleuren met een mariabeeld van anderhalve meter. Geef ons een seintje en we brengen het met plezier voor u mee! Stuk voor stuk unieke koopjes, maar we lieten ze toch aan ons voorbijgaan. De plicht riep immers: ons een eerste keer laten onderdompelen in de wondere religieuze wereld, Lourdes genaamd.

“Iets magisch”

En het moet gezegd, uw kornuiten waren danig onder de indruk. Of Bernadette 153 jaar geleden daadwerkelijk de Heilige Maagd heeft zien opdoemen, laten we diplomatisch in het midden, maar de Lourdesgrot en bijhorende kathedraal stralen iets magisch uit. Geen mens die ongevoelig blijft voor de horden priesters, nonnetjes en bedevaarders. Even leken we zelfs kardinaal Danneels te ontwaren in de massa, maar in werkelijkheid was het zijn Italiaanse dubbelganger, wiens naam we u gemakkelijkheidhalve schuldig zullen blijven.

Vedetten

Ondertussen zijn de KW’ers van dienst uitgegroeid tot de vedetten van de groep. Wat schoorvoetend begon als ‘die twee van de gazet’ leidde al tot boeiende verhalen over het hoe en waarom iedereen Lourdes met een visite vereert. Maar die verhalen houden we uiteraard voor de papieren versie van onze avonturen in het Walibi der Gelovige Medemensch!

(PVH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Met medewerking van Reizen Herman & Vandamme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier