Burgemeester van Heuvelland zingt al eens pikante liedjes uit de tijd van toen

Redactie KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Marc Lewyllie, burgemeester van Heuvelland.

Marc Lewyllie is alleszins een muzikaal mens en onze vraag om een ‘top tien’ op te stellen zette hem aan het denken. “U hebt met uw vraag blijkbaar een gevoelige snaar geraakt”, aldus de Heuvellandse burgemeester. “Plots overzag ik mijn leven met muziek als milestones. Je krijgt dit blijkbaar doorgaans juist voor je sterven gaat, hopelijk klopt dit niet deze keer!”

Met De Stoute Cie zing ik pikante oude liederen die bijna honderd jaar geleden gezongen werden op café en feesten

De burgemeester is trouwens ook zelf een ervaren zanger. “Al sinds 1964 zing ik in het koor Hoogland Wijtschate”, vertelt Marc Lewyllie. “Ik doorworstelde alle partijen, van sopraan over alt en tenor naar Bas. Ik was er ook veertien jaar dirigent en sinds 2005 ben ik er voorzitter. Ik was ook twee keer een jaar interim dirigent bij koor/orkest Chorus uit Ieper en zong er ook bijna dertig jaar. Ik zong ook vijftien jaar operette in te Ieper.”

En sinds 2010 is er nog iets bijgekomen, met ‘De Stoute Cie’. Marc Lewyllie zingt er, begeleid door een accordeonist, pikante oude liederen die bijna honderd jaar geleden gezongen werden op café en feesten.

https://www.youtube.com/watch?v=A-q1RMGwsgc

“Muziek is steeds belangrijk geweest voor mij”, aldus Marc Lewyllie. “Ik volgde uiteraard ook muziekschool : theorie, klarinet en zang. En nog is de honger niet voorbij. Ooit zou ik graag ‘Au fond du temple saint’ uit De parelvissers (Les pêcheurs de perles), de opera van Georges Bizet, eens zingen. Een partner heb ik al, maar voorlopig nog geen tijd om aan te leren.”

De favoriete, of belangrijke muziek (uit het leven) van Marc Lewyllie kan je hieronder ontdekken. “Dit is geen top tien, maar wel een min of meer chronologisch samenraapsel van liederen die blijvend wat betekenden in mijn leven”, besluit de burgemeester.

Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com.

Pour Moi La Vie Va Commencer – Johnny Hallyday

“Dit was mijn eerste kennismaking met ‘moderne muziek’, op de plaatselijke kermis. Dit leek voor nogal wat familieleden een aanslag op de bestaande muziek.”

Salade de fruits – Bourvil

“Een singletje van ‘Kraftone’ (kon je vroeger krijgen mits aankoop van Kraft-kaas). Het plaatje werd bij ons grijsgedraaid. We kenden Bourvil zo goed als komiek in films, en nu een kluchtig liedje, wat wil je meer?”

https://www.youtube.com/watch?v=-5n3U2yjfDM

Seven horses in the sky – The Pebbles

“De mooie tijd van de TD. Een rappe in dit geval, een ‘swing'”

Daydream – The Wallace Collection

“Daydream doet me denken aan de mooie tijd van verliefd zijn tijdens een TD. Een trage, eentje om dicht bij elkaar te dansen.”

Groovin` With Mr.Bloe – Mr Bloe,

“Met een playback orkestje van de Chiroleiders imiteerden we allerhande liedjes, met de welluidende naam ‘De Lattestoors’. Dit was er daar eentje van.”

Riders on the Storm – The Doors

“Ik luisterde in m’n jonge jaren regelmatig naar de piratenzender Radio Northsea International, vooral ‘s nachts tijdens het studeren. Dit lied blijft mij doen denken aan ‘studeren’.”

Wie eine Rosenknopse – Die Lustige Witwe

“Ik leerde mijn vrouw kennen tijdens de repetities van de eerste operette die ik in 1972 meezong, ‘Die Lustige Witwe’. Wij waren voor die operette aan elkaar ‘gekoppeld’. Zij was sopraan, ik bas. Toen is de vonk blijvend overgeslagen. Het liedje dat we blijvend onthouden als ‘het’ moment is ‘Zoals een Rozenknopje’.”

https://www.youtube.com/watch?v=Iiqp8CqMdfU

I’ll Find My Way Home – Jon and Vangelis

“Dit nummer doet me denken aan de eerste jaren van mijn huwelijk. Ik werkte toen in een discozaal.”

The entertainer – Scott Joplin

“Mijn oudste zoon Jan leerde piano spelen, dit was het eerst serieuze lied dat hij kende. En dus moesten wij het nogal vaak aanhoren.”

Sex on the beach – T-spoon

“Mijn jongste zoon Hans, die een mentale vertraging heeft, was in zij jongere jaren verzot op dit nummer.”

Why does my heart feel so bad – Moby

“Met het koor zongen we een mis op 11 november 2003 in Wulvergem. Tijdens de mis declameerde ik de tekst van ‘Duizend soldaten van Willem Vermandere’. Je weet wel, die van ‘altijd iemands vader, altijd iemands kind’… Op dat eigenste moment verongelukte mijn zoon Bart na het spelen van de mis in Wijtschate. Het noodlot. Het lied ‘Why Does My Heart Feel So Bad?’ van Moby blijft me ook sterk bij omdat dit gekozen werd door zijn vriendin op de begrafenisplechtigheid.”