Burgemeester Sandy Evrard (Mesen): “Als ik dit hoor, ben ik weer 10 jaar oud”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Sandy Evrard, burgemeester van ‘s lands kleinste stad : Mesen!

Sandy Evrard is een van de weinige burgemeesters in deze reeks die echt muzikaal is én een instrument kan bespelen. “Sinds mijn jeugd speel ik de trompet. Jammer genoeg ontbreekt me de laatste jaren de tijd om nog veel te oefenen”, vertelt Sandy Evrard. “Mijn jaren in de Mesense fanfare hebben me gevormd tot de man die ik nu ben. Ik vind muziek spelen op zich natuurlijk leuk en ik had weinig moeite om als jonge gast mijn stukken in te studeren. Maar muziek spelen staat bij mij ook gelijk aan vriendschap, sociaal engagement en mijn eerste stappen in de politiek. Via de fanfare rolde ik in een vriendengroep en leerde ik verantwoordelijkheid op te nemen en in groep werken. Onbetaalbare opleiding en voorbereiding tot de lokale politiek. De uitstappen met de fanfare staan nog allemaal in mijn geheugen gegrift.”

Mijn jaren in de Mesense fanfare hebben me gevormd tot de man die ik nu ben

“Maar naast zelf muziek te spelen, speelt passief met muziek bezig zijn ook een grote rol in mijn leven”, geeft de burgemeester toe. “Ik heb een druk bestaan. Muziek zorgt voor rustpunten. Onderweg in de wagen van de ene vergadering naar de andere, thuis na een moeilijke dag, op een plaatselijk feest,… Het zorgt er voor dat ik even kan ontsnappen in mijn hoofd en dingen kan relativeren. Het is de ideale manier om mij te ontspannen.”

Waarmee de burgemeester precies ontspant, kan je hier ontdekken. En misschien werkt het voor jou ook!

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com

01 Whitney Houston – I Wanna dance with somebody

“Een van de strafste stemmen ooit. Ik sta niet veel op de dansvloer, maar dit geeft me toch zin om ritmisch mee te bewegen.”

02 Abba – Fernando

“En eigenlijk àlle songs van Abba, het is mijn favoriete groep tout court. Deze Zweden hebben mijn jeugd gekleurd met hun perfecte popsongs. De songs zijn echt heel doordacht.”

03 Hayley Westenra – May It be & Scarborough Four

“Hayley is een Nieuw-Zeelandse soprane die vooral in de Engelstalige wereld bekend is. Ze brengt klassiek werk met een poppy feel. Ik heb het geluk gehad om haar 6 jaar geleden te ontmoeten in Mesen. Ze was hier om haar eigen geschiedenis beter te leren kennen. In Zonnebeke heb ik haar dan ook live aan het werk gezien. Kippenvel van bij de eerste noot!”

https://www.youtube.com/watch?v=wiZJP_XLmrQ

04 Jacques Brel – Ne me quitte pas

“Als echte Belg (want mijn moeder was een Vlaamse en vader een echte Ardennees/Waal) ben ik opgebracht thuis met het chanson. Brel is een nationale trots en hij kon niet ontbreken op deze lijst. Vol emotie en zonder gêne.”

05 Michel Sardou – La maladie d’amour

“Nog zo’n voorbeeld van een niet stuk te krijgen Frans chanson. Als ik dit hoor, ben ik weer 10 jaar oud.”

06 Adele – Hello

“Net als Whitney Houston, een dame met een dijk van een stem. Terecht een hit en wereldster. Ik zou haar graag eens live willen zien, maar heb jammer genoeg geen tijd. Nu, haar cd maakt heel veel goed.”

07 Gabriel Rios – Hallelujah

“Deze cover, samen met Natalia, brengt me bijna iedere keer tot rust. Het is bloedmooi en zorgt voor een stil en ontspannend moment tijdens drukke periodes.”

https://www.youtube.com/watch?v=pgZFgGSRJo4

08 Caitlin Heaney – Oh Danny Boy

“Net als Westenra is deze Ierse klassieker verbonden met het Wereldoorlog I-verleden van mijn stad. De soldaten zongen dit in de loopgraven en het is zo een emotioneel geladen lied, dat het me telkens ik het hoor (is het nu de instrumentale versie of gezongen) op een plechtigheid, diep raakt.”

09 Louise Tucker – Midnight Blue

“Terug een hit vanuit mijn jeugd. Ergens begin de jaren 80. Mesen ligt dicht bij de Franse grens en daardoor vingen we ook heel wat invloed op vanuit die kant. Dit stond in Frankrijk weken op nummer 1. Dit in Vlaanderen minder bekend nummer brengt veel leuke herinneringen terug als jonge gast in Mesen.”

Ik begrijp niet dat deze dame geen wereldster is

10 Natalia – I want you back

“Straffe madam die met heel veel swing en uitstraling haar ding doet. Ze heeft een doorleefde stem en een artiest waar we trots op mogen zij. Ik begrijp niet dat deze dame geen wereldster is.”

11 Jeane Manson – Avant de nous dire adieu

“Een hit of ‘tube’ uit het Frankrijk van de jaren 70. De zangeres was een heel mooie dame en dat zal ook wel zijn invloed hebben gehad op mijn voorkeur voor dit lied. (lacht)”