Burgemeester Peter Roose (Veurne): “Als iedereen zong, mocht ik meeneuriën”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Peter Roose, burgemeester in Veurne.

Peter Roose, burgemeester van Veurne, noemt zichzelf geen groot muziekkenner. De muziek is er wel, maar meestal gewoon op de radio op de achtergrond. “Ik luister wel, maar als ze me nadien vragen welk liedje het was, weet ik dat al niet meer”, bekent de burgemeester. “Voorlopig staat de radio nog op Radio 2, maar de invloed van de kinderen groeit. Soms krijg ik al te horen dat ik even stil moet zijn omdat er een bepaald liedje speelt.”

Er is dan ook geen groot muzikant of muzikaal talent aan hem verloren gegaan. “Ik kan geen melodie houden”, aldus Peter Roose. “Toen we in de school samen zongen zei de leraar ‘Peter, jij mag meeneuriën, of zwijgen’ (lacht) Om de rest van de groep niet te storen. Elk heeft z’n gebrek hé. Wel, dit is het mijne. (lacht)”

Een kenner is de Veurnse burgemeester misschien niet, maar het belette hem niet deze mooie kieslijst samen te stellen:

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com

01 Imagine – John Lennon

“Dit is muziek die stand houdt vind ik, ongeacht hoe oud het nummer ook is. Of ik de Beatles verkoos boven the Stones? Ik was iets te jong voor die tweestrijd vrees ik, mijn tijd was meer de jaren tachtig. Maar sowieso ben ik nooit een erg grote muziekkenner geweest.”

02 Waterloo – ABBA

“Een vrolijk liedje dat je spontaan gaat meezingen of -neuriën als je het hoort.”

03 Sunday, bloody sunday – U2

“Een nummer met een politieke boodschap en dat kan gerust vind ik. Muziek kan een boodschap brengen, soms veel makkelijker en bij een groter publiek dan een politicus of een regering dat kan.”

04 De Steen – Bram Vermeulen

05 Bange, blanke man – Willem Vermandere

“Ik houd goeie herinneringen over aan Bram Vermeulen en Willem Vermandere. Begin de jaren negentig zijn we in Veurne begonnen met het uitnodigen van artiesten. De eerste keer was dat Willem Vermandere en de tweede editie konden we Bram Vermeulen strikken. De volgende keer hadden we Geert Hoste op de affiche en sindsdien is hij eigenlijk elk jaar gekomen (lacht). Veurne is traditioneel de laatste try-out voor z’n grote conférences geworden. “

“Ik ben sowieso wel te vinden voor kleinkunst. Muziek, dat bestaat voor mij uit twee dingen: melodie en tekst. En bij kleinkunst is het natuurlijk handig dat je de tekst altijd makkelijk begrijpt.”

06 Ik mis je zo – Will Tura

“Onze ereburger hier in Veurne, mocht natuurlijk niet ontbreken. Ik heb een goeie band met de man en vorig jaar was ik onder de indruk van z’n spetterend verjaardagsconcert op de markt. Een grote mijnheer.”

07 Dancing in the dark – Bruce Springsteen

“Deze dateert uit m’n uitgaansperiode. Ik ging toen wel eens naar fuiven en zo. Of ik naast de telefoon zat voor tickets voor Bruce Springsteen? Neen, ik ben nooit een grote liefhebber geweest van grote festivals of optredens.”

08 De Bom – Doe Maar

“Nog eentje uit de lage landen die niet mocht ontbreken.”

09 Barcelona – Freddie Mercury

“Een fantastisch nummer, maar het kon ook iets anders van Freddie Mercury of Queen geweest zijn. Dat is een van die groepen die echt hele periodes overstijgt. Rock, elektronische muziek,… ze hebben echt de wereld verbaasd.”

10 Jimmy – Boudewijn de Groot

“En nog een stukje kleinkunst om te eindigen. Boudewijn De Groot heb ik nog niet live gezien, maar da’s dan een optreden waar ik wél nog zou willen naartoe gaan. Misschien moeten we hem eens vragen in Veurne!”