Burgemeester Peter Breemersch (De Haan): “Festivals zijn volledig aan mij voorbijgegaan”

© Associated Press
Redactie KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Peter Breemersch, burgemeester in De Haan.

Peter Breemersch werd geboren in 1959 en dus ligt de focus van zijn muzieksmaak toch voor een stuk in de jaren zeventig en tachtig. Maar zelf is hij niet bijzonder muzikaal. “Ik heb heel vroeger, in de lagere school, nog piano leren spelen. Maar later koos ik voor voetbal en bleef de muziek achterwege. Mijn beide dochters spelen wel dwarsfluit.”

Toch pikt de burgemeester van De Haan af en toe wat muziek mee. Als dierenarts is het niet altijd makkelijk om daar tijd voor te maken, ook al omdat je altijd paraat moet staan, maar Peter Breemersch zou wel eens een gezapig muziekje opleggen tijdens een operatie. En àls het lukt, gaat hij ook wel eens naar een optreden.

“We hebben twee harmonieën in de gemeente en als die een concert geven probeer ik wel te gaan. Ik ga daar ook graag naartoe, zeker als het wat lichter klassiek werk is. Filmmuziek bijvoorbeeld, of andere componisten. De ‘zware’ klassieke muziek is minder aan mij besteed.”

In die optiek was Peter Breemersch ook regelmatig een enthousiaste toeschouwer van de Night of the Proms. Maar festivals zijn dan weer minder zijn ding. “Festivals zijn volledig aan mij voorbijgegaan, ik ben daar eigenlijk nooit naartoe geweest. Mijn dochters wel, die heb ik al mogen voeren naar Werchter. Zo ben ik er toch een beetje geweest hé.”

Welke artiesten de top 10 haalden, ontdek je hier:

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com.

01 Neil Diamond – Sweet Caroline

“Een echte klassieker en ik heb een dochter die Caroline heet. Ze is trouwens getrouwd in september en dat liedje was daar logischerwijs het openingsnummer. Maar neen, ze is niet naar het liedje genoemd indertijd, dat is toeval. Maar ik heb het wel altijd graag horen zingen.”

02 Adele – Someone like you

“Fantastische stem hé. Dat is echt een madam.”

03 Bryan Adams – (Everything I do) I do it for you

“Een slowke. Een beetje verder is er nog eentje van Bryan Adams met wat meer tempo. Maar zo’n liedje hoort zeker thuis in mijn top tien. Ik kom uit een tijd dat er nog eens gedanst werd hé. Een slow, een tango, een swing…”

04 Simon and Garfunkel – The sound of silence

“Prachtig duo en mooie samenzang. Of de tekst van een nummer ook van belang is voor mij? Zeer zeker, ik let daar soms wel op. Al luister ik soms ook gewoon naar muziek voor de sfeer.”

05 Novastar – Wrong

“De Belgische muziek volg ik ook wel, er zitten heel veel goeie dingen tussen. Gorki, Novastar, en noem maar op. Wrong, zowat de doorbraak van Novastar, vind ik echt goed. Ik leg dat af en toe eens op in de wagen.”

06 Simple minds – Alive and kicking

“Dat is echt muziek voor de sfeer. De zanger, Jim Kerr, is echt een figuur vind ik. Ik heb ze nog zien optreden in het Sportpaleis, tijdens de Night of the Proms. En uit die periode heb je er nog wel een paar. Peter Gabriel bijvoorbeeld. Van hem had het nummer ‘Biko’ net zo goed in de lijst gemogen.”

07 Wim Decraene – Tim (In playlist: Rozanne)

“Muziek mag zeker ook Nederlandstalig, maar ik ben niet echt een schlagerliefhebber. Kleinkunst kan mij bijvoorbeeld wel bekoren. Boudewijn De Groot en zo.”

08 The Eagles – Hotel California

09 Dire Straits – Sultans of swing

10 Bryan Adams – Summer of 69

“De laatste drie zijn ook van die liedjes die gegarandeerd terug keren in de Tijdloze en de 1.000 klassiekers van Radio 2 tijdens de eindejaarsperiode. Ik luister dan wel iets vaker naar de radio ja, het is altijd leuk om volgen en je hoort eens liedjes terug die je anders nog zelden hoort.”