Burgemeester Patrick Lansens (Koekelare) geniet thuis van spectaculaire liveshows

© Burak Cingi
Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Patrick Lansens, burgemeester van Koekelare.

Deze week duiken we de seventies en eighties in met Patrick Lansens, burgemeester van Koekelare. Hij stelde een mooie top tien samen, met vooral bands die hits scoorden in de decennia dat hij ‘jong’ was.

“Ik ben niet muzikaal aangelegd, heb nooit muziekschool gevolgd, gezongen of zelf muziek gespeeld, maar ik hou van een goed nummer“, steekt Patrick Lansens van wel. “Ik heb geen voorkeur voor een bepaald genre, behalve dat klassieke muziek mijn ding niet is.”

Muziek beluisteren doet de burgemeester van Koekelare in hoofdzaak thuis voor de computer of in de wagen. “Dan staat de radio trouwens altijd aan. Meestal is dat op Nostalgie, omdat ze daar veel nummers uit mijn jonge jaren draaien. Als mijn dochter van 19 in de wagen zit of gezeten heeft, staat ie ook wel vaak op Qmusic, maar daarna verzet ik de zender dan doorgaans snel weer. (lacht)”

De top 10 van Patrick Lansens kan je hieronder ontdekken :

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com.

01 Solsbury Hill – Peter Gabriel

“Deze staat op één, maar eigenlijk is de volgorde van minder belang. Ik heb gewoon tien nummers gekozen die ik er goed vind en daar is Peter Gabriel zeker bij. Het is een liedje dat teruggaat naar mijn studententijd, toen ik op kot zat in Brussel. Peter Gabriel heeft sowieso nog steengoede nummers. Ik herinner me ook beelden van optredens. Op internet dan wel, ik heb ’em nooit live aan het werk gezien.”

https://www.youtube.com/watch?v=Uj-OO4pl2So

02 Temple of love – Sisters of Mercy

“Een hymne voor gothic-liefhebbers, maar het is niet zo dat ik nog een goth periode heb gehad of zo. Ik heb geen jaren in het zwart rondgelopen. Ik vond dit gewoon een keigoed nummer van toen ik ergens in de twintig was. En dat blijft het ook vandaag.”

03 Hells Bells – AC/DC

“Iets zwaarder, maar ook een band die ik graag live bezig zie. Op het web dan. Ik kijk regelmatig naar liveshows op YouTube. Dikwijls is dat ‘s avonds laat, met de oortjes in voor de computer terwijl de andere gezinsleden naar iets op televisie kijken dat mij niet echt interesseert. Met de oortjes is de klank dan schitterend, ik kan daar echt van genieten. Ik kan op die manier echt ontspannen.”

04 Imagine – John Lennon

“Een heel ander genre, maar uiteraard een klassieker. Mooie boodschap ook, met de hoop op een betere wereld. Voor mij blijft dat nummer ook voor altijd geassocieerd met de dood van John Lennon. Ik herinner me het nog dat dat op de radio werd gezegd.”

05 Relax – Frankie goes to Hollywood

“Ook een liedje uit diezelfde periode. Leuke band ook, Frankie Goes to Hollywood. Die heeft dan op een paar jaar tijd toch enkele memorabele hits gescoord, waarvan dit er eentje was. ‘When two tribes go to war’, was een andere denk ik. De frontman was ook homo en ik herinner me nog dat er dan enkele controversiële videoclips werden uitgebracht. Van sommigen kreeg het publiek dan alleen andere versies te zien… Je kan het je nu niet meer voorstellen.”

06 C’est une belle journée – Mylène Farmer

“De dubbelcd ‘Live at Bercy’ leg ik regelmatig op in de wagen en uiteraard heb ik ook van Mylène Farmer ook al liveshows gezien op het scherm. Het zijn hele grootste shows, met doorgaans veel spektakel. Of ik ze niet eens echt aan het werk zou willen zien? Ja, eigenlijk wel, maar het is niet altijd evident. Naar ons land komt de Canadese zangeres doorgaans niet, maar ze staat wel vaak in Parijs. Misschien komt het er nog wel eens van.”

https://www.youtube.com/watch?v=Vcc0VVCASSI

07 Massachusetts – The Bee Gees

“Een nummer van begin de jaren zeventig denk ik. Een beetje zeemzoet, roept melancholie op. Ik hoor ze ook wel graag bezig, heb van hen onder meer de dubbelcd ‘Live in Las Vegas’ liggen.”

08 It’s a Sin – Pet Shop Boys

“Die waren heel populair toen ik jong was. Dit is een van hun bekendste nummers, maar in die periode hebben ze nog wel straffe hits gemaakt.”

09 Little Lies – Fleetwood Mac

“Een heel bekend nummer dat iedereen wel kent. De conclusie voor mij is een beetje dat ik de muziek uit die periode toch altijd beter vindt dan wat er nu gemaakt wordt. In de wagen staat de radio soms op qmusic door de dochter en ik moet zeggen dat ik zelden overtuigd raak van een ‘nieuwe’ groep. Nu… vroeger volgde ik het wel meer, was ik er meer mee bezig en hadden we het er ook meer over onder vrienden. Misschien heeft dat ook daar mee te maken.”

https://www.youtube.com/watch?v=e5HkuhSEnPQ

10 The sound of silence – Simon and Garfunkel

“Ook van een prachtige cd, met onder meer ook ‘Bridge over troubled water’. Dat gevoel heb ik wel een beetje, dat cd’s tegenwoordig één à twee tophits bevatten en voor de rest zijn gevuld met wat minder nummers. Ik vind dat je vroeger meer cd’s had die één geslaagd geheel vormden, die over de hele lijn straf waren.”