Burgemeester Marc Doutreluigne (Zwevegem): “Ik geniet van de talenten van anderen”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Marc Doutreluigne, burgemeester van Zwevegem.

Burgemeester Marc Doutreluigne heeft het wel voor Franse en Franstalige muziek, zo blijkt ook uit de Lijst van de Burgemeester hier wat verderop. “Ik ben vooral fan van het betere Franse chanson, wat vermoedelijk te verklaren is door het feit dat ik tijdens mijn jeugd en in mijn omgeving geconfronteerd werd met de Franse cultuur”, legt hij uit. Leo Ferré, Jean Ferrat, Brel, Brassens, Clerc,… ze passeren allemaal geregeld de revue. “Als openingsdans op ons huwelijksfeest werd Adamo gedraaid met ‘Vous permettez monsieur’, met een knipoog naar mijn schoonvader.”

Marc Doutreluigne noemt zichzelf zeker niet muzikaal. “Ik kan niet zingen en geen instrument bespelen”, zegt de burgemeester. “Ik ben een passieve cultuurliefhebber, ik geniet van de talenten van anderen.”

“Nu komt het er niet vaak meer van, maar in mijn jongere jaren trok ik heel vaak naar optredens, ook nog toen ik dertiger en veertiger was”, aldus de burgemeester. “Nu vind ik moeilijker tijd, maar dat vind ik wel jammer. Ik zou er graag meer tijd voor kunnen vrijmaken, want een optreden van een artiest vind ik nog altijd iets bijzonder, er blijft altijd iets ‘kleven’.”

De favoriete muziek van Marc Doutreluigne dateert quasi allemaal van enkele decennia geleden. “Ik met een nostalgicus op dat vlak”, bekent Marc Doutreluigne. “Mijn vrouw zegt soms dat ik beter wat vaker naar moderne muziek zou luisteren, maar dat beperkt zich eigenlijk tot wat ze op de radio spelen…”

Welke 11 nummers de top ’10’ van de burgemeester dan wél haalden, ontdek je hier :

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com

01 Léo Ferré – C’est extra

“Dit is echt een machtige slow. Een stukje poëzie ook, als je goed luistert. Op ieder feest of dansavond die ik zelf organiseer, sta ik erop dat de mooiste slow ter wereld gedraaid wordt. Sowieso heb ik het voor de Franse chansons en dan vooral van het ‘triumviraat’ van de Franse chansons : Leo Ferré, George Brassens en Brel.”

02 Jean Ferrat – La montagne

“La Montagne werd gespeeld tijdens onze huwelijksmis, op 11 augustus 1978. Het was toen niet evident om profane muziek in de kerk te spelen, maar ik kon de priester overtuigen. Als boerenzoon vond ik het een nummer goed passen, het is een ode aan de eenvoud van het platteland.”

https://www.youtube.com/watch?v=HXch1X0XaJ0

03 Jacques Brel – Quand on n’a que l’amour

“Dit nummer is fantastisch, maar ik kon net zo goed ‘Ne me quitte pas’ gekozen hebben. Sowieso ben ik een Brelfan va het eerste uur.”

04 Gilbert Becaud – Désirée

“Een liedje met een fantastische swing. Ik heb Gilbert Bécaud nog zien optreden in Leuven, net als Julien Clerc, Charles Aznavour, enzovoort. Ik heb altijd een grote interesse gekoesterd voor de Franse muziek. Ik heb mijn studies deels in het Frans gevolgd en mijn vader was Franstalig.”

05 Nino Ferrer – Le Sud

“Nog zo’n prachtige slow, waar ik ook hele mooie herinneringen aan koester. Ik danste daar indertijd op met mijn vriendin. En dat ging toen nog niet over mijn vrouw (lacht)”

06 Julien Clerc – Hélène

“Ook een mooitje, doet me terugdenken aan een vakantie in Spanje, waar we samen met vrienden in het zwembad sprongen terwijl dit door de boxen klonk.”

https://www.youtube.com/watch?v=bagWWB-35oI

07 Wil Tura – Hemelsblauw

“Will Tura is sowieso een groot artiest, maar dit specifieke liedje spelen ze al eens voor mij met een knipoog naar mijn politieke achtergrond. “

08 Boudewijn De Groot – Jimmy (Hoe sterk is de eenzame fietser)

“Naast de Franse muziek, heb ik het ook voor de kleinkunst. Ik ben nog leider geweest bij de KLJ en in dit tijd organiseerden we dan kleinkunstavonden. Er waren optredens, onder meer van Dimitri Vantoren, en we bespraken de teksten oinder elkaar. Het was de periode ook van Zjef Vanuytsel en van De Elegasten. Boudewijn De Groot is een artiest die ik graag nog eens live aan het werk zou willen zien, maar je moet er tegenwoordig snel bij zijn als je een ticket voor een optreden te pakken wil krijgen!”

09 The Beatles – Let it be

“Een keigoed nummer en ik ben altijd meer fan geweest van The Beatles dan van The Rolling Stones sowieso. Ik was meer een danser, een fuiver. (lacht)”

10 John Lennon – Imagine

“Deze mocht dan ook niet ontbreken. Omwille van de boodschap, zeker, maar gewoon ook omdat John Lennon de strafste van het pak was. Hij was zeer vooruitstrevend, de meest geëngageerde ook. Dat blijkt uit dit liedje, dat dan bovendien ook nog eens een prachtige melodie heeft natuurlijk.”

11 Stef Bos – Papa

“Ik vind die tekst erg mooi, hoe je vaak te laat beseft dat je meer had moeten praten, over ernstige dingen, soms wat dieper ook. Met je ouders, maar dus zeker ook met je vader. Heel mooi liedje over regrets. Stef Bos zag ik ook al eens live, dat is me bijgebleven.”