Burgemeester Luc Vanparys (Oostkamp): “Ben soms niet van de dansvloer weg te slaan”

© AFP/Getty Images
Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Luc Vanparys, burgemeester van Oostkamp.

Luc Vanparys is al meer dan 22 jaar burgemeester in Oostkamp, deze week mag hij ons wat vertellen over zijn favoriete muziek. Een top 10 opstellen is evenwel geen sinecure. “Ik hoor graag muziek, maar ik ken weinig namen”, legt de burgemeester uit. “Een cd- of platencollectie heb ik niet in huis. Ik heb wel wat oude cd’s, maar daar heb ik nooit veel naar geluisterd. Ik luister naar wat ze me brengen en logischerwijs is dat meestal de radio. Radio 1 is mijn favoriete zender, omwille van de mix tussen goeie muziek en informatie.”

Maar die muziek dan, sommige liedjes vindt ook Luc Vanparys toch beter dan andere? “Ik ben niet echt een schlagerfan of zo, geef mij maar rock ‘n’ roll, de klassiekers en een beetje swingende muziek”, plakt de burgemeester er enkele genres op. Ik houd van de Rolling Stones en van The Beatles. Of dat wel verenigbaar is, the Stones én the Beatles? Voor mij is het om het even, meestal is het toch maar als achtergrond.”

Ook vroeger dweepte Luc Vanparys niet met zangers of zangeressen. Een muzikale carrière zat er ook nooit in. “Muziekschool? Neen dat heb ik nooit gedaan. Als ik tijd zou vinden, dan zou ik dat wel nog overwegen eigenlijk. Maar mijn eigen muzikale ervaringen beperken zich tot wat trommelen bij de Chiro.”

Musiceren dus niet, maar bewégen op muziek des te meer! “Ik dans wel graag”, bekent de burgemeester. “Als er een swingend muziekje wordt gespeeld op een feest, dan ben ik de eerste om de dansvloer op te gaan. Onlangs nog op de nieuwjaarsreceptie bijvoorbeeld. Ik houd van het dansritme. Als er goeie muziek wordt gespeeld, dan voel je dat door je stromen.”

Luc Vanparys is evenmin een grote concertganger of festivalfan, maar dat betekent niet dat hij nooit eens buitenkomt voor een muzikaal festijn. “Als er Parkpop is in Oostkamp, dan ga ik natuurlijk wel eens kijken”, zegt hij. “Hetzelfde voor optredens van de harmonie of de fanfare. Maar naar Leonard Cohen in Gent ben ik bijvoorbeeld ook geweest. En voor the Stones ben ik ook nog naar Werchter getrokken!”

Onderstaande top 10 is een mix van nummers van de artiesten die Luc Vanparys subliem vindt, aangevuld met enkele swingende klassiekers waarop hij wel eens de beentjes zou strekken.

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com.