Burgemeester Lode Morlion (Lo-Reninge): “Ik had niet veel centen om aan muziek te besteden”

© BELGA
Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favoriete liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Lode Morlion, burgemeester van Lo-Reninge.

Deze week komt burgemeester Lode Morlion van Lo-Reninge aan bod, maar zelf beschikt hij niet over enig muzikaal talent. “En toch had ik dit graag gehad”, vertelt de burgemeester. “Ik geniet van mensen die vlot een deuntje kunnen spelen op de piano.” Daarom schreef Lode Morlion zich een paar jaar geleden ook in aan de muziekschool in Ieper. Helaas ontbrak het hem aan aan tijd (en talent naar verluidt) om die lessen tot een goed einde te brengen. “En toch ga ik ooit opnieuw pianoles volgen“, is de burgemeester vastbesloten.

Dat is misschien nog een veilig plan, want zingen is ook niet de beste carrièremove. “Als ik zing, kijken de mensen om“, bekent Lode Morlion. “En vermoedelijk niet om te genieten, maar om aan te geven dat het vals is…”

Idolen heeft Lode Morlion niet echt. “Posters in mijn kamer toen ik klein was? Van mooie meisjes misschien, maar niet van zangers of bands”, lacht de burgemeester. Geen echte idolen of favoriete bands dus, maar dat wil niet zeggen dat Lode Morlion geen muziekliefhebber is.

Geniet van de lijst van burgemeester Lode Morlion, al staan er in dit geval ook twee liedjes tussen die hij eigenlijk net niét goed vindt:

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com

01 The Weakness in Me – Joan Armatrading

‘Walk under Ladders’ van Joan Armatrading was de allereerste elpee die ik kocht. Dat was toen ik als 18-jarige student in Gent aankwam om er kine te gaan studeren. Ik kende dat van op de radio en heb de plaat gekocht in de Bilbo, toen nog aan de Overpoort.

02 Money – Pink Floyd

“Na Joan Armatrading heb ik mijn platencollectie eigenlijk nog echt heel intensief uitgebreid. Ik had niet veel centen om aan muziek te besteden. Pintjes drinken om café, platen kopen… je kan het niet allemaal doen hé! (lacht) Maar ik hoorde wel graag muziek hoor. In die periode had je Bruce Springsteen, Pink Floyd… allemaal straffe dingen. Ik ging wel af en toe muziek beluisteren bij kameraden op kot. “

03 Belfast Child – Simple Minds

“Veel optredens heb ik niet gezien in mijn leven, maar eentje is mij toch bijgebleven. Een van niet eens zo lang geleden zelfs. Een jaar of vier geleden zijn we met een groepje mensen naar Noord-Ierland geweest. Er was dan nog een soort verbroedering tussen Carrickfergus, een stadje vlakbij Belfast, met Lo-Reninge en andere gemeenten in onze regio. Veel soldaten kregen daar hun opleiding en er zijn ook een aantal Vlamingen begraven. We gingen er onder meer naar een concert van Simple Minds in The Waterfront, een schitterende zaal. Dat was wel indrukwekkend.”

04 Suds & Soda – dEUS

“Neen, ik ben zeker geen fan van dEUS. Bij uitbereiding gaat alles van Studio Brussel een beetje aan mij voorbij. Maar het is wél de muziek van mijn zoon Thomas, die voor Studio Brussel werkt. Hij werkte ook een tijd voor De Ideale Wereld, maar voor de zomer gaat ie nu weer aan de slag bij StuBru op de redactie van Radio Camping, de festivalradio van de zender. “

05 Nocturne 1 in B flat minor – Chopin

“Dat is meer mijn ding. Af en toe worden we uitgenodigd voor een pianorecital en daar kan ik echt van genieten. Zo gaan we af en toe eens luisteren naar concerten van deelnemers aan de Kon. Elisabethwedstrijd. Van muziek op radio Klara kan ik ook echt rustig worden. Het gebeurt soms wel eens dat dat nodig is in hectische periodes, in de wagen dan, of thuis.”

06 Dag Zonder Schoenen – Het Zesde Metaal

“De (Vlaamse) kleinkunst is wel echt mijn muziek denk ik. Dat hoor ik heel graag. Willem Vermandere en consoorten, maar dus ook hetgeen Wannes Cappelle doet. Dat vind ik echt heel goed.”

07 Messias – Bart Peeters

“… maar sorry, voor mijn geen Bart Peeters. Het zal aan mij liggen, maar Bart Peeters kan mij echt niet bekoren. Clouseau ook niet trouwens. Mijn vrouw vindt dat nochtans wel goed en ik weet ook niet meteen waarom ik dat niet graag hoor, maar met een optreden van Bart Peeters doe je me dus geen plezier.”

08 Suzanne – Leonard Cohen

“Leonard Cohen is weer een andere zaak. Dit is misschien wel mijn favoriete artiest die er is. Of ik dan van de partij was op zijn concert op het Sint-Pietersplein in Gent? Neen, en dat zou ik ook niet snel doen. Ik heb wat schrik van die grote massa’s, ik voel er niet veel voor om in de drukte op een plein te gaan staan. Moest ik nu zeker zijn van een rustige zitplek voor zo’n concert, dan wel. Maar geen festivaltoestanden voor mij. Ik ben nog naar Dranouter geweest en dat was ook niks voor mij.”

09 Hemelsblauw – Will Tura

10 Laat de Zon in je Hart – Willy Sommers

“Ook deze muziek kan mij wel bekoren. Oké, het zijn meer schlagers dan kleinkunst, maar die liedjes roepen bij mij een aangenaam gevoel op. Een beetje nostalgie misschien, ik kan dat smaken. De kinderen komen dan wel eens af met ‘pa, met joenen ouden brol’, maar misschien veranderen voorkeuren wel wat als je ouder wordt he.”