Burgemeester Kurt Windels (Ingelmunster) wil Thunder Road laten spelen op zijn begrafenis

Redactie KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favoriete liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Kurt Windels van Ingelmunster.

Burgemeester Kurt Windels kiest in zijn top tien vooral voor een Studio Brussel-muziek, zo blijkt. Met onder meer Bruce Springsteen, Arcade Fire, Eels en Nirvana, mag het voor de pasgetrouwde burgervader gerust wat alternatief en wat luid. Toch heeft Kurt Windels in z’n lijstje ook plaats voor Roxette, voor een zomerhitje van dit jaar en voor… Clouseau.

Maar is Kurt Windels zélf een beetje muzikaal? “Ik kan niet zingen en heb geen ritme-gevoel“, bekent de burgemeester. “Toch heb ik me ooit aan de muziekschool gewaagd. Een jaar en drie lessen saxofoon later, heb ik het maar gelaten voor wat het is. Ik laat muziek over aan mensen die het kunnen, maar ga er wel graag naar gaan kijken. Samen met vrienden zijn we al jaren concert- en festivalliefhebber. Ons hoogtepunt is ieder jaar de drie dagen Pukkelpop, het festival met het breedste aanbod. Goeie muziek, pintje drinken, de maten samen: meer moet dat echt niet zijn.”

“Mijn dochter is begin september ook begonnen aan de muziekschool. Als ze binnen een paar jaar bij de plaatselijke harmonie speelt, zal ik haar grootste supporter zijn!”

En de top 10 van Kurt Windels? Die ziet er zo uit :

Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com.

01 Thunder Road – Bruce Springsteen

“Bruce is mijn all-time favorite. Wie hem ooit live aan het werk zag weet waarom. Van alle ‘oudjes’ is Bruce nu nog één van de muzikaal meest relevante. Hij maakt ook nu nog goeie platen. Als er één nummer moet spelen op mijn begrafenis is het Thunder Road. Het perfecte Springsteen-nummer.”

https://www.youtube.com/watch?v=pvfFuASYgfM

02 Neighborhood #1 – Arcade Fire

“Zonder meer de beste en invloedrijkste band van de jaren 2000. Zij hebben op ongelooflijk veel bands hun stempel gedrukt, een nieuw geluid gecreëerd. Dit is een liedje uit hun eerste plaat die echt baanbrekend was.”

03 That look you gave that guy – Eels

“Ik volg die groep al twintig jaar en heb ze in de loop der jaren al een keer of tien live gezien, in alle mogelijke formules en formaties. Eels is dé band die blijft verassen, met E als voorman is dat ook geen toeval. Zijn teksten zijn fenomenaal, zeker in dit nummer. Hun optreden in het Rivierenhof vorig jaar staat in mijn persoonlijke top 3.”

04 Hard Times – The Scabs

“Eén van de platen van onze collegetijd is Royalty in Exile. Hiermee leerden we The Scabs kennen en bij hun optredens o.a. in de sporthal van Kachtem (+/- 1992) zongen we Hard Times uit volle borst mee. Ik heb het geluk gehad om Guy en Willy Willy vorig jaar te mogen interviewen voor KW. Zij hebben toen ook een herwerkte versie van Hard Times gespeeld in het gemeentehuis, de registratie daarvan hebben we gebruikt op het Gala van Ingelmunster. Mijn helden op bezoek. Daarna zijn we samen nog iets gaan eten. Op mijn kosten. (lacht).”

05 All of me – John Legend:

“Op 5 september ben ik getrouwd, maar op 29 augustus was er al ons groot openlucht trouwfeest op het marktplein. Meer dan 1.500 Ingelmunsternaren kwamen meevieren en dit was onze openingsdans. De perfecte love-song. Love your curves and all your edges. All your perfect imperfections.”

06 Chearleader – OMI

“De zomerhit van dit jaar. Ik heb dat lied intussen honderden keren gehoord, met dank aan mijn dochter Rien (8 jaar) die er volledig weg van is. Mooie soundtrack bij een al even mooie zomer.”

https://www.youtube.com/watch?v=i1Jp-V4jalI

07 Instant Street – dEUS

“Na al die jaren nog altijd de beste Belgische band, hoewel de concurrentie moordend is. Instant Street is live altijd een ongelooflijk hoogtepunt, zeker nu Mauro Pawlowski meespeelt. dEUS kan intussen een ganse avond hits spelen.”

Met mijn beperkte rijvaardigheid en de radio snoeihard probeerde ik in Gent te parkeren

08 Rape me – Nirvana

“Ik heb gepuberd in de jaren negentig en daar hoorde ontegensprekelijk de grunge bij. Toen Nirvana Rape me als single uitbracht mocht ik leren autorijden. Met mijn beperkte rijvaardigheid en de radio snoeihard probeerde ik in Gent te parkeren. Ik stond niet juist, reed een beetje vooruit en – patat – tegen de neus van de tram. Rape me heeft me veel blikschade opgeleverd.

09 Dat ze de mooiste is – Clouseau

“Op 1 juni 1990 mocht ik de eerste keer uitgaan. Clouseau in zaal Iso in Izegem. Ik denk dat ongeveer gans onze klas daar was. De meisjes op de eerste rij, de jongens iets verder op. Het blijft een mooie herinnering. Ik ben niet de allergrootste Clouseau-fan, maar ‘Dat ze de mooiste is’ vind ik wel een bijzonder nummer. Mijn vrouw durft me hier me wel eens mee uitlachen…”

10 How do you do – Roxette

“Een fout nummer van een foute band, maar ik ben er gek van. Roxette is een echte hitmachine met ontelbare meezingers. Vettige, voorspelbare popmuziek, maar o zo lekker. Ik heb ook altijd wel een boontje gehad voor Marie, de zangeres.

(FV)