Burgemeester Kristof Audenaert (Torhout): “Ik stond bekend als ‘de Nachtegaal van Politeia”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favoriete liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Kristof Audenaert, waarnemend burgemeester van Torhout.

In de lijst van waarnemend Torhouts burgemeester Kristof Audenaert vinden we alternatieve StuBru-muziek terug, Nederlandstalig werk en stevige dansplaten.

Weerspiegelt dat een beetje de persoon die Kristof Audenaert is? “Ik ben zeker geen danser”, stipt hij aan. “Ik ben het type dat in gang schiet om 2 uur ‘s nachts, als ik al een glaasje op heb. (lacht)” De fuifdagen liggen evenwel een eindje achter hem, veel uitgaan is er tegenwoordig niet meer bij. “Ik ben altijd bij de scouts geweest en in m’n studententijd was ik feestpraeses bij politeia, de Gentse studentenclub van de afdeling pol & soc”, vertelt de burgemeester. “Ik organiseerde fuiven in de Vooruit, galabals en kleinere fuifjes. Of ik ook zelf nog achter de draaitafels stond? Neen, al heb ik een tijdje geleden wel eens een half uurtje ‘van dj gespeeld’ in een café, omdat ze het vroegen. Ik kreeg achteraf te horen dat de muziekkeuze oké was, maar dat er aan de overgangen nog werk was. (lacht)”

In de studentenclub stond ik bekend als’de Nachtegaal van Politeia’

Mogelijk krijgt het dj-leven van Kristof Audenaert echter nog een vervolg, want hij heeft zich verbonden aan een weddenschap. Als er op de Dag van de Jeugdbeweging meer dan 700 jongeren verzamelen op de markt, dan speelt de burgemeester een dj-set. Een uitdaging om niet zomaar te laten passeren dus!

Maar was of is Kristof Audenaert eigenlijk zelf een beetje muzikaal? “To-taal niet”, bekent hij. “In de studentenclub stond ik bekend als ‘de Nachtegaal van Politeia’. En dat was voor alle duidelijkheid geen compliment. Ik zing redelijk vals en net daarom mocht ik op de cantussen altijd inzetten. En waar ze normaal invielen na een of twee strofes, lieten ze me spartelen tot dfe vierde strofe. Plezant was dat niet, maar op de duur trok ik me het niet meer aan natuurlijk.”

Zelf dus niet, maar de waarnemend burgemeester van Torhout luistert wel vaak naar muziek. “Ik heb nu net m’n laatste vergadering achter de rug, en dan gebeurt het dat ik YouTube opzet terwijl ik wat verder werk”, legt Kristof Audenaert uit. “Niet te luid, maar dat gaat goed. Ik deed het ook zo toen ik nog studeerde.”

Hoe zijn top 10 er uitziet, ontdek je hier:

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com

01 Tool – Schism

“Ik was toen een jaar of zeventien, achttien toen dat nummer uitkwam en het is mijn absolute nummer één. Ik heb ze een keer live gezien, in Vorst Nationaal dacht ik. En in De Mast in Torhout zag ik ook eens een coverband van Tool aan het werk. Dat was ook erg goed.”

https://www.youtube.com/watch?v=UhjG47gtMCo

02 Kings of Leon – Sex on Fire

“Fantastische groep, ook leren kennen via Studio Brussel. Dit nummer was m’n eerste kennismaking met de band en het blijft natuurlijk hun bekendste.”

03 Editors – Papillon

“Editors heb ik nog op Rock Werchter gezien. Dit jaar ben ik nog eens geweest, maar daarvoor was het al een jaar of tien geleden dat ik er nog eens was. In mijn studententijd was ik wel vaste klant op Rock Werchter en Pukkelpop en zo. Rock Torhout? Ik ben 33 en was dus 13 of 14 jaar toen de laatste editie werd georganiseerd. We woonden vlakbij, in de Driekoningenstraat, dus ik herinner me wel veel van het festival. Maar alleen het laatste jaar heb ik een paar uur op de weide rondgelopen. Ik heb er toen Rage Against The Machine gezien, al heb ik pas later ontdekt hoe goed die waren.”

04 Linkin Park – One Step Closer

“Nog eentje uit mijn studentenjaren. Kon ik wel appreciëren, net als Limp Bizkit trouwens.”

05 Yevgueni – Als ze lacht

“Ook talent van eigen bodem vind ik vaak wel goed. Yevgueni heb ik ook een paar keer live gezien en da’s ook altijd goed. Klaas Delrue brengt z’n muziek op een leuke manier. Dat dat ver staat van Tool? Ja, dat wel, maar ik ben zeer ruimdenkend op muzikaal vlak. In de wagen gebeurt het soms dat ik de radio op Klara zet. Ik ben niet zo’n fan van klassieke muziek, maar na een drukke dag kan dat wel rust brengen.”

06 Bazart – Goud

“Ook dit is fantastisch, al ken ik eigenlijk alleen dat een hitje. Hun debuutplaat heb ik nog niet gehoord, maar ik hoop wel dat ze een eindje blijven meegaan. Ze mogen van mij nog een paar hits scoren.”

07 Arsenal – Melvin

“Natuurlijk Arsenal hé, met Torhoutenaar Hendrik Willemyns. Het is leuk als je iemand uit je eigen stad kan kiezen. Ik had ook Brahim kunnen kiezen, ik heb nog samen met hem gevolleybald, maar zijn muziek is toch minder mijn ding. En Arsenal is altijd een feestje hé. Ze hebben hier nog op de markt gespeeld en dat was een machtig optreden.”

08 Major Lazer – Lean On

09 Dimitri Vegas & Like Mike – The Hum

10 Yellow Claw & the Opposites – Thunder

“Dansmuziek ja. Het ‘Tomorrowland’-genre hé. Ik ben nog nooit op Tomorrowland geraakt, maar ik heb het wel al meermaals geprobeerd om er bij te zijn. Maar ik raakte nog nooit aan tickets. Nochtans is het een festival dat ik wel eens wil meegemaakt hebben. Een gelijkaardig festival? Nog niet gedaan, maar in 2017 komt er iets gelijkaardigs in Torhout, zij het dan kleinschaliger natuurlijk. ‘Land of Love’ is voor volgende zomer, daar kijk ik wel naar uit.”