Burgemeester Koen Degroote (Dentergem): “Elk jaar gaan we zingen voor de rusthuisbewoners”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Koen Degroote, burgemeester van Dentergem.

Koen Degroote, burgemeester van Dentergem, heeft niet echt een grote passie voor muziek. Hij heeft geen ‘favoriete’ bands alsdusdanig en dweepte ook vroeger niet met een of andere rocker of zangeres. Hij heeft dan ook geen muziekcollectie of stapel LP’s op zijn zolder en trekt niet elk jaar naar het Sportpaleis of de wei van Werchter. “Maar dat betekent niet dat ik niet naar de radio luister bijvoorbeeld. Als ik alleen in de wagen zit, dan staat de radio meestal op Radio 1. Als een van de dochters meerijdt, dan is dat al snel Q-music of MNM.”

Toch komt Koen Degroote minstens één keer per jaar muzikaal uit de hoek. Door zélf te zingen dan nog wel. “Elk jaar vormen we met het schepencollege een gelegenheidsorkest en gaan zingen voor de rusthuisbewoners”, legt de burgemeester uit. “Dat is nu al een jaar of tien. Dan gaan we naar de twee rusthuizen in onze gemeente en zingen we daar bekende meezingers als ‘Café zonder bier’ en ‘De Stille Kempen’ bijvoorbeeld. We huren dan een accordeonist of een gitarist in voor de begeleiding en de rest komt vanzelf. Repeteren? Neen, het is gewoon op het moment zelf. Maar dat is wel leuk om te doen.”

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com.

01 Will Tura – Mooi, ‘t leven is mooi

“Ik ben dus geen grote muziekfanaat, maar ik kan wel de muziek van Will Tura waarderen. Nummers als ‘Mooi, ‘t leven is mooi’ en ‘Omdat ik Vlaming ben’ vind ik heel mooi.”

02 Udo – Zielsveel van jou

03 Geena Lisa – Zeg me dat het niet zo is

“Naar optredens in Brussel of Antwerpen ga ik niet, maar als de harmonie in onze gemeente speelt, dan ben ik er natuurlijk wél graag bij. Zo hebben ze eens een optreden gedaan in de sporthal met Geena Lisa en Udo als gastmuzikanten. Dat was best indrukwekkend.”

04 Antonio Vivaldi – De Vier Seizoenen

05 Ludwig Von Beethoven – Symfonie n° 5

“Ook een vleugje klassieke muziek mag er regelmatig zijn. De vier jaargetijden van Vivaldi, of iets van Beethoven.”

06 Bobbejaan Schoepen – Café zonder bier

07 Jo Vally – De Stille Kempen

“Dit zijn een paar van de liedjes die we jaarlijks zingen met het schepencollege in de rusthuizen.”

08 Marc Lavoine – Elle a les yeux revolver

“Dit liedje was de openingsdans op ons huwelijk in 1987. ‘Ogen als kogels van vuur’, is de Nederlandstalige variant, maar het origineel is van Marc Lavoine.”

09 Glenn Miller & his orchestra – In the mood

“De openingsdans was natuurlijk een trage, maar ik houd ook best van wat meer uptempo liedjes. Als er een feest is, dan zou ik in het begin wel eens meedansen op een goeie swing of zo.”

10 Gilbert Becaud – Nathalie

“En ja, ook de Franse chansonniers kunnen wij best bekoren. Daar zit er ook wel goeie muziek tussen.”