Burgemeester Karlos Callens (Ardooie): “Alle studentenbals in de streek meermaals gedaan”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Karlos Callens, burgemeester van Ardooie.

De laatste burgemeester die we dit jaar eens op de muzikale rooster leggen is Karlos Callens, burgervader in Ardooie. Hij groeide op met de successen van de Franse chansonniers en die bleven dan ook plakken. “Claude François, Gilbert Bécaud,… het waren de grote artiesten uit mijn tijd”, vertelt Karlos Callens. “Dat was toen bijna allemaal Franstalige muziek en ook wat Nederlandstalig. Daarna kwamen dan de grote namen uit Engeland, met the Beatles en the Stones, en door het gebruik van meer en meer Engels nam die taal dan ook op muzikaal vlak over. Da’s een beetje jammer, maar voor mij maakt de taal van een lied niet altijd zoveel uit. Zolang de muziek maar past bij de taal.”

En is Karlos Callens zelf een beetje muzikaal? “Ik kan zingen, alleen niet zo goed”, lacht de burgemeester. Maar als kind zong hij wel nog mee met… de grootvader van Laura Lynn! “De Van den Heedes waren twee broers en als er kermis was, speelden die met een orkestje van een man of drie, vier. Dan begonnen ze om 19 uur en speelden ze tot rond middernacht. Ze speelden ook bij mij thuis en als manneke van 5, 6 jaar mocht ik meedoen. Dat waren dan van die volksliedjes genre ‘Daar bij die molen’ en zo’.

“Ik heb ook nog eens meegedaan aan een muziekwedstrijd die georganiseerd werd door de jeugdraad”, herinnert de burgemeester zich. “Ik zong toen ‘Poupée de cire poupée de son’ denk ik, van France Gall.”

In de top 10 geen ‘Van den Heede gebroers’ te zien, wél een van hun nakomelingen:

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com.

01 Tina Turner – The Best

“Simply the best, het is een zinnetje dat ik graag gebruik om mensen te feliciteren. Ik hoor het ook graag en als de gelegenheid zich voordoet en iemand mag in de bloemetjes gezet worden, dan speel ik dat liedje wel eens. Het brengt een positief gevoel over.”

02 Will Tura- Hemelsblauw

“Prachtig lied voor blauw blauw denkers. Dus ja, een beetje een politiek geïnspireerde keuze, maar het lied zelf is ook gewoon heel erg mooi natuurlijk. Ook dit lied zit vol elementen die je je goed doen voelen, het roept ook een vakantiegevoel op. Sowieso hoor ik wel graag Nederlandstalige muziek. Soms om naar te luisteren in de wagen, of vaak ook leuk in een feestzaal.”

“Will Tura is sowieso een van de groten. Ik heb hem nog aan het werk gezien aan de kust, in Roeselare en zelfs in Ardooie. Dat was dan in de sporthal met orkest en ook samen met de Ardooise zanger Hein Didioffzky.”

03 Eric Van Neygen en Sanne – Veel te Mooi (Deezerversie Wally Mckey & Mayke Vanes)

“Toen ze begonnen met dat liedje bedacht ik me meteen dat meerdere koppels dit lied zouden moeten zingen. Het leven zou mijns inziens veel mooier zijn.”

04 Simon & Garfunkel – Bridge over Troubled Water

“Een heel mooi nummer, maar mij doet het vooral denken aan mijn zus Rita die zo’n 20 jaar geleden verongelukt is. Het ongeval gebeurde in Frankrijk en de dag ervoor had Rita nog dat liedje zitten zingen. Daarna was het wat dubbel natuurlijk. In het begin riep het horen van dat liedje veel emoties op, werd ik er triest van. Maar tegenwoordig roept het vooral herinneringen op aan de positieve en plezante persoon die mijn zus was.”

05 Elvis Presley- Suspicious Minds

“Voor mij is dat altijd een van de groten geweest. Rond zijn geboortedag en/of sterfdag hoor je zijn liedjes dan wat meer op de radio en dan valt mij telkens weer op hoe goed zijn muziek is en blijft.”

06 Adamo – Vous Permettez Monsieur

09 Johnny Halliday – Souvenirs Souvenirs

“Adamo en Johnny Halliday komen beiden een beetje uit de zelfde periode. Mijn collegajaren in het St-Henri in Komen en later ook mijn studententijd. Dat was de muziek die er gespeeld werd toen we uitgingen. We gingen veel naar bals, in de ruime regio was dat. Ardooie, Pittem, Wingene, Zwevezele,… en ook in Brussel ben ik veel uitgeweest. De Franse muziek was toen heel populair.”

08 Jethro Tull – Stand up

“Dit nummer hangt vast aan een herinnering van een optreden in Passage 44 in Brussel. Dat was echt iets speciaals, zoiets hadden we nog niet vaak gezien. Het was nogal futuristische muziek en het was fantastisch wat die mannen met hun instrumenten konden spelen. Dat optreden is mij heel erg bijgebleven.”

07 Laura Lynn – Je hebt me 1.000 maal belogen

“Laura Lynn mocht natuurlijk niet ontbreken. Ze is ereburger van Ardooie en bezorgde onze gemeente naambekendheid dankzij haar grote successen. Ik ken Sabrina al van toen ze jong was en nog danste bij Hein Didioffzky. Ik zat toen in het bestuur van Heins fanclub. We zijn nog met bussen naar Tien om te Zien gereden. Dat was een goeie en een leuke periode.”

10 VOF De Kunst – Een kopje koffie

“Prima om mee op te staan en om fris te zijn, een kopje koffie. En in dit geval geldt dat dan zowel voor het liedje, als voor het eigenlijke kopje koffie.”