Burgemeester Karl Bonny (Ichtegem): “Jammer dat mensen niet meer buiten komen voor fanfare”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favoriete liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Karl Bonny, burgemeester van Ichtegem.

Karl Bonny is alleszins een muzikale burgemeester, zo blijkt. “Ik heb zelf een basisopleiding piano gehad en was enkele jaren in de fanfare”, vertelt hij. “Een mooie fanfare op straat vind ik nog altijd de max. Dat is feest en maakt de mensen happy. Daarvoor maak ik nog een ommetje. Ik vind het jammer dat de mensen niet meer buiten komen als een fanfare op straat voorbijkomt. Dat is de fanfare of de harmonie oneer aandoen, want zij kunnen echt wel een stukje muziek spelen.”

“Dat komt nog beter tot uiting in hun jaarlijkse concerten”, aldus nog Karl Bonny. “Ik kan daar echt van genieten.”

In mijn studententijd stond ik er op dat er tijdens een cantus mooi werd gezongen

Maar de burgemeester van Ichtegem zingt ook graag zelf. “In mijn studententijd stond ik er, hoewel ik nooit cantor ben geweest, altijd op dat er tijdens een cantus mooi werd gezongen. Zelfs als er al enige pintjes waren geconsumeerd.”

Tegenwoordig heeft de burgemeester trouwens ook beroepshalve een muzikale taak. “Jaarlijks moet ik het muzikaal programma van de Kopjesdagen in Eernegem vastleggen”, legt Karl Bonny uit. “De Vlaamse schlager staat hierbij steeds centraal. Dit jaar laat ik nog eens Willy Sommers opdraven, een echte vakman. Ter gelegenheid van ‘Ichtegem , dorp van de ronde’ in 2006 heb ik Willy Sommers eens in een leeuwenkooi op 6 meter hoogte boven de weg laten optreden, bij de passage van de Ronde van Vlaanderen. Dat herinnert hij zich nog steeds.”

“Maar ook ons pas ontdekt plaatselijk toptalent Timothy Veryser (bekend uit Belgiums Got Talent op VTM) zal een plaatsje krijgen in ons programma, naast Danny en Marleen , onze andere plaatselijke vedetten.”

Welke vedetten Karl Bonny selecteerde voor zijn top 10, ontdek je hieronder.

> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com

01 Simon & Garfunkel – Bridge over Troubled Water

“Dit is er eentje uit mijn studententijd. Ik was 16 jaar en ging in de vakantie voor een taalcursus naar Ierland om er Engels te leren. Dat liedje was het eerste dat ze daar speelden en dat blijft voor eeuwig een mooie herinnering.”

02 David Bowie – Life on Mars

“Een fantastisch liedje, zit perfect in elkaar. Als ik zo’n muziek hoor, dan vraag ik me soms af wat er nog meer kan gearrangeerd en gecomponeerd kan worden. Het is moeilijk om nog iets te vinden dat zo’n muziek overtreft vind ik. De nieuwe dj-rage kan ik bijvoorbeeld minder appreciëren, hoewel de jeugd er wel warm voor loopt. Dat noem ik technologische manipulatie van muziek en als er voldoende decibels geproduceerd worden gaat iedereen uit de bol…”

03 Leonard Cohen – Hallelujah

“Idem voor de eveneens dit jaar overleden Leonard Cohen. De herinnering aan de artiesten van ooit vervaagt misschien soms wat, maar hun hits en hun muziek blijven fantastisch. En door dit nummer te kiezen wilde ik ook aanstippen dat veel mensen soms niet meer beseffen van wie en hoe goed de originele versie van bepaalde nummers zijn. “

04 Bruce Springsteen – The River

“Ik ben voor kalme muziek, waar een beetje sentiment van uitgaat. Rustige muziek draagt dus m’n voorkeur weg, al ga ik dan daar niet per se voor in de zetel zitten om gewoon te luisteren. Meestal luister ik naar muziek als ik in de wagen zit bijvoorbeeld. Daar staat ook de radio meestal aan. Op welke zender? Dat varieert al eens… MNM, Radio 1, Q-music,…”

05 ABBA – Dancing Queen

“Iets meer up-tempo inderdaad, al ben ik geen echte danser hoor. Maar ik ben wel altijd een ABBA-fan geweest. Het was dan ook moeilijk om er eentje uit te pikken.”

06 Will Tura – Ik mis je zo

07 Dana Winner – De oude man en de zee

“Twee ‘oude’ gloriën uit eigen land. Hele mooie muziek en ik vind dat je dat tegenwoordig niet meer vindt in het aanbod. Dana Winner heb ik ooit nog gezien op een optreden in Bekegem, Will Tura hebben we helaas nog nooit gehad in Ichtegem. Ik zou hem hier wel graag nog eens zien optreden, niet op de markt dan maar in een zaal. Maar de tijd dringt wat, want hij doet niet zo veel optredens meer. “

08 Marva – Rode rozen in de sneeuw

09 Ann Christy – Dag vreemde man

“Voor mij mag er zeker ook een stuk nostalgie in de lijst, met Marva en Ann Christy bijvoorbeeld. Die muziek boeit mij nog altijd, ik kan daar nog altijd van onder de indruk zijn. “

10 Willy Sommers – Als een leeuw in een kooi

“Ik kan ook genieten van een goeie schlager zonder veel inhoud. Op het marktplein werkt dat perfect, daar moet je ook niet afkomen met zware muziek vind ik.”