Burgemeester Johan De Rycke (Beernem) zong nog nooit op een podium (maar wel al in Parijs)

03/11/15 om 05:00 - Bijgewerkt om 05:00

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Johan De Rycke, burgemeester van Beernem.

Burgemeester Johan De Rycke (Beernem) zong nog nooit op een podium (maar wel al in Parijs)

Tijdens ons gesprek mogen we het een paar keer horen: burgemeester Johan De Rycke is zowaar een begenadigd zanger en brengt mooie versies van 'De Wandelclub' en 'Hoe Zou Het Met Rosa Zijn?'. Een onontgonnen talent voorlopig, want op het podium was de muzikale burgemeester tot dusver nog niet te horen. "Thuis werd het toen ik klein was niet echt gestimuleerd om een muziekinstrument te leren bespelen en dat vind ik toch nog altijd een beetje spijtig", zegt Johan De Rycke.

Delen

Een jaar of twee geleden heb ik eens gezongen in de metro van Parijs

En ook de voorbije jaren ontbrak de tijd om in een koor of een band te zingen. "Het werk kwam er tussen en ook de politiek, waar ik intussen als 27 jaar actief ben, maakte de combinatie moeilijk", vertelt Johan De Rycke. "Ik heb ook altijd graag aan sport gedaan, lang minivoetbal gespeeld ook. Daardoor ontbrak de tijd dan helaas om er nog iets bij te nemen."

Maar uitstel is geen afstel en dus sluit de burgemeester zeker niet uit dat hij later nog muzieklessen gaat volgen of lid wordt van een koor. In afwachting wordt er al eens gezongen onder de douche, met de kleinkinderen en... in Parijs. "Een jaar of twee geleden heb ik eens gezongen in de metro van Parijs", bekent Johan De Rycke. "Er werd zelfs met muts rondgegaan en al. Gelukkig zijn daar geen beelden van, voor je 't weet sta je op het internet! (lacht)."

Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com.

Hieronder de top 10 van burgemeester Johan De Rycke van de gemeente Beernem:

01 De Wandelclub - Jasperina De Jong

"Dit vind ik een ongelofelijk straf liedje, oorspronkelijk van Toon Hermans denk ik. '? Jo met de banjo en Lien met de mandolien... Kaatje met haar mondharmonicaatje... Truitje met haar luitje, je moet dat clubje zien ?' Ik zingt het vaak met de kleinkinderen, het is ook bij hen een van de favorieten."

02 The Winner Takes It All - ABBA

"Van ABBA ben ik echt fan geweest, ik vind dat prachtige muziek. The Winner Takes it all is een sterk nummer en het is ook de waarheid, ook in de poltiek is dat zo. Of ik fan was van Frida of Agnetha? Frida droeg mijn voorkeur weg. (lacht)"

03 De Sabeldans - Katchaturian

"Dit werk herinner ik me vooral dankzij de leerkracht muziek in het Sint-Lodewijkscollege in Brugge, ook de man van het koor 'Ons Dorado'. Die man heeft ons indertijd echt warm gemaakt voor de klassieke muziek."

04 Eine Kleine Nachtmusik - W.A. Mozart

"Uiteraard ook een prachtig klassiek stuk. Ik ben een grote liefhebber van de klassieke muziek en kon net zo goed tien klassieke werken gekozen hebben voor deze lijst. Maar ik hoor ook andere muziek graag natuurlijk, zoals kleinkunst of popmuziek. "

5. What's Another Year - Johnny Logan

"Een sterke stem en een straffe song van een hele goeie zanger. En inderdaad na Abba nog een topper uit de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival. Vroeger, in mijn jonge jaren, keken we daar inderdaad altijd naar. De nummers die daar scoorden, werden toen ook echte hits. "

6. Papa - Stef Bos

"Ik ben zelf vader van drie zoons en kom uit een gezin van zeven kinderen. De tekst biedt dus zeker heel wat herkenbare passages. 'Ik lijk steeds meer op jou', er zit zeker een grond van waarheid in."

7. Hoe Zou 't Met Rosa Zijn? - Martine Bijl

"Dit liedje gaat over een vrouw die op skiverlof gaat en die zich vooral zorgen maakt over hoe het met haar koeien zou zijn. 'Hoe zou 't met Rosa zijn en met Jacoba... Hoe zou 't met Carla wezen en met Annie Twee...' Hele mooie tekst en hele mooie muziek. Zoiets maken ze niet veel meer. "

8. In The Ghetto - Elvis Presley

"Ik ben zelf geen echte grote Elvisfan, maar mijn vrouw is dat wel. En dus heb ik hem zo leren te waarderen. En dit nummer vind ik z'n beste."

9. It's Been a Hard Day's Night - The Beatles

"Sowieso was ik meer voor The Beatles dan voor The Stones. En A Hard Day's Night vind ik een van hun betere nummers. The Beatles brachten een mooiere melodie."

10. Anne - Clouseau

"Dit was als ik me goed herinner het nummer waarmee ze indertijd echt bekend werden. Die a capella-start, ik herinner me dat ik er koude rillingen van kreeg, in een positieve zin dan. Ik vind het nog altijd een van hun beste nummers ooit."

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!