Burgemeester Jan Seynhaeve (Wevelgem) : “Jacques Brel was niet hip genoeg”

© Getty Images
Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Jan Seynhaeve, burgemeester van Wevelgem.

Onze speurtocht naar het muzikale hart van onze burgemeesters, brengt ons deze week naar Wevelgem. Daar is Jan Seynhaeve burgemeester, maar een muzikant is dat niet. “Ik heb ooit een blokfluit in de handen gehad en me gewaagd aan drie lessen gitaar, maar dat was het dan”, bekent Jan Seynhaeve. “Ik had er niet het doorzettingsvermogen voor vrees ik.”

Ik moet dringend nog eens Steak Number Eight zien

Toch maakt muziek een wezenlijk deel uit van het (dagdagelijkse) leven van de burgemeester. “Er staat bijna altijd muziek op, zowel op kantoor als in de wagen of thuis”, aldus Jan Seynhaeve, die af en toe ook nog een optreden probeert mee te pikken. “Een kameraad vroeg me onlangs of ik mee wil naar Neil Young, maar ik ben er nog niet uit. Wel zou ik graag Steak Number Eight nog eens zien. Ik heb ze een paar gezien helemaal in het begin, maar het is al even geleden. En ik las dat hun laatste optreden echt wel goed was, dus ik ben eigenlijk benieuwd hoe ze tegenwoordig klinken.”

Jan Seynhaeve koos deze tien nummers, die we in willekeurige volgorde serveren.

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com

Les Rita Mitsouko – Marcia Baila

“Een Frans duo dat vooral in de jaren tachtig en negentig actief was. Gezien we in Wevelgem dicht bij de grens wonen, konden we allerlei Franse zenders ontvangen op de radio, onder meer ook de zender van de universiteit van Rijsel. Ik leerde er modernere Franse muziek kennen, voor mij was het het bewijs dat er meer is in de Franse muziek dan enkel de chansons.”

Pearl Jam – Black

“Pure jeugdherinnering, Pearl Jam kwam op toen ik begin mijn ‘twintiger jaren’ was. Ik was meteen fan en ben dat altijd gebleven. Het is een van de bands die ik ook nu nog altijd volg.”

https://www.youtube.com/watch?v=AFVlJAi3Cso

Neil Young – Old man

“Mijn all time favourite, eentje die maar blijft meegaan.”

Jacques Brel – La ville s’endormait

“Dit was de eerste plaat die ik ooit had. Jacques Brel is overleden in ’78, ik was dan een jaar of negen en ik herinner me dat wel nog. Het album kreeg ik toevallig in mijn bezit. Ik zat bij iemand op school die de plaat gekocht had, maar die niet goed. En zo kwam ze bij mij terecht, ik was dan een jaar of veertien. Toen werd er nog wat gelachen met Jacques Brel, het was niet ‘hip’ om dat goed te vinden. Om cool te zijn moest je dan naar U2 of Duran Duran luisteren. (lacht)”

Leonard Cohen – Everybody knows

“Vroeger was ik niet zo’n grote Cohen-fan. Ik kende de bekende nummers wel, maar hij verdween bij mij wat ‘uit te picture’. Door de film Exotica heb ik z’n muziek opnieuw leren kennen en heb ik de draad weer opgepikt.”

Carla Bruni – Tout le monde

“Een vrij recent nummer en ook dit breekt een beetje door het imago van de Franse muziek heen. Van het betere werk van de laatste jaren vind ik.”

Kraftwerk – Autobahn

“Een bekend nummer van grensverleggende Duitsers. Ik heb die nog op LP en zou dat af en toe nog eens opleggen. Ik heb er ook fijne herinneringen aan. De kinderen kenden vroeger nog geen Duits, maar ‘autobahn’ begrepen ze natuurlijk wel. En dat vonden ze ook wel leuk.”

https://www.youtube.com/watch?v=x-G28iyPtz0

Maria Callas – La mamma morta

“Ik wilde er ook iets klassieks bij, maar moet bekennen dat ik dit maar veel later heb ontdekt. Opera heb ik een paar geprobeerd, maar het bevalt me minder. Dit stuk van Maria Callas vind ik wel goed. Ik pikte het ook op in een film, Philadelphia. En het kan me steeds meer bekoren. Het valt me ook op dat je andere dingen ontdekt eens je ouder wordt.”

Portishead – Roads

“Een beetje triphop uit de jaren negentig. Dat genre stond me wel aan, ook Massive Attack vond ik erg goed. Live heb ik ze nooit gezien en daar heb ik wel een beetje spijt van. Ik heb vroeger nochtans veel optredens gedaan, festivals maar ook in de AB of de Vooruit, maar Portishead heb ik nooit gezien. Nu is het wat minder geworden gezien het drukkere leven, maar ik probeer toch af en toe nog eens naar een festival te gaan. De Lokerse Feesten bijvoorbeeld, of Dour.”

Yasmine – Altijd weer tikt de klok (in Deezerlijst gekozen voor ‘Porselein’)

“Tenslotte wilde ik er ook iets Nederlandstalig bij en dan kom ik uit bij Yasmine. Hele mooie muziek, maar naar haar overlijden vind ik dat je al die teksten in een heel ander licht hoort. Er zat bij haar duidelijk ergens iets mis, waar niemand een oplossing kon voor bieden. Tragisch.”