Burgemeester Ivan Delaere (Pittem): “We zongen soms liedjes op kantoor”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favoriete liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Ivan Delaere, burgemeester van Pittem

Ivan Delaere is best wel een muziekliefhebber. Zelf speelde hij tot zijn 18de trompet. Maar dan moest hij een keuze maken en sneuvelde de muziek ten koste van voetbal. “Door de invoering van de autoloze zondag in de jaren ’74-’75, werd de voetbal verplaatst van de zondag naar de zaterdag. En dan was er ook muziek”, vertelt Ivan Delaere. “En dus moest ik kiezen. Dat spijt mij nu wel, maar ik probeer het weer een beetje op te nemen. Af en toe volg ik trommel-les bij de fanfare hier in Pittem. Ik raak er niet altijd door de agenda, maar gelukkig heeft de lesgever veel begrip.”

“Sowieso houd ik van muziek”, gaat de burgemeester voort. “En ik ben er rap mee weg. Ik ben nog in het koor in Kuurne geweest, bij meester Lietaert was dat, en ook thuis zou ik nog zingen. Vroeger zongen we ook op het werk trouwens. Ik werkte in een bankkantoor en als het eens druk geweest was, begonnen m’n collega en ik liedjes te zingen. John Terra, Will Tura,… dat soort zaken.”

Nederlandstalige artiesten, maar die komen niet meteen voor in de ‘lijst van de burgemeester’ van Ivan Delaere. “Oh, maar ik heb veel bewondering voor de Vlaamse artiesten hoor”, benadrukt de burgemeester. “Op Zotte Maandag hebben we altijd de vedetten op bezoek. Ze hebben het niet altijd makkelijk, want ze komen niet vaak meer aan bod op de radio. En nochtans zijn er nog altijd grote talenten actief.”

Ook buiten Vlaanderen zijn er uiteraard grote talenten actief… en dat is te merken aan de lijst van burgemeester Delaere:

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com

01 Queen – Bohemian Rhapsody

“Ik ben grote fan van Queen, altijd al geweest. Ik houd ook van klassieke muziek en in Bohemian Rhapsody heb je het allebei hé, een straf rocknummer door een klassiek geschoolde zanger en stukken klassiek. Zowel in m’n auto als thuis heb ik cd’s zitten en die zijn netjes geklasseerd. Maar de cd’s van Queen durfden daaruit wel eens te verdwijnen door mijn kinderen, toen die nog wat jonger waren. Het toont aan dat de muziek van Queen meerdere generaties aanspreekt.”

02 Bruce Springsteen – I’m On Fire

“Ook een van de groten hé. Naar zijn concert in Werchter ben ik niet geweest neen. Ik ben geen echte festivalganger en mijd de massa liever wat. Ik geniet graag van in mijn zetel. Sowieso heb ik graag muziek rond mij, ook als ik werk bijvoorbeeld. Dat was ook al zo toen ik studeerde, ook toen stond de radio meestal op.”

03 Dire Straits – Sultans of Swing

“Dire Straits hoor ik ook heel graag, da’s de muziek uit mijn studententijd. Een van de groepen ook waarvan ik meerdere cd’s in de wagen heb. Ik heb trouwens een breed assortiment liggen hoor. Zo zou ik op weg naar een vergadering naar Queen luisteren, en dna nadien op de weg terug naar huis naar klassieke muziek.”

04 Creedence Clearwater Revival – Bad Moon Rising

“Nog eentje uit diezelfde periode. Het valt me op dat muziek die je leert kennen in je studententijd, echt blijft hangen. Niet alleen bij mij, maar ook bij anderen. Die muziek blijft je bij. Er wordt tegenwoordig natuurlijk ook heel wat goeie muziek gemaakt, maar de muziek van toen blijft plakken.”

05 Tina Turner – Nutbush City Limits

“Tina Turner heb ik altijd een grote dame gevonden. Het is ongelofelijk wat zij allemaal gebracht heeft. Of ik gedanst heb op haar muziek? Niet echt, ik ben geen grote danser. Als ik de dansvloer op moest, dan was dat telkens een grote opgave. (lacht)”

06 Barry White – The First, The Last, My Everything

“Ah, hier hangt een verhaaltje aan vast. Dat plaatje was net uit, toen we met een paar vrienden naar een dancing waren getrokken. De dj was een beetje een eigenaardig figuur. Het was nog vroeg en er was nog niet veel volk, en we vroegen af en toe of hij een bepaald nummer kon spelen. Maar hij negeerde onze verzoekjes de hele tijd en speelde niks van wat we vroegen. Toen we uiteindelijk vroegen of hij de nieuwe van Barry White al had, was het antwoord plots wél positief. Hij legde het plaatje op… en wij vertrokken collectief. Dat was niet zo beleefd, maar als ik nog mensen van die bende terugzie, komt die anekdote altijd weer boven.”

07 Eric Clapton – Tears in Heaven

“Een heel aangrijpend nummer, dat Eric Clapton schreef toen zijn zoontje in een tragisch ongeluk om het leven kwam. Heel pakkend als je daarnaar luistert, maar tegelijk een prachtig nummer.”

08 Rolling Stones – Angie

“Ook deze dateert uit mijn studententijd. Toen we gingen eten in de refter, werd dat nummer daar grijsgedraaid. Het was wel een soort van verrassing, want op zich wel een atypisch nummer voor de Stones. We waren ze wat meer uptempo gewend. En bij mij blijft dat nummer dus vereenzelvigd met het opeten van onze boterhammetjes.”

09 Demis Roussos – Forever My Love

“Van Demis Roussos heb ik een paar optredens kunnen meemaken, die man had een heel speciale, maar mooie stem. Een paar jaar geleden gingen we nog naar het Kursaal in Oostende en vermoedelijk was hij dan al ziek. Het eerste liedje begon en je voelde dat de zaal dacht van ‘oei, er is iets mis’. Het klonk niet als anders, wat vals zelfs soms. Maar na het derde nummer had hij zijn krachtige stem terug en maakte hij een fenomenale indruk. We hebben heel erg genoten van dat concert, dat tegelijk een soort afscheid was. Het is een mooie herinnering.”