Burgemeester Hendrik Verkest (Wingene): “Adamo en Mireille gaan nooit uit de wagen”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favoriete liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Hendrik Verkest, burgemeester van Wingene.

Hendrik Verkest, burgemeester van Wingene, laat er meteen geen twijfel over bestaan: zelf is hij to-taal niet muzikaal. “Ik heb absoluut geen muzikaal talent, nooit gehad”, stelt hij duidelijk. “Mijn moeder en mijn zus speelden allebei piano, maar dat gen heb ik niet meegekregen. Tot mijn spijt wel wat, want ik vond dat wel jammer.”

Helaas viel er niet veel aan te beginnen. “Ik kan niet zingen, ik heb geen ritme… ik leun zeer dicht aan bij een ‘muzikale handicap’ denk ik. Ooit ben ik nog eens gaan oefenen bij de trommelaars van het muziekkorps, maar ook daar werd ik vrij snel -en zonder trommelstokken- terug naar huis gestuurd.

De burgemeester weet natuurlijk wel mooie muziek te appreciëren. Als ik jong was, had ik een bandopnemer staan, met van die spoelen. Daarmee nam ik dan mijn favoriete muziek op. Ik heb het ding nog staan denk ik.”

Hendrik Verkest was ook nooit een festivalganger, maar pikt af en toe wel eens een optreden mee. “Toen ik 20 jaar burgemeester was, is Adamo hier geweest voor een optreden. Dat was toen gratis voor alle Wingenaars. Daar heb ik wel goeie herinneringen aan ja, dat was en is een van mijn favorieten.”

Wie er nog in de Lijst van de Burgemeester staat, ontdek je hieronder:

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com

01 Mia – Gorky

“Geen toeval, want mijn echtgenote heet Mia. (lacht) Nu, ons huwelijk bestaat wel al langer dan het nummer. We zijn getrouwd in 1978, dan was er nog geen Gorky. Maar ik vind het wel een goed nummer natuurlijk, het is de combinatie hé. Een goede vrouw én een goed liedje.”

02 Adamo – Tombe La Neige

03 Mireille Mathieu – La Dernière Valse

“Die twee heb ik altijd bij me in de wagen. Als de radio mij niet aanstaat, dan is het Mireille of Adamo. Ik heb ook enkel dié twee cd’s in de auto liggen. Ze zitten er al jaren en ze gaan er nooit uit. Ik houd ook heel erg van de Franse taal. Toen ik nog een kind was, gingen we vaak op bezoek bij familie van mijn moeders kant in Frankrijk. Die hadden na de oorlog een boerderij overgenomen in Picardië en daar mocht ik als 11-jarig manneke naartoe. Eerst met tegenzin, maar ik vond het er al snel fantastisch. Het Frans had ik er vrij snel onder de knie. We hebben nog altijd contact en ik vind het wel belangrijk om goed Frans te kennen, zeker tegenwoordig waar het Engels wat de bovenhand krijgt.”

04 Will Tura – Hemelsblauw

“Ah, ‘de Will’. Iedereen komt die wel eens tegen hé, we hebben hem ook al verschillende keren op bezoek gekregen hier in de gemeente. Het is een beetje een marathonloper wat de Vlaamse muziek betreft, zijn muziek en populariteit overspant vele generaties. Persoonlijk vind ik ‘Hemelsblauw’ een zeer mooi liedje, al komt het natuurlijk niet echt overeen met ‘mijn kleur’. En ‘Eenzaam zonder jou’ blijft ook prachtig natuurlijk.”

05 Abba – Mamma Mia

“Nog een ‘Mia!’. Da’s een groep die bij veel mensen wat heeft losgemaakt. Mooie meisjes, vlotte jongens… dat was een supergroep hé. Die muziek ging er vlot in, ook bij mij.”

06 The Beatles – Let It Be

“De Beatles keerde ik kennen toen ze al een echte hype waren. Ik heb twee broers en een zus die toch enkele jaren ouder zijn dan ikzelf en zij kenden The Beatles al wat vroeger. Maar ik was zo ook wel meteen mee. Ik vond The Beatles trouwens altijd beter dan the Stones, die waren wat te ruw naar mijn goesting. Maar elk zijn gedacht hé.”

07 Rob De Nijs – Het werd Zomer

“Nog eentje van de lage landen en met een goeie inhoud ook. Een goeie tekst met een mooie melodie, da’s een goeie combinatie hé. En Rob De Nijs kan dat wel. Een hele goeie performer ook, we hebben die intussen al een paar keer aan het werk gezien.”

08 U2 – New Year’s Day

“Deze heb ik vooral gekozen voor de figuur van Bono. Hij is niet alleen actief in de muziek, maar maakt ook maatschappelijk een verschil. Of dat mag, voor een artiest? Hij is er toe in staat hé, en hij komt er mee weg. Als je soms wereldleiders ziet op de internationale scène, en Bono staat daartussen, dan klopt dat plaatje. Muziek en muzikanten mogen van mij zeker ook geëngageerd zijn, geen probleem. Iemand als Bono bewonder ik wel.”

09 Bazart – Goud

“De hype van dit jaar hé. En de oma van Simon Nuytten is van Wingene, dus dan dragen we die zeker een warm hart toe. Los daarvan is ‘Goud’ een zeer goed nummer hé. Of ik de nieuwe muziek nog volg? Weinig eigenlijk. Maar het voordeel van burgemeester zijn is dat je veel in contact komt met jonge mensen. En dan pik je nog eens iets op.”

10 Waar is Ken? – Woordenstroom

“Deze komen uit Izegem en dat zijn bijna buren hé. Ik merk dat die stilletjesaan ook iets moois aan het opbouwen zijn. Het moet nog wat groeien, maar ze komen er ook wel.”