Burgemeester Geert Vanden Broucke (Nieuwpoort): “Beatles blijven absolute top”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favoriete liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Geert Vanden Broucke, burgemeester van Nieuwpoort.

Het begin, op een paar uitzonderingen na, een gewoonte te worden, maar ook burgemeester Geert Vanden Broucke is geen muzikaal talent. “Het enige wat ik ooit gedaan heb, was toen ik een jaar of achttien was en in de Chiro zat. Daar was toen een muziekkapel en ik was de chef van de muziek. Ik blies op een klaroen en we stapten mee in parades en stoeten en zo. Dat klonk niet slecht, maar het was meer op het gehoor en het gevoel. Muziek lezen kon ik niet.” Geert Vanden Broucke benijdt wel mensen die muzikaal zijn, gitaar kunnen spelen of heel goed kunnen zingen.

En thuis, kan hij daar naar zijn voorkeuren luisteren of moet hij rekening houden met anderen? “Dat valt heel goed mee”, zegt de burgemeester. “Mijn vrouw en ik komen -ook op muzikaal vlak- heel goed overeen. Klassiek, Nederlandstalig,… alleen wat sommige moderne muziek betreft verschillen we soms. Zo vind ik School is Cool wel goed, maar is mijn vrouw daar niet echt voor te vinden. Nu, als je zo lang samen bent, groei je ook naar elkaar hé.”

Op de playlist van Geert Vanden Broucke vinden we vooral muziek uit de jaren zeventig en tachtig terug. “Toen ik in Gent op kot zat, speelde muziek een grote rol”, vertelt Geert Vanden Broucke. “Zoals bij veel mensen op die leeftijd neem ik aan. Daarna volgt dan werk, een gezin, een huis, en dan raakt muziek een beetje op de achtergrond. Ik denk dat dat de reden is dat iedereen qua muzikale voorkeuren zo blijft hangen in de muziek uit de studententijd.”

Wat de burgemeester precies goed vindt, ontdek je hier:

> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com

01 The Beatles – Yesterday

“Ik houd het meest van de muziek van de jaren zeventig en tachtig, maar sowieso blijven The Beatles voor mij bovenaan staan. Nog altijd. Ze hebben een zodanig grote invloed gehad op de muziek dat je ze niet kan negeren. Ik zag ooit nog een coverband van The Beatles aan het werk in Nieuwpoort en dat was super. Het is trouwens niet makkelijk om er één liedje uit te pikken, de meeste nummers zijn fantastisch.”

02 Diana Ross & The Supremes – Ain’t No Mountain High Enough

03 Marvin Gaye – I Heard It Through The Grapevine

“Los van The Beatles is soul en motown mijn muziek. De echte soul uit de jaren zeventig en zo, genre Aretha Franklin, The Supremes, Marvin Gaye… Dat dat nogal dansbaar is? Jazeker, dat zou ik ook nog wel durven doen eigenlijk. Toen ik Gent op kot zat, gingen we met een groepje vrienden af en toe naar een discotheek. Die discotheek bestaat nu niet meer, het gebouw is met de grond gelijk gemaakt, maar we gingen er eigenlijk vooral om muziek te beluisteren. En zo ontdekten we ook nieuwe dingen. Aan de Graslei was er ook zo’n cafeetje, het Cooremetershuys, waar de uitbater plaatjes draaide. Daar draaiden ze jazzy muziek, maar niet van die ‘zware jazz’.”

04 Ozark Henry – I’m Your Sacrifice

“Het is echter niet alleen oude muziek die ik goed vind, er zijn best ook artiesten van nu die ik kan appreciëren. Zoals Ozark Henry bijvoorbeeld.”

05 Zjef Vanuytsel – De Zotte Morgen

06 Guido Belcanto – Op Het Zeildoek Van De Botsauto’s

“Qua Nederlandstalige muziek kan ik wel genieten van Zjef Vanuytsel. Maar er zijn nog wel Belgische artiesten die ik goed vind. Roland bijvoorbeeld, met zijn Blues Workshop. Dat kan ik ook appreciëren. En Guido Belcanto. Ik ga af en toe wel eens naar een optreden in het cultureel centrum en naar een optreden van Gudido Belcanto ging ik aanvankelijk een beetje met gemengde gevoelens. Maar die man heeft me echt verbaasd. Da’s het echte Nederlandstalige levenslied hé. We hebben hem intussen al een keer of drie aan het werk gezien.”

07 Bach – Cell Suite No 1

“In de wagen staat heel vaak Klara op, ik kan echt genieten van klassieke muziek. Als we op reis gaan kan dat bijvoorbeeld ook, uren klassieke muziek. Carmina Burana, of andere werken. Maar niet alleen in de wagen, evengoed thuis in het weekend of ‘s avonds: een goed boek, eventueel een glas wijn en die muziek… da’s echt ontspannen. Wel liefst rustige muziek, liefst niet het ‘zwaardere’ werk van Brahms en zo.”

08 Bob Dylan – Like A Rolling Stone

“Nog eentje uit m’n jaren in Gent, toen ik student was. Een van de artiesten die is blijven plakken.”

09 The Wallace Connection – Daydream

“Dit moet het eerste live optreden zijn dat ik heb gezien. Ik denk dat The Pebbles ook optraden die avond. Maar The Wallace Connection was echt fenomenaal, die gasten waren indrukwekkend.”

10 Shantel – Disko Partizani

“We zijn ook al meermaals naar Dranouter geweest, zelfs een paar jaar na elkaar, en ik moet zeggen dat ik daar ook erg kan van genieten. We hebben er nog Arno aan het werk gezien, maar meestal zijn het er toch nieuwe dingen die we ontdekken. Namen kan ik nu niet noemen, maar soms ontdek je daar iets van wereldmuziek in een van de kleinere tenten dat je meteen opvalt en dat je dan een tijdje later terughoort op de radio. Er bestaat veel goeie muziek en op Dranouter kan je soms zo van die kleinere namen leren kennen.”