Burgemeester Claude Croes (Deerlijk): “Als dat ene nummer speelt, sta ik letterlijk op mijn stoel”

© Getty Images
Redactie KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Claude Croes, burgemeester van Deerlijk.

Burgemeester Claude Croes van Deerlijk heeft zelf geen muzikaal verleden. “Maar ik ben wel omringd geweest door Deerlijkenaren die muzikaal waren”, benadrukt hij. “Het waren niet allemaal Niels Destadsbaders of Hannelore Bederts, maar ik heb toch altijd geprobeerd het talent dat er was te ondersteunen. Toen ik in de jeugdraad zat organiseerden we optredens met lokaal talent.”

Optredens en festivals doet Claude Croes wel al eens, al ziet de burgemeester zichzelf niet aan de telefoon plakken om toch maar tickets voor U2 of Tomorrowland te kunnen scoren. “We gaan jaarlijks wel naar Dranouter, met een 150-tal jongeren uit Deerlijk. Een jeugdcafé organiseert dat wat en er zijn ook T-shirts van en zo. Het zal dit jaar de achtste keer zijn dat we het doen en ‘t is echt wel een leuke bedoening. De muziek, het samenzijn, een pintje drinken,… het is een leuke traditie.”

Ook thuis proeft Claude Croes echter wel van muziek. “Ik zou de zondagavond wel eens tijd maken om gewoon naar muziek te luisteren”, bekent de burgemeester. “Gewoon thuis, glaasje wijn en dan bijvoorbeeld een eigen top 10 spelen. Meestal speel ik cd’s of de radio, maar als er bezoek is, gebruiken we ook Spotify. Met oudejaarsavond bijvoorbeeld, kregen we vrienden op bezoek en dan zijn er meestal een of twee mensen die zich geroepen voelen om de muziek te kiezen.”

De top 10 van Claude Croes zelf kan je hier ontdekken:

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com.

01 Hannelore Bedert – Vocabulaire

“Hannelore is opgegroeid in Deerlijk en ze is sowieso iemand om trots op te zijn. Maar daarnaast is het gewoon ook een heel leuk liedje. Het gaat over de moeilijkheden die wij als West-Vlamingen wat hebben met de G en de H. Ze drijft er wat de spot mee en vindt dat wij zelf mogen beslissen hoe we ‘muggengeheugen’ uitspreken.”

02 Niels Destadsbader – Speeltijd

“Niels woont op 150 meter van mijn deur en het is zeer mooi wat hij op jonge leeftijd al bereikt heeft. Bovendien zal hij interviews regelmatig nog vermelden dat hij van Deerlijk is, hij verloochent zijn roots alleszins niet. Het liedjes is ook opgedragen aan een van zijn muzikanten en goede vrienden die is overleden.”

03 The Scabs – Hard Times

“The Scabs, dat is de muziek van de eerste fuiven en optredens waar ik als 17-, 18-jarige naartoe ging. In hetzelfde rijtje trouwens ook Raymond en de Kreuners bijvoorbeeld. Dat was dan bijvoorbeeld in Vichte waar we enthousiast naartoe trokken. We keken daar echt naar uit. Daarna ben ik The Scabs niet per se fanatiek blijven volgen, maar de sympathie voor Guy Swinnen is wel gebleven.”

04 Bram Vermeulen – Als ik doodga

“Dit liedje mogen ze spelen op mijn begrafenis. Als burgemeester woon je al eens een uitvaart bij en dat liedje wordt daar dan soms gespeeld. En da’s dan wel een kippenvelmoment ja. Bovendien ben ik sowieso een kleinkunstfan.”

5. Jan Dewilde – De eerste sneeuw

“Als dat liedje op de radio gespeeld wordt, krijg ik gegarandeerd enkele sms’en van vrienden om me er op te wijzen. Het is een echt winterliedje en ik hoorde het eens bij vrienden toen het echt sneeuwde. Sinsdien is het een beetje blijven plakken. Of ik een ‘sneeuwliefhebber’ ben? Eigenlijk wel, maar het komt er niet vaak van hé. Mijn dochtertje is nu 3 jaar en ik wil al lang eens een sneeuwman met haar maken, maar het heeft eigenlijk al heel lang niet meer goed gesneeuwd. Ik herinner me dat we vroeger elk jaar wel eens een pak sneeuw kregen, maar de voorbije jaren bleef dat achterwege precies.”

06 Hugo Matthysen – Blankenberge

“Ook eentje uit de periode van The Scabs en co. Toen we jong waren gingen we uit de bol op dat nummer. Ik heb bovendien ook gekozen omdat ik het wel heb voor de kust. Niet alleen Blankenberge trouwens, maar aan de kust kom ik tot rust. Als ik mag kiezen, dan ga ik nog graag naar Koksijde.”

07 Vader Abraham – Het kleine café aan de haven

“Iedereen weet dat ik -als dit liedje speelt- letterlijk op mijn stoel ga staan. En dan komen ook de smartphones boven voor ‘bezwarend fotomateriaal’. Ook al zijn er al voldoende gelijkaardige foto’s (lacht). Htet is gewoon een fantastisch ambiancelied en tekstueel zit er ook waarheid in.”

08 Marco Z – Politician’s daughter

“Dit vind ik gewoon een mooi liedje en als vader van twee dochters (een van 3 en eentje van 13) is het ook een beetje herkenbaar qua inhoud. “

09 Tom Waits – Martha

“Dit vind ik echt een supernummer. Perfect om de zondagavond op ‘t gemak in de zetel naar te luisteren met een goed glas rode wijn. Krijg ik soms tranen van in de ogen, het brengt echt emotie met zich mee, een diep nummer. Ik kan dat ook wel doen, zo op een zondagavond even niets doen en gewoon naar muziek luisteren. Het moet niet altijd televisie zijn hé.”

10 Prince – Kiss

“Dat was vorig jaar wel een groot verlies. Muzikaal is dat een heel grote meneer, een zeer creatieve mens. Als ik die muziek hoor, draai ik de volumeknop steevast wat luider.”

11 Ignace Baert – More Than Sympathy

“Ik zit al aan tien nummers, maar deze moet er eigenlijk ook altijd bij. ‘More Than Sympathy’, een tijdloze wereldhit van Ignace Baert, ook al uit Deerlijk.”