Burgemeester Christof Dejaegher (Poperinge): “Zangers en zangeressen zijn ook maar mensen”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favoriete liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Christof Dejaegher, burgemeester van Poperinge.

Het was niet eenvoudig voor burgemeester Christof Dejaegher om een lijst samen te stellen met ‘zijn favoriete artiesten’. “Ik heb namelijk geen enkel idool”, vertelt hij. “Geen enkele zanger of groep die ik verafgood en over wie niemand iets fout mag zeggen. In mijn ogen zijn het ook maar mensen met hun gaven en gebreken en vaak is de werkelijkheid minder fraai dan ze wordt voorgesteld. Ze beschikken over een bepaald talent en creativiteit en bouwen hun carrière hierop, maar ik zie hierin geen reden om hen te ‘aanbidden’.”

Deels daardoor koopt Christof Dejaegher niet vaak muziek en puilt zijn agenda niet uit van de concerten en festivals.

Zelf op een podium staan, om er te musiceren dan, is evenmin aan de burgemeester van Poperinge besteed. “Ik ben niet muzikaal, spijtig genoeg niet”, zegt hij. “Ik ben er ooit kort aan begonnen, maar het niet juist kunnen zingen, gooide roet in het eten. Vandaar dat ik mijn dochter Amélie probeer aan te moedigen om door te gaan met haar keuze voor piano. Ik ben stikjaloers als ik een groep mensen zie en hoor musiceren, neem een concert van onze harmonie. Heel mooi, maar helaas is het aan mij verloren gegaan.”

Geen idolen, maar uiteraard kan de burgemeester wel mooie muziek appreciëren. “Mijn persoonlijke top 10 is ook een amalgaam van stijlen, smaken, zangers en groepen, gebaseerd op wat mij goed in de oren klinkt, wat sfeer en ambiance brengt, wat ik om inhoudelijke redenen sterk vind, gewoon een krachtige stem of – dat kan ook – wat jeugdsentiment. De volgorde is wat mij betreft ook niet zo van belang.”

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com

01 Because we believe – Andrea Bocelli en Marco Borsato

“Een sterk nummer, in meerdere talen. Met inhoud en magistraal gezongen in duet.”

02 Dancing in de dark – Bruce Springsteen

“Hij heeft veel mooie nummers, dus kiezen was moeilijk. Voor hem zou ik nog een uitzondering maken en hem gaan beluisteren, zijn sound ligt me gewoon, krachtige muziek.”

03 Een ster – Stan van Samang

“Gewoon zeer goed, een sterke herbewerking en prachtig gezongen. En toch ook een mooie inhoud.”

04 Summer of ’69 – Bryan Adams

“Gewoon jeugdsentiment, maar ook wel een steengoed nummer. Ideaal om te swingen. Ik dans nog redelijk graag en vooral de swing. Ik ben ooit student aan de Kulak geweest, waar men dat na de recordpoging is blijven aanleren vanuit de studentenkring.”

05 Viva la vida – Coldplay

“Goede groep, goede muziek, en een sfeerbrenger. Goede wijn behoeft geen krans.”

06 Ik weet wel mijn lief – Zjef Van Uytsel en Micheline van Hauthem

“Gezongen tijdens de laatste Eregalerij van Radio 2. Kleinkunst, een mooi luisterlied dat heel mooi een bepaalde liefdesrelatie tussen mensen bezingt. De combinatie van beide stemmen als postuum eerbetoon aan deze zanger vond ik ook knap gedaan.”

07 Radio Ga Ga – Queen

“Ook een beetje jeugdsentiment, maar ook een sterke groep met veel goede nummers. Ik hou wel van een vleugje Queen.”

08 Total Eclipse of the Heart – Bonnie Tyler

“Een mooi dansnummer, het heeft iets speciaal met het ritme dat telkens verandert. Ze heeft ook een mooie, wat hese stem.”

09 Ik wil van je houden – Gene Thomas en Kristel Verbeke

“Ook gezongen tijden één van de Eregalerijen. Ik vond dit gewoon heel goed klinken. Fris en die knipoog van Kristel aan haar man, tja. Mooi gezongen, Gene Thomas solo kan ik ook wel smaken. Maar neem nu de originele versie van Francis Cabrel, ‘Je l’aime à mourir’, prachtig toch. Shakira bracht dit lied in het Spaans life in Parijs, ook dat was meesterlijk.”

10 Leonard Cohen, Tina Turner,…

“En dan de moeilijkste plaats… Ik zou er nog enkele kunnen opnemen in mijn lijstje, Leonard Cohen bijvoorbeeld, een muzikale poëet en kunstenaar, of Tina Turner, die niet alleen karakter uitstraalt maar ook een mooi, ruwe stem heeft en ook heel veel goede nummers heeft gezongen. Novastar zou ook kunnen, een Belgisch product en sterk ook. Of ik zou ook een heel andere richting durven uitgaan, het wat hardere genre. Twisted Sister met ‘I am, I’m me’ bijvoorbeeld, ooit in Poperinge geweest, of Bon Jovi met ‘Living on a prayer’. Kortom, ik weet het gewoon niet voor plaats 10.”