Burgemeester Alain Wyffels (Langemark): “Muziek kan gevoelens van hele gemeenschap vertolken”

© SCANPIX SWEDEN
Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Alain Wyffels, burgemeester van Langemark-Poelkapelle.

De Lijst van de Burgemeester leidt ons deze week naar Langemark-Poelkapelle, waar burgemeester Alain Wyffels voor ons in de muziekgeschiedenis dook. Zijn eigen aandeel daarin is eerder gering. “Ik ben ik het derde leerjaar of zo eens begonnen aan notenleer, maar dat heeft maar een jaar geduurd“, bekent de burgemeester. “Mijn dochter deed het beter, zij speelt piano en klarinet. Ik moet bekennen dat ik daar wel wat jaloers op ben, als je ziet wat muzikanten kunnen brengen.”

Toch heeft Alain Wyffels zeker iets met muziek. Zijn eigen platencollectie komt niet vaak meer boven omdat de pick-up niet meer is aangesloten, maar hij luistert regelmatig via de streamingsites naar muziek en ook de radio staat meestal aan. “Op Nostalgie meestal”, aldus de burgemeester. “Daar horen we de klassiekers uit ‘onze tijd’.”

Voor zijn top 10 ging Alain Wyffels strategisch te werk. Zo opteerde hij meteen voor twààlf top 10-noteringen, en zette hij er ook enkele covers en duetten bij, om op die manier zovéél mogelijk van zijn favorieten in de lijst te krijgen.

Hieronder vind je zijn persoonlijke top 10:

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com

01 Marliese – Fischer-Z

“Onze dochter Marlies is naar dat nummer genoemd. Of toch voor een stuk, want we hoorden die naam ook gewoon heel graag. Intussen is onze Marlies 24 jaar en ze heeft het nummer ook altijd wel geapprecieerd.”

02 Une belle histoire – Michel Fugain

“Mijn ultiem vakantienummer in de auto op weg naar het zuiden. We gaan bijna altijd naar Frankrijk op reis, meestal naar het zuiden. En dan is dit het nummer dat wordt gespeeld zo op de A7 tussen Dijon en Lyon. (lacht) Als we voorbij Parijs rijden is het dan Jacques Dutronc.”

03 Sultan of Swing – Dire Straits

“Zeker een van mijn favoriete gitaargroepen. Waren op hun hoogtepunt toen ik tussen 1984 en 1988 in Oostende op school zat. Live heb ik ze wel nooit aan het werk gezien. Ik ben wel eens naar festivals geweest, naar Torhout onder meer, maar voor de rest sprak me dat niet zo aan.”

04 Manhattan – Kabul – Axelle Red & Renaud

“Twee schitterende artiesten samen, met een actueel thema. Ik heb het wel voor Franstalige muziek. Of muziek een politieke boodschap mag bevatten? Ik vind van wel. In de jaren tachtig had je dat ook al, toen kaartte U2 politieke thema’s aan. Muziek kan perfect gevoelens vertolken die bij een hele gemeenschap leven.”

05 The Unforgettable Fire – U2

“Ook dit is een band die niet mocht ontbreken, maar ook hier hetzelfde probleem: niet simpel om er één nummer uit te pikken. Door één song te kiezen, doe je er vele andere ‘oneer’ aan. En dat telt ook voor bands. Door nu U2 te kiezen voor hun werk uit de jaren tachtig, moest ik Simple Minds laten vallen. Wat ik eigenlijk ook zonde vind.”

06 The Dark Side of the Moon – Pink Floyd

“Meteen een heel album van een groep die spijtig genoeg wat in de vergetelheid geraakt is. Je hoort ze bijna nooit meer op de radio en da’s eigenlijk zonde. Als ik hieruit toch een nummer moet kiezen dan wordt dat ‘Eclipse’. Of ik die legendarische bands nog live aan het werk zou willen zien? Da’s soms een beetje overkill denk ik, zoals nu in de VS waar ze de Stones, The Who, Paul McCartney en Bob Dylan op één festival gaan zetten. Iets wat goed was, moet je koesteren. Dat moet je niet per se weer opnieuw willen oproepen. “

07 Bridge over Troubled Water – Aretha Franklin

“Een ode aan Simon and Garfunkel door de ‘Queen of soul’. Knap hoe ze zo’n klassieker toch naar haar eigen hand wist te zetten, zonder afbreuk te doen aan het origineel.”

https://www.youtube.com/watch?v=_9-yfeA2JZs

08 Sous le ciel de Paris – ZAZ

“Een tijdloos nummer van Edith Piaf in een nieuw kleedje. De manier waarop ze dat brengt is fantastisch. Een goeie cover kan mij ook bekoren.”

09 Paint it black – The Rolling Stones

“Ook de Stones mochten niet ontbreken. Het grote dilemma tussen The Beatles en The Rolling Stones heb ik eigenlijk nooit beleefd. Het hoogtepunt van The Beatles was een beetje van voor mijn tijd. Nu, ik vond ze ook goed hoor. In de jaren tachtig heb ik Londen nog een plaat van John Lennon gekocht in de HMV. Maar ik ben toch meer voor de rock ‘n’ roll van Mick Jagger en co.”

10 La Belle Rosselle – Willem Vermandere

“Door Willem Vermandere is onze gemeente verbroederd met Chaumont-le-Bois.Willem Vermandere gaat er elke twee jaar optreden en dit liedje gaat over Roselle, een ‘wuveke van Poelkapelle’. Met Hemelvaart kregen we een delegatie uit Chaumont-le-Bois op bezoek en we houden de banden levendig.”

https://www.youtube.com/watch?v=NTPHwBczlM0

11 Clarinet Concerto In A Major

“Een nummer om bij tot rust te komen. We hebben het hier nog live weten uitvoeren door Anne Boeykens, een topklarinetiste uit onze gemeente. Haar vader was trouwens ook klarinetist.”

12 Under Pressure – Queen & David Bowie

“Prachtig nummer om stress te relativeren. En ook een manier om er Queen én David Bowie nog bij te krijgen.”