Burgemeester Alain Top (Harelbeke): “Bij de dood van een artiest kijk je ook terug op je eigen leven”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favoriete liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Alain Top, burgemeester van Harelbeke.

Deze week voelden we de Harelbeekse burgemeester aan de tand over zijn muzikale helden en voorbeelden. In de ‘top van Top’ vinden we vooral geëngageerde bands uit de jaren zeventig en tachtig terug, artiesten die hun blik op de actualiteit vertaalden in hun muziek.

Maar is Alain Top zelf een beetje muzikaal? “Boh, niet echt”, zegt hij. “Ik was ooit ingeschreven in de muziekschool en volgde een jaar of twee, drie notenleer, maar het was mijn ding niet eigenlijk. Ik kon niet stilzitten, ik moest iets doén.”

Gestopt door de tandarts

Als instrument koos Alain Top indertijd de klarinet, maar toen hij van zijn tandarts een beugel moest dragen en hij ook van instrument zou moeten veranderen, gaf de jonge Alain Top er de brui aan, en richtte hij z’n pijlen op andere passies. Muziek nam wel een belangrijke plaats in z’n leven in en af en toe probeert hij ook nog eens een optreden mee te pikken. “Dranouter bijvoorbeeld, al hangt dat dan wel een beetje af van onze vakantieplannen. Als burgemeester is de festivalperiode immers ook een drukke tijd en dan is het niet altijd evident om in de schaarse vakantie ook nog een festival mee te pikken.”

De ‘top van Top’, kan je hier ontdekken:

> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com

01 Bob Marley & The Wailers – Get up, stand up

“Ik ben niet per se een reggae-fanaat, maar dit nummer spreekt me wel aan. En dan vooral de titel eigenlijk. Het is een protestsong, een nummer dat oproept om iets te doén. Da’s een boodschap waarvoor ik ook in de politiek ben gegaan; opkomen tegen onrecht, tegen ongelijke kansen en noem maar op. In dit geval gaat het over armoede, maar het kan net zo goed een pleidooi zijn voor vrije meningsuiting.”

02 Queen – Bohemian Rhapsody

“De eigenlijke nummer één, want samen met U2 (zie hieronder) is Queen een van m’n favoriete groepen aller tijden. En dit nummer is natuurlijk dé klassieker. Ik ben zelf van 1965 en heb hun glorietijd dus vrij bewust meegemaakt. Ik had verschillende platen van Queen en die heb ik echt grijsgedraaid. Nu heb ik ze helaas niet meer, ik ben geen ‘verzamelaar’ in die zin. Ik heb wel Queen en U2 op cd. En m’n dochter heeft weer een platendraaier gekocht, dus wie weet kan ik toch weer eens een paar LP’s aanschaffen.”

03 U2 – Sunday Bloody Sunday

“Ook echt de muziek uit mijn jeugd en ook – misschien meer dan welke band ook- muziek met een boodschap. Ik kan dat wel appreciëren ja. Toen ging het over de bloederige repressie van protestacties, maar ook tegenwoordig beroeren Bono en co nog altijd de actuele thema’s. En dat kan ik erg appreciëren.”

04 Pink Floyd – Another Brick in the Wall

“Dit is zo’n beetje de hymne van elke scholier, een aanklacht tegen de tijden dat leerkrchten nog gewoon zorgden voor een ‘overdracht van kennis’, zuiver in eenrichtingsverkeer. Dat is tegenwoordig gelukkig anders. Maar voor mij blijft dit nummer vooral verbonden aan de val van het IJzeren Gordijn. Als ik me dat goed herinner, speelde Pink Floyd dan een concert in Berlijn, waar een echte ‘muur’ (met piepschuim blokken of zo) werd afgebroken. Dat is mij bijgebleven.”

05 David Bowie – Life on Mars

“Nog een van de groten en een van de topartiesten die dit jaar is gestorven. Of mij dat dan aangrijpt? Ja en neen. Ik ben niet zo voor het heldendom waarbij artiesten op een voetstuk geplaatst worden. Maar op zo’n moment ga je wel zelf nadenken over twee dingen denk ik. Je overschouwt eens de carrière van die artiest en tegelijk krijg je een weerspiegeling van je eigen leven. Want van dat soort artiesten hangt elke grote hit, elke mijlpaal, vaak wel ergens samen met een ijkpunt in je eigen leven. Zeker als die artieste, zoals Bowie, hun hele leven lang muziek blijven maken.”

06 Michael Bolton – How am I supposed to live without you

“Een buitenbeentje in mijn lijst, want het is niet echt mijn genre. Maar de man kon wel een degelijke song schrijven én het was de openingsdans op ons huwelijksfeest. Dus deze mocht uiteraard niet ontbreken. (lacht)”

07 Simple Minds – Belfast Child

“Nog een van m’n favoriete bands, ook uit het reeksje van ‘politiek geëngageerde’ artiesten. Of ik nog tickets zou proberen te bemachtigen voor een groot optreden van zo’n band? Willen wel, maar nog nooit in geslaagd. Maar dat ligt wat aan mezelf. Ik volg het niet genoeg en als ik besef dat ik naar zo’n concert zou willen gaan, is het vaak al voorbij of uitverkocht. Ik heb wel eens tijdig tickets gekocht voor het laatste optreden van Tina Turner in ons land. Dat was dan voor mijn echtgenote. Dat iemand dat eens voor mij zal moeten doen? Da’s nog een goed idee!”

08 Stromae – Papaoutai

“Ik wilde er graag een Belg bij en deze leek mij een geschikte keuze. En niet alleen omdat hij Belg is hoor, ook omdat hij straffe en vernieuwende muziek maakt. Het liedje gaat ook wat over de zoektocht naar de roots en die is eigenlijk van toepassing voor iedereen denk ik. Elke Belg heeft wel een stukje ‘vreemdeling’ in zich. Niet altijd duidelijk zichtbaar, maar gezien de geschiedenis hebben vast veel mensen roots in Frankrijk, Spanje of andere landen.”

09 Deep Purple – Child in Time

“Ik heb lang getwijfeld tussen dit en ‘Smoke on the Water’, maar ik heb deze gekozen omdat het een song was die inging tegen de oorlog in Vietnam. Het is sowieso ook een van mijn favoriete bands.”

10 Sinead O’Connor – Don’t give up

“En Sinead O’Connor als laatste. Da’s een beetje persoonlijk ook. Sinead O’Connor kende heel wat persoonlijke problemen en kwam de voorbije jaren vooral zo in de belangstelling. Ze ondernam ook een zelfmoordpoging en daarom koos ik dit nummer. In de familie hebben we ook twee gevallen gehad en de boodschap om niet op te geven, hoe hard het leven ook is, vind ik erg belangrijk. Je mag de hoop nooit opgeven.”