Bierverwennerij op Rondje Roodbruin in Roeselare en omstreken

Tijdens Rondje Roodbruin zet onder meer brouwerij Rodenbach de deuren open voor het publiek. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Op zondag 27 april staan de roodbruine bieren van De Brabandere, Omer Vander Ghinste, Rodenbach en Verhaeghe in de schijnwerpers tijdens Rondje Roodbruin in de Leiestreek.

In 2011 dienden de brouwerijen Omer Vander Ghinste (Bellegem), De Brabandere (Bavikhove), Rodenbach (Roeselare) en Verhaeghe (Vichte) een dossier in bij de Europese Commissie om een Europese erkenning te bekomen voor hun roodbruine bieren. Dit jaar wordt de knoop doorgehakt. De tweede editie van Rondje Roodbruin kan daarbij een steun in de rug zijn.

Procédé veranderd in de Leiestreek

“Roodbruine bieren zijn een categorie van bieren van gemengde gisting, met zure en lichte smaak”, aldus Rudy Ghequire van Rodenbach. “Gemengde gisting slaat op de mix van jong bier van hoge gisting met oud bier van spontane gisting, dat minimum 18 maanden in een eikenhouten foeder heeft gerijpt. Het procédé om roodbruine bieren te produceren, is eeuwenoud en verankerd in de Leiestreek.”

Tijdens Rondje Roodbruin op 27 april zwaaien de deuren van de vier deelnemende brouwerijen open. Je kan er terecht van 10 tot 18 uur en krijgt een gratis degustatie. De roodbruine bieren in de kijker zijn VanderGhinste Oud Bruin (Omer Vander Ghinste), Duchesse de Bourgogne (Verhaeghe), Rodenbach (Rodenbach) en Petrus Oud Bruin (De Brabandere). Er is ook overal randanimatie voorzien.

Fietstraject

Wie meer dan één brouwerij wil bezoeken, kan gebruikmaken van het fietstraject dat Toerisme Leiestreek uitstippelde aan de hand van de knooppunten van Fietsnetwerk Leiestreek. Tussen de brouwerijen rijden pendelbussen. In de marge zetten twaalf restaurants een gerecht met roodbruin bier op hun menukaart.

In 2012 bezochten 8.000 mensen minstens een van de drie deelnemende brouwerijen tijdens Rondje Roodbruin. Voor de tweede editie is De Brabandere erbij gekomen.

www.rondjeroodbruin.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier