Beiaardier Ludo Geloen in Ieper: "Een jukebox in open lucht"

29/06/16 om 06:00 - Bijgewerkt om 06:00

Ter land, ter zee of in de lucht. Dagelijkse kost voor werkmensen die tot ongekende hoogtes klimmen of afzakken naar de diepere regionen. Van hoogte- of dieptevrees is er bij hen dan ook geen sprake. Elke woensdag gaan we met KW.be op zoek naar zulke mensen met een 'hoog', dan wel een 'laag' beroep. Deze week: stadsbeiaardier Ludo Geloen (53) uit Ieper.

Ludo, je roeping als beiaardier werd je duidelijk toen Paus Johannes Paulus II in 1985 Ieper bezocht. Dat moet je ons toch eens uitleggen...

"Tijdens het pauselijk bezoek zegende hij de eerste 15 klokken van de Mesense beiaard. Albert Ghekiere uit Mesen was toen de onvolprezen voortrekker van het klokkenspel daar en zocht iemand die de klokken kon bespelen via het elektronische klavier. Ik speelde soms eens voor een mis in Mesen en zo kreeg ik op een dag de gelegenheid om te spelen op de beiaard. De klank van het instrument intrigeerde mij mateloos. De boventoonreeks, die de klank van een klok bepaalt, klinkt helemaal anders dan die van een normaal instrument. Niet veel later engageerde ik mij om een opleiding als beiaardier te volgen, mede ook omdat mijn voorganger in Ieper stopte met spelen. Nog steeds geniet ik met volle teugen van het spelen op de klokken, niet enkel van het fysieke werk, maar vooral van het geluid dat uit mijn vingers voortvloeit."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!