Ann Vanheste is van plan om zeker nog accordeonlessen te volgen

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Ann Vanheste uit De Panne

De Lijst van de Burgemeester voert ons deze week naar de zee, want in De Panne is Ann Vanheste burgemeester. En de burgemeester is best wel muzikaal. Ze zingt graag (zij het in intieme kring) en neemt al eens een instrument ter hand.

“Ik heb vroeger notenleer geleerd in de muziekschool, en daarna cello als instrument. Mijn droom was toen eigenlijk piano, maar door omstandigheden kon ik dit niet aanleren”, vertelt Ann Vanheste. “Uiteindelijk ben ik gestopt met cello. Ik hoorde het niet graag en deed het bijgevolg ook niet graag.”

Ik waardeer nog dikwijls eens de stilte

Maar de kriebels bleven of kwamen terug, want sinds een tijdje heeft de burgemeester opnieuw een muziekinstrument in huis. “Nu heb ik een accordeon gekocht, maar hij staat nog mooi in een doos achter de deur”, aldus Ann Vanheste. “Wanneer ik wat meer tijd heb ,zal ik zeker lessen nemen. Af en toe neem ik het instrument al eensin mijn handen, maar er komt nog niets deftig uit.”

Ann Vanheste luistert ook graag naar muziek op de radio, maar zit daar met het probleem dat haar gezin niet meteen op dezelfde lijn zit. “Mijn dochter en mijn man hebben een heel andere smaak dan ik en in de auto testen ze dikwijls hoe ver ze mogen gaan met hun ‘lawaai’“, aldus Ann Vanheste. “Lange instrumentale stukken, daar word ik gek van.”

Een leven vol muziek (en af en toe eens lawaai dus), maar dat wil niet zeggen dat de radio altijd moet aan staan. “Ik waardeer nog dikwijls eens de stilte ook”, besluit Ann Vanheste. We kunnen ons inbeelden dat ze dat op de gemeenteraad of in het schepencollege minder tegenkomt dan ze zou willen…

De top tien van de favoriete nummers van Ann Vanheste kan je hier ontdekken :

Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com.

01 Paradise by the dashboard Light – Meat Loaf

“Daar heb ik goeie herinneringen aan van wanneer we nog jong waren. Eigenlijk komt het er op neer dat ik het van buiten kende en kon meezingen als ik een glaasje gedronken had, en niet als ik nuchter was. (lacht) Als ze dat nummer speelden, dan konden ze er zeker van zijn dat ik ging dansen.”

02 Never gonna give you up – Rick Astley

“Op dit liedje sloeg de vonk over tussen mijn man en ikzelf. Het was in 1987 in dancing The Streams in Gistel, waar later dan de Zenit zat. Rick Astley is altijd blijven hangen.”

03 Gigi l’amoroso – Dalida

“Dat is gewoon een prachtig nummer, ik krijg daar nog altijd kippenvel van. Ik heb het altijd graag gehoord en ik vind het ook een prachtige zangeres. Een mysterieuze madam, maar haar muziek gaat door merg en been.”

https://www.youtube.com/watch?v=Fb63wBWFaJ8

04 F*ck You – Lily Allen

“Leuk liedje, met een ondeugend refreintje. Of ik het soms meezing? Ja hoor, maar vooral in de wagen. Daar zing ik heel vaak mee. Thuis in de zetel zouden we ook wel eens meezingen, dan samen met mijn man en de dochter met haar vriend. Dan luisteren we gewoon naar de radio en zingen we mee.”

05 The Night Before – Hooverphonic

“Ik ben een ongelofelijke fan van Hooverphonic moet ik bekennen. Ik hoor heel hun repertoire graag. Live heb ik ze nog niet gezien neen. Ik ging gaan als naar Plopsaland gingen komen, maar nu ze weer zonder zangeres zitten, zit dat er niet meteen in. Ik ga wel niet vaak naar optredens, ik vind de opnames eigenlijk altijd mooier. Ik ben nog eens naar Tina Turner gaan kijken, uit verplichting, maar dat optreden is toch bijgebleven.”

06 Woman – John Lennon

“Een lied van John Lennon dat hij schreef als ode aan zijn vrouw Yoko Ono, maar tegelijk als ode aan àlle vrouwen.”

07 Big Girl – Mika

“Ook dit is een ode aan de dames, maar dan aan die met een maatje meer. Een mooi gebaar en ik kan dat appreciëren want ik ben zelf ook niet van de dunste.”

08 Waka waka – Shakira

“Het lied van het WK voetbal in Zuid-Afrika in 2010 inderdaad. Ik ben nochtans geen grote fan van voetbal, helemaal niet zelfs. Maar dat liedje heeft me er wel een beetje in meegesleurd, vooral door het geestige ritme. Een goed ritme vind ik heel belangrijk in muziek.”

https://www.youtube.com/watch?v=pRpeEdMmmQ0

09 L’été Indien – Joe Dassin

“Tijdens de periode dat dit een hit was, gingen wij elke week met heel onze familie gaan schaatsen. Tantes, nonkels, neven en nichten, allemaal mee naar de schaatspiste niet ver van Duinkerke. Die plaat werd daar in die periode zot gedraaid. Als dit liedje op de radio komt, denkt iedereen van onze familie altijd meteen aan die fantastische momenten op de schaatspiste.”

10 Rhythm Inside – Loïc Nottet

“Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival dit jaar en volgens mij moest die gewonnen hebben. Niet omdat hij een Belg is, wel omdat dat gewppn zo’n goed nummer was, het beste. Sowieso kijken we elk jaar naar het Eurovisiesongfestival en dan maken we daar een gezellige avond van, met hapjes en scoreblaadjes en zo.”

https://www.youtube.com/watch?v=9-PCNe2xLl4