Amy in IJsland (5) : “Vier dagen Kerstmis en rotte rog op het menu”

Redactie KW

Amy Beaulisch uit Aartrijke vertoeft nog altijd in IJsland. Van daar stuurde ze ons een reeks foto’s en wat nieuws over de kerstperiode.

Jájá jólin eru komin, Kerstmis in IJsland telt vier dagen: þorláksmessa, kerstavond, kerstdag en 2de kerstdag. Borláksmessa is echt iets met typisch IJslands eten. Het is aan te raden om in de garage te koken en echt alle deuren gesloten te houden en nadien geurkaarsen te branden. Het typische eten op þorláksmessa is skata. En wat is skata precies: rotte rog. Jawel. Je moet het laten rotten omdat er simpelweg anders cyanide inzit. Niet echt iets dat je wilt eten. Nuja, het rotten gebeurt gecontroleerd, maar het zorgt ervoor dat het een ammoniakgeur krijgt eenmaal je het gekookt hebt. De hele leefruimte rook dus naar ammoniak. Ik begon als eerste met eten, maar ‘k stopte ook als laatste. De skata wordt gegeten met heel veel aardappelen en nog meer boter. Iedereen was redelijk vlot in het eten ervan en eenmaal ik halverwege mijn bord zat en ze een raam of twee opengezet hadden ging het bij mij eindelijk ook wat vlotter. Je moet echt over het idee en de geur raken. Eenmaal mijn bord leeg was waren een paar mensen verbaasd dat ik het allemaal opgegeten had, de andere helft was trots op mij dat ik het probeerde en volhield. ‘If you can eat this, the rest of the typical icelandic food won’t be a problem’. (next to come: schapentestikels, schapenhoofd en rotte haai. Papegaaiduiker en walvis al geprobeerd en niet slecht!).

Cadeautjes!

Kerstavond is diner en cadeautjes. Eerst het eten, hamborgarahrygg. Het eten is duur, maar lekker. En voor mij relatief gewoon want… mijn ouders besloten een paar jaar geleden om ardeens gebraad (hamborgarahrygg) als kerstmenu te nemen. Maar eerlijk, het is in IJsland veel beter dan in België. Misschien omdat het bot er nog aan hing of omdat ze geen water en hormonen inspuiten in het vlees. Na het eten helpt iedereen met opruimen en dan is het tijd voor de cadeautjes. Bij mij in België komt de hele familie samen (grootouders, kinderen en kleinkinderen), hier in IJsland is het alleen maar met het gezin. Wanneer iedereen de cadeautjes heeft open gedaan komt er familie op bezoek.

Amy

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier