Alex Fabry in Bali: “Je helpt beter één gezin aan een echt goeie toekomst”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Alex Fabry uit Roeselare en zijn echtgenote Katy Demeyer uit Ieper wonen intussen al drie jaar op Bali. Hij is de zoon van kunstenaar Axel Fabry en zelf ook al altijd erg artistiek bezig. Zo is hij bijvoorbeeld juwelenontwerper.

Wat deed jullie beslissen om naar Indonesië te trekken?

Alex: “We zijn hier op huwelijksreis geweest in 2000 en waren op slag verliefd op het land. Lombok vind ik eerlijk gezegd nog net ietsje mooier dan Bali. Maar als je nog wilt werken – of beter gezegd: moét werken (lacht) – is Bali een betere combinatie. Vooral dan voor de juwelen die Katy maakt. Het merk Rindu verkoopt intussen wereldwijd. Maar ook hier is het erg aangenaam toeven: mensen lachen hier nog, er is het strand, je kunt hier surfen, er hangt hier een creatieve vibe.”

Je trekt er onder andere rond met een mobiele photobooth en doet er – meestal chique – huwelijksfeesten mee aan. Kan je daar wat meer over vertellen?

Alex Fabry in Bali:

“Ondertussen heb ik vier verschillende photobooths. Eigenlijk is het een tuktuk (een soort gemotoriseerde riksja, red), die ik heb omgebouwd tot een fotohokje. De meeste foto’s van de huwelijken mag ik niet op de website of op Facebook plaatsen en soms – bij celebrities – moet ik zelfs een contract tekenen dat ik geen foto’s zal gebruiken en dat ik niet mag vertellen dat ze mijn klant waren. Maar aangezien ik niet zo graag aan namedropping doe is dat niet erg. Het product moet zichzelf verkopen. Sommige locaties zijn ronduit prachtig.”

Daarnaast heb je je ook al ingezet voor kansarme kinderen. Wat houdt dat precies in?

“Mijn inzet was al bij al bescheiden, hoor. Vroeger gaf ik zwemles en was ik chauffeur voor weeskinderen en voor mijn photobooth kon ik die gastjes vaak ook aan een job helpen. Eens per jaar gaan we met onze photobooth langs in het weeshuis en dan mogen ze gratis plaatjes schieten. Intussen ben ik geen vrijwilliger meer in het weeshuis, vooral omdat ze genoeg kandidaten hebben. Vooral Europese studenten doen dit als stage.”

Alex Fabry in Bali:

Wat deed je beslissen om je daar voor in te spannen? Welke ervaringen of ‘innerlijke rijkdom’ haal je er uit?

“Ook in België deed ik al kleine dingen, zoals de Kerstloop in Roeselare. De opbrengst ging ook altijd naar een lokaal goed doel. Ik steun liever iets dat ik van dichterbij kan volgen. Katy en ik steunen al jaren een gezin in Lombok. Hierdoor hebben we kunnen zien dat als je je steun concentreert, dat zij tenminste voldoende hebben om echt aan een betere toekomst te werken. Door die centen is deze familie succesvol geworden. De dochter kon naar de unief en is vroedvouw geworden, de zoon is informaticus en de jongste studeert nog. De ouders hebben ondertussen een supergezellige guesthouse uitgebouwd, waardoor ze geen steun meer nodig hebben. Ze verdienen ondertussen waarschijnlijk meer dan ons… (lacht). De glimlach van die mensen en hun kinderen is het beste geschenk dat je maar terug kunt krijgen, ook al doe je het daar niet voor. Weet je, ik ben een luxevrijwilliger. De echte geven hun verlof op om bijvoorbeeld het weeshuis te verbouwen.”

Alex Fabry in Bali:

Kunstenaars willen de mensen een geweten schoppen. Wat zegt jouw rechtvaardigheidsgevoel over Bali?

“Ik heb de vragen of de kritiek die ik over de maatschappij en de mensheid heb altijd in mijn werken verwerkt. Overal ter wereld komen dezelfde dingen terug: jaloezie, oorlog – voor geloof of hebzucht – vervuiling… We kunnen lang doorgaan . In Indonesië valt het verschil tussen arm en rijk wel meer op dan in België. En meestal zijn die armen gelukkiger dan de andere. Bali is een prachtig voorbeeld van hoe de verschillende religies vreedzaam bij en naast elkaar kunnen leven.”

Zijn er Belgische zaken die je wel eens mist?

Naast mijn familie en mijn goeie vrienden? Weinig, behalve misschien een goeie Duvel. En mijn moeders kost! Ze zal daar content mee zijn (knipoogt). Bali heeft alles en meer, al is het niet altijd even goedkoop.”

Alex Fabry in Bali:

Heb je daar ook al echte vrienden gemaakt?

“Mijn beste vriend Ivan Goethals, ook een Roeselarenaar, is hier enkele maanden geleden ook neergestreken. Ze beginnen hier een guesthouse in Bali. Schitterend toch? Voor de rest houd ik van oprechte mensen, ongeacht van waar ze afkomstig zijn.”

Wat moeten onze lezers zeker bezoeken als ze in Bali op reis zijn?

Alex Fabry in Bali:

“Jatiluwih is een vallei met prachtige rijstvelden, Munduk is mooi voor bergwandelingen in de natuur of in doortocht naar de watervallen. Sumberkima biedt een prachtig zeezicht vanop de berg en je kunt er mooi snorkelen. En natuurlijk Lombok, met de prachtige witte, ongerepte stranden…”

(Frederik Jaques)