Luc en Leentje Tyteca openen natuurhistorisch erfgoedmuseum in Koksijde

Leentje en Luc gooiden het in 2008 over een totaal andere boeg. Ze lieten hun bakkerij over en gingen resoluut voor hun studentendroom: de uitbouw van een natuurhistorisch erfgoedmuseum, dat de naam Museos kreeg. © EDK
Redactie KW

In Koksijde en omstreken zijn Leentje en Luc Tyteca beter bekend als de uitbaters van bakkerij Tyteca. Maar beiden studeerden in 1983 ook af aan de universiteit van Leuven als licentiaat in de biologie, specialisatie dierkundige wetenschappen.

“Als kind was ik al met beestjes bezig”, lacht Luc hartelijk. “Toen ik naar school ging verzamelde ik vlinders, stenen en mineralen en toen ik mijn hoger middelbaar beëindigde, zat ik met een zwaar dilemma: word ik bakker of bioloog? Mijn ouders zagen dat ik met die tweespalt worstelde en lieten me toch naar de universiteit gaan. Ze dachten dat het wel zou loslopen.”

“Op de universiteit leerde ik Leentje kennen die ook voor biologe studeerde en de vlinders sloegen over”, herinnert Luc zich. “Bij mij is de passie om schedels te verzamelen pas begonnen in de laatste jaren aan de unief. Ik volgde bijkomende cursussen om te weten hoe een lichaam in elkaar steekt, over de skeletten, fossielen en alle dieren over de hele wereld, met specialisatie zoogdieren.”

Museos

“Om ons Natuurhistorisch Erfgoedmuseum Museos – os staat uiteraard voor been – aantrekkelijk te maken deden we een beroep op provinciale museumconsulenten. Van de Zoo van Antwerpen kregen we een groot aantal museumkasten ter beschikking”, heeft Luc het nu over zijn Museos. ‘Het is de bedoeling dat we met onze opgedane kennis ons educatief tot het onderwijs richten, meer in het bijzonder tot de biologielessen, en dat er klassen op bezoek komen. We hebben inmiddels skeletten van alle grote dieren, zoals, giraffen, nijlpaarden, apen, beren, enz…. in ons assortiment. Onze laatste grote aanwinst is naast de schedel van een potvis, een olifantenskelet.”

“Verder beschikt ons museum over een grote verzameling wetenschappelijke boeken en naslagwerken. Van de gemeente kregen we inmiddels de medewerking toegezegd, tot promotie van ons project. De opening naar het grote publiek toe is voorzien voor 31 oktober 2015.”

(CJK – foto EDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier