“Leuk is het niet om nu al te stoppen”

Pierre Vander Stichele gunt zich tijd om het wat rustiger aan te doen. © TGM
Redactie KW

Pierre Vander Stichele (57) heeft als notaris vrijwillig ontslag genomen.

Het Belgisch Staatsblad van donderdag 20 oktober meldt dat Pierre Vander Stichele op 5 oktober heeft aangevraagd om uit zijn ambt te worden ontheven en dat het ontslag bij Koninklijk Besluit is aanvaard. Pierre Vander Stichele werkte ongeveer dertig jaar als notaris. Hij had graag zijn beroep tot zijn zestigste uitgeoefend. Pierre Vander Stichele: “Ik had het oorspronkelijk ook zo gepland. De huidige omstandigheden maken dat ik vervroegd stop. Leuk is natuurlijk anders.”

Erfenisdossier

Bij een controle door de West-Vlaamse Kamer der Notarissen werden bij notaris Pierre Vander Stichele voor de zomer aanwijzingen gevonden dat zaken mogelijk niet overeenkomstig de deontologie van het notariaat werden beheerd. Om de eventuele onregelmatigheden te onderzoeken besliste de West-Vlaamse Kamer der Notarissen om de notaris met ingang van 1 juni preventief te schorsen. Toen dat bekend raakte liet een van zijn klanten uit Ledegem onze redactie weten dat zij en haar man in feite nogal ontevreden waren over de prestaties van de notaris in Moorsele. Een erfenisdossier, waarbij het echtpaar rechtstreeks was betrokken, was na anderhalf jaar nog niet afgewerkt. De notaris schoof de zaak almaar voor zich uit ondanks het echtpaar drie tot vier keer bij hem langs ging om er spoed achter te zetten.

Naar verluidt sprong notaris Vander Stichele nogal slordig met akten en dossiers om. Het lijkt erop dat de uitgetreden notaris in feite het slachtoffer werd van zijn eigen ingesteldheid en handelswijze. Het ging om een preventieve schorsing van ambtswege om het onderzoek zo transparant mogelijk te laten verlopen. De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat laat voorts weten dat er daarnaast geen gerechtelijk onderzoek is geopend en dat het huidig onderzoek er ook niet na klachten kwam. Het gerecht is enkel op de hoogte gebracht dat er een onderzoek door de West-Vlaamse Kamer der Notarissen wordt gevoerd. Zo’n preventieve schorsing heet uitzonderlijk te zijn. Gebeurt het toch, dan is het in het belang van de klant, want de bescherming van de klant is een prioriteit. De schorsing werd telkens met een maand verlengd en liep tot na de zomer.

Pierre Vander Stichele heeft het resultaat van het nog lopend onderzoek niet afgewacht en besliste om ontslag te nemen. “Men mag stellen dat hij zijn ontslag indiende naar aanleiding van dat onderzoek. We geven evenwel geen bijzonderheden over wat de notaris in kwestie mogelijk fout deed en waar het mis liep. Ik kan wel bevestigen dat het onderzoek nog loopt”, aldus Bart Azare, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. De zaak heeft geen weerslag gehad op de dagelijkse werking van het notariaat in Moorsele. Daar is sinds de schorsing en tot op vandaag Christophe Cleermans, geassocieerd met Sabine Destrooper uit Ledegem, als vervanger ingeschakeld. De lopende dossiers worden afgehandeld. Ondertussen wordt gezocht naar een overnemer van het notariaat.

Bedevaarders

Pierre Vander Stichele verblijft deze dagen meestal in zijn privé-woning in Gullegem. Hij is vrijgezel en woont onder hetzelfde dak als zijn ouders. De ex-notaris is alom bekend in de gemeente. Zo bekleedt hij een aantal functies in het verenigingsleven. Hij is sinds 1998 ononderbroken voorzitter van de culturele raad van Wevelgem in opvolging van Lionel Deflo. Voorts is hij voorzitter van het missiecomité, bestuurslid van de koninklijke harmonie Sint-Cecilia en The Concord Jazz Ensemble in Gullegem. Pierre Vander Stichele zegt dat hij deze activiteiten niet zal stoppen.

Pierre Vander Stichele ontsnapte ei zo na aan de dood en raakte zwaargewond toen een jonge automobilist uit Ledegem in september 1997 inreed in de groep bedevaarders, die van Gullegem te voet op weg waren naar Dadizele. Vier bedevaarders lieten toen het leven. De notaris was een van de vijftien gewonden. Ook hij werd door de wagen opgeschept, erover gekatapulteerd en tegen het wegdek gesmakt. Door de klap zonk hij korte tijd in een diepe bewusteloosheid. Hij werd met een hersenschudding en breuken aan pols en voet in het ziekenhuis opgenomen. “Gelukkig heb ik aan dat drama geen letsel over gehouden”, besluit hij.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier