Lauwenaar David maakt kunst op vraag van klanten

David Delannoy vindt het schilderen in opdracht eerder een ambacht dan kunst. © CR
Redactie KW

Van 8 november tot 6 december loopt elke zondag in vc De Bezatse in Menen een tentoonstelling met werk van David Delannoy. Hij toont er portretten, landschappen en schilderijen van auto’s. David werkt vooral in opdracht.

“Je kan het vergelijken met de broodschilders van vroeger”, meent David Delannoy (42) uit Lauwe. “Ik zie schilderen eerder als een ambacht dan als kunst. Het gaat erom dat je de techniek goed onder de knie hebt en je je eigen voorkeur aan de kant zet om mee te gaan in het verhaal.” David is de kleinzoon van Emiel Decraene, die heel veel realistische schilderijen maakte. “Ik vond zijn stijl heel erg mooi, begeesterend zoals hij paarden die een kar trokken kon schilderen. Ik wil in mijn eigen werk datzelfde realisme verwerken. Ik schilder ook het liefste met olieverf”, zegt hij.

Oldtimers en schapen

David is leraar plastische opvoeding van opleiding maar een tijdje terug besloot hij om fulltime met schilderen bezig te zijn. Een van zijn specialiteiten is het schilderen van auto’s. “Dat is vrij toevallig begonnen”, klinkt het. “Ik hou zelf van auto’s. Op een dag vroeg mijn garagist of ik zijn eigen oldtimers niet eens op doek wou vereeuwigen. Dat was meteen het begin van die reputatie. Ik kreeg meer en meer opdrachten in die richting. Ik heb me er zelfs in gespecialiseerd. Heel vaak ga ik naar oldtimerbeurzen, waar ik sta met een stand. Ik merk dat veel mensen een kaartje meenemen en later contact opnemen.”

Schilderen in opdracht betekent dat David bij zijn klanten moet langsgaan om te vragen of ze hun schilderij een maandje kunnen missen, nu hij een expositie wil houden. “Soms maak ik ook wel eens iets voor mezelf”, verzekert hij. “Ik hou er enorm van om dieren te schilderen, schapen vind ik bijvoorbeeld leuke dieren om op doek te zetten.”

(Lien)

Lees meer in De Weekbode De Leie van 6 november

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier