Kind en Gezin informeert ouders over kleuterschool

Redactie KW

Na de paasvakantie zijn honderden kleutertjes aan hun jarenlange schoolcarrière gestart. Het is niet het enige moment in een schooljaar dat kinderen voor het eerst naar de kleuterschool trekken. Er zijn zeven zulke instapmomenten. Kind en Gezin wil ouders daarop voorbereiden en organiseert geregeld infosessies.

“In West-Vlaanderen valt het aantal kleuters dat niet ingeschreven is in een kleuterschool wel mee”, geeft Ilse Huys van Kind en Gezin toe. “Jaarlijks zijn dat een honderdtal kinderen, van wie de ouders meestal een reden hebben om niet in te schrijven. Volgens Ilse kent een aantal ouders ook het Vlaams schoolsysteem onvoldoende. “In veel landen starten kleuters pas omstreeks hun vijfde of zesde jaar met school. De ouders schrikken dan als ze horen dat een kindje bij ons al vanaf 2,5 jaar mag starten.”

Een aantal kleuters start soms ook wat later omdat ze nog niet voldoende schoolrijp zijn of omwille van een opvangprobleem. “Vooral als er instapperiodes zijn, krijgen we veel vragen van ouders over zindelijkheid en taal. Tijdens de infosessies van Kind en Gezin wordt er aandacht besteed aan het op tijd en regelmatig naar school gaan. Het doel van de oudercontactdagen is het uitwisselen van informatie, het delen van ervaringen en de peutertjes goed voorbereiden zodat de instap zo vlot mogelijk verloopt.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier